Musikstjerners appel til politikere: Spørg om lov, før I bruger vores musik

Store musiknavne som Elton John, Mick Jagger og Lorde opfordrer i et åbent brev amerikanske politikere til at søge samtykke, inden de bruger deres musik i kampagner.

Både Mick Jagger (i midten) og Keith Richards (th.) fra The Rolling Stones har skrevet under på det åbne brev til amerikanske politikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nigel Roddis/EPA/Ritzau Scanpix

Amerikanske politikere har for længst fundet ud af, at musik kan være en forførende faktor ved politiske møder, men afspilningen af de store musikstjerners hits har i flere tilfælde ført til konflikt mellem politikere og kunstnere.

For eksempel har både The Rolling Stones og Adele taget afstand fra, at deres musik er blevet afspillet ved præsident Donald Trumps politiske kampagnemøder, uden at arrangøren først har spurgt om lov.

Nu opfordrer en række internationale musiknavne, blandt andre Mick Jagger, Keith Richards, Elton John, Steven Tyler, R.E.M, Lorde, Blondie, Elvis Costello og Lionel Richie, i et åbent brev de amerikanske politikere til at spørge om lov, før de bruger deres musik.

I brevet, som er sendt til både Demokraterne og Republikanerne samt medlemmer af Kongressen, skriver musikerne, at problemet ikke er nyt. Ved stort set alle valg har musikere oplevet, at deres musik er blevet brugt ved politiske møder, uden at de er blevet spurgt først.

Lorde har også skrevet under på det åbne brev, hvor en række musikstjerner opfordrer politikere til at spørge om lov, inden de bruger deres musik ved politiske møder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix.

Det har medført stor frustration hos musikere, som ikke ønsker at blive forbundet med et bestemt politisk parti eller bestemte politiske holdninger, skriver musikerne i det åbne brev.

»Ligesom alle andre borgere har kunstnere en fundamental ret til at kunne kontrollere deres arbejde og træffe deres egne valg, når det gælder politiske holdninger og politisk deltagelse. At bruge deres arbejde til et politisk formål uden at have fået deres tilladelse er et fundamentalt brud på deres rettigheder,« skriver musikerne.

Politikerne og deres partier kan uden at overtræde den amerikanske lov om ophavsret afspille musik, når de har en licens til offentlig brug af musikken, udstedt af musikernes organisationer, og overholder de krav, der er knyttet til aftalen.

Alligevel opstår der ofte sager, fordi musikerne føler, at denne form for benyttelse af deres musik påvirker deres image og ry og forbinder dem med en bestemt politisk holdning eller et bestemt parti.

»Det kan kompromittere en kunstners personlige værdier og skuffe fans eller ligefrem skabe fjendskab, når vedkommende ufrivilligt bliver trukket ind i politik på denne måde, og det kan have store moralske og økonomiske omkostninger,« hedder det i brevet.

Også problemer i Danmark

Der har også i Danmark været lignende sager. I 2012 måtte Det Konservative Folkeparti betale en erstatning på 50.000 kr. til sangerinden Nanna, fordi man havde spillet hendes sang »Afrika« ved et landsmøde. Abba protesterede ligeledes, da Dansk Folkeparti i 2010 spillede sangen »Mamma Mia« på et landsmøde. Det svenske band ønskede ikke, at dets musik blev brugt i en politisk sammenhæng. I 2012 måtte Venstre betale 100.000 kr. for ulovlig brug af Laid Backs »Sunshine Reggae«.