Musik dulmer angst og dårligt humør

Musik dæmper angst bedre end medicin forud for en operation og kan reducere smerter. Det viser en ny undersøgelse, der endnu en gang dokumenterer, at musik har afgørende indflydelse på vores velbefindende.

Musical notes flying over the stave Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hjælper på humøret, forebygger stress, styrker kroppens immunforsvar og dæmper angsten forud for en operation.

Det handler hverken om piller, grøntsager, urtemedicin eller motion, men om musik. Om endnu et nyt forskningsresultat, der dokumenterer de mange positive effekter på vores krop og sind, når tonerne flyder af sted og finder vej ind i kroppen og hjernens krinkelkroge.

Forskere fra det canadiske McGill University har i en ny stor undersøgelse dokumenteret, at musik kan fremme både vores mentale og fysiske sundhed, skriver tidsskriftet »The Neurochemistry Of Music«.

»Vi har fundet overbevisende dokumentation for, at musik spiller en meget afgørende rolle på vores sundhed og velbefindende,« siger professor Daniel J. Levitin til tidsskriftet.

Forskerne har især haft fokus på effekten af musik inden for fire områder: Humør, stress, immunforsvar og social adfærd.

Men også effekten af at lytte til noget bestemt musik forud for en operation er blevet undersøgt. Her er konklusionen, at musik reducerer angsten bedre, end hvis man giver patienter beroligende medicin, før de skal opereres.

Også i Danmark er der forsket meget i musikterapi. Dels som et middel til at supplere behandlingen af en række psykiske lidelser, dels som stressreduktion.

Sammen med læger og psykologer herhjemme har komponisten Niels Eje været med til at udvikle specialkomponeret musik til bestemte patientgrupper. Musikken »MusicCure« er blevet klinisk testet på mere end 4.000 hospitalspatienter, og den danske forskningsbaserede musik har fået meget opmærksomhed, også i udenlandske vidneskabelige tidsskrifter.

Ikke mindst da det danske forsvar sendte både musikken og specielt designede puder med indbyggede højtalere til soldaterne i Kosovo og Irak.

Ifølge Niels Eje er det ikke bare afslappende musik, der er behageligt at døse ind til.

»Med den stadigt mere avancerede scannings-teknologi er forskerne i dag i stand til at gå meget specifikt ind og undersøge, hvad der sker i vores hjerne og krop, og hvordan bestemte former for musik virker,« siger Niels Eje.

Han beskriver de videnskabelige forskningsresultater som det fundament, han komponerer musikken udfra.

»Musik bliver i dag taget alvorligt som et positivt motiverende og medicinreducerende middel i en række behandlinger. Tidligere blev det betragtet som et lidt mystisk alternativ,« siger han.

Det skyldes ifølge Niels Eje ikke mindst, at forskerne har været i stand til at måle effekten meget kontant rent fysisk, blandt andet i blodet.

Niels Eje arbejder med positive lyde i sine kompositioner og henter stor inspiration fra naturens lyde.

»Begge former for lyde er motiverende for mennesker, og det er fantastisk, hvordan forskerne har fundet frem til, at musik kan påvirke mennesker under dyb bedøvelse og også mennesker, der ligger i koma.«

Der er udgivet en række bøger om musikterapi, blandt andet »Sansernes Hospital« af professor, dr. med. Lars Heslet og redaktør Kim Dirckinck-Holmfeld. Bogen har blandt andet fokus på hjernens opfattelse af musik og andre aspekter af det miljø, som omgiver patienter.