Mor genforenet med sin døde datter i virtual reality

Avanceret digital teknologi gjorde det muligt for en sydkoreansk mor at blive »genforenet« med sin døde syvårige datter.

Mor og datter er blevet »forenet« via virtual reality (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Kyung-Hoon/Ritzau Scanpix

Jang Ji-sung mistede i 2016 sin kun syv år gamle datter, Nayeon, da denne døde af en uhelbredelig sygdom. Men ved hjælp af virtual reality-teknologi blev en »genforening« mellem mor og datter gjort mulig.

Genforeningen skete i forbindelse med dokumentaren »I Met You«, hvor et produktionshold »genskabte« datteren.

Ifølge det sydkoreanske medie Aju Business Daily opnåede man den virtuelle genskabelse ved at indlæse datterens ansigt, krop og stemme i et computerprogram og derpå kombinere det med indscanningen af et levende barns bevægelser. En teknik, der også kendes fra en række spillefilm. Produktionsteamet brugte otte måneder på opgaven.

Produktionsteamet har desuden virtuelt genskabt et univers, der havde en særlig tilknytning til datteren, og hvor »mødet« mellem mor og datter finder sted.

Genforeningen blev overværet af den afdøde piges far og søskende. Familien kunne således se moren, der var iført virtual reality-briller, række hånden ud i den tomme luft og »tage« datterens hånd, lege med hende og snakke med hende. Datteren forsikrede ligefrem sin mor om, at hun ikke havde smerter.

»Hvor har du været, mor? Tænker du på mig?« spørger den virtuelle datter sin mor i videoen.

»Det gør jeg hele tiden,« svarer moren og rækker hånden frem mod datteren, der beder hende holde hendes hånd.

Efterfølgende afholdt familien en fødselsdagsfest for datteren.

Det var en glad mor, der efter det virtuelle møde med datteren beskrev det som paradis.

»Måske er det et ægte paradis. Jeg mødte Nayeon; hun løb mig i møde med et smil. Det var kun kort tid, men det var et meget lykkeligt øjeblik. Jeg tror, ​​jeg har oplevet den drøm, jeg altid har ønsket,« siger moren, hvis tårer trillede ned ad kinderne, da hun mødte sin virtuelle datter.

Eksperter slår dog tvivl om det etisk forsvarlige i genforeningen.

»Bare fordi det er muligt at bruge teknologi til praktisk talt at bringe folk tilbage til livet for at mødes med de sørgende, betyder det ikke, at vi skal,« siger professor Sarah Jones fra det britiske De Montfort University til Daily Mail.

Hun finder det bekymrende, at andre kontrollerer, hvad de afdøde siger og gør.

Jang Ji-sung var dybt ramt af sorg, efter at datteren gik bort, og har siden da båret en halskæde med datterens aske og fået tatoveret datterens navn og fødselsdato. Moren siger, at hun ønskede at deltage i dokumentaren for at hjælpe andre, der var i den samme sorgprocess som hende selv.

Dokumentaren blev vist på South Korean TV network.