Museum i Nordsjælland skal opgraderes for 77,7 millioner kroner

Renoveringen er blevet mulig på grund af både privat og kommunal støtte. Museet har fået donationer på i alt 36,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Villum Fonden og Louis-Hansen Fond, mens kommunen har bevilget 41,2 millioner kroner.

Willumsens Museums i Frederikssund skal opgraderes og renoveres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto/David Cartagena
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jens Ferdinand Willumsen var en af pionererne bag det moderne gennembrud i dansk billedkunst omkring 1900. Den samling af egen og andres kunst, som han donerede til den danske stat i 1947, får snart endnu mere plads.

Willumsens Museum i Frederikssund står nemlig overfor en større renovering, som ifølge en pressemeddelse skal »sikre, at museet fremover har de helt rigtige rammer til både at vise værker af J.F. Willumsen og internationale kunstnere«.

Renoveringen er blevet mulig på grund af både privat og kommunal støtte. Museet har fået donationer på i alt 36,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Villum Fonden og Louis-Hansen Fond, som skal gå til renovering og opgradering af museets bygninger.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 17 millioner kroner til »nye ankomstveje gennem parken, et nyt butiks- og billetområde, nyt køkken og caféområde samt bedre rammer for museets skoletjeneste«. Augustinus Fonden har bevilget ti millioner kroner til opgraderingen af Willumsens Museum, Villum Fonden har bevilget 8,5 millioner kroner, og slutteligt har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond doneret en million kroner til optimering af klimaet og sikkerheden i den nye del af museet.

Derudover bevilgede Frederikssund Kommune i 2020 41,2 millioner kroner til opgradering af klima- og sikkerhedsforholdene i den gamle del af museet og til nye magasiner.

Potentiale til at blive som de bedste

Frederikssunds borgmester, Tina Tving Stauning (S), udtaler i pressemeddelelsen, at hun synes, at fondenes donationer er »fantastiske«, og at byggeprojektet både er »realistisk og respekterer museets nuværende arkitektur«.

Museumsdirektør Lisbeth Lund stemmer i med lovprisningerne:

»Jeg tror fuldt og fast på, at museet med dets samlinger af Willumsens eksplosive og altid aktuelle kunst og hans samling af ældre kunst med fine værker iblandt har potentialet til at blive på niveau med de bedste museer. Med de flotte donationer fra de fire fonde og det store anlægsbeløb fra Frederikssund Kommune bliver det muligt at rykke museet op i den klasse, Willumsen fortjener, og give grobund for en fremtidssikret museumsdrift, hvor vores ambitioner kan blive indfriet,« siger museumsdirektør Lisbeth Lund i pressemeddelelsen.

Willumsens Museum blev til, efter J.F. Willumsen skænkede sin samling af både sine egne og andres værker til den danske stat i 1947. Efter at København ikke ville opføre et museum, blev samlingen i stedet tilbudt til Frederikssund, og museet blev indviet i 1957. Året efter døde J.F. Willumsen, 94 år gammel.

Samlingen omfatter i dag, ifølge lex.dk, omtrent 6.500 værker både af Willumsen og af kunstnere fra hans samling af ældre kunst. I 2005 fik museet en omfattende tilbygning tegnet af Theo Bjerg, og snart bliver museet altså endnu større.

Den gule bygning er den oprindelige, mens den hvide tilbygning kom til i 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.