Møgsager får konsekvenser: Krænkede kunststuderende kan få hjælp inden for 48 timer

Nu får udsatte studerende på de kunstneriske uddannelser mulighed for en hurtig samtale med en uvildig og professionel rådgiver. »Krænkende adfærd er fuldstændigt uacceptabelt,« siger kulturminister Mette Bock.

I november 2018 fortalte tre tidligere studerende om magtmisbrug og seksuelle krænkelser på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wikimedia Commons

Det skal være trygt. Det skal være anonymt. Det skal hjælpe studerende, der føler sig udsat for krænkende adfærd.

Tal Trygt hedder ordningen, der er tiltænkt studerende på de kunstneriske uddannelsesinstitutioner. Den er blevet til i et samarbejde mellem Kulturministeriet og Studenterrådgivningen, og den betyder, at de studerende inden for 48 timer vil blive tilbudt en samtale med »en uvildig og professionel rådgiver«, som kan støtte dem og hjælpe dem med – som det hedder – »at få en tryg tilbagevenden til studiet«.

Sådan en ordning er nødvendig, mener kulturminister Mette Bock (LA).

»Vi kan konstatere, at noget ikke har været, som det skulle være, på visse kunstneriske uddannelser. Der er typisk tale om nogle meget små uddannelser, hvor der er et meget tæt miljø, og det giver måske nogle særlige udfordringer,« siger hun og tilføjer:

»Det kan godt være, at vi er ved at være til bunds i, hvad der er foregået, men nu giver vi en chance til de mennesker, der måtte føle sig krænkede.«

»Med det nye tiltag tages der hånd om studerende, som oplever krænkende adfærd ved at tilbyde professionel hjælp hurtigt,« hedder det i en skriftlig kommentar fra kulturminister Mette Bock (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Mette Bock henviser med ovenstående til nogle møgsager, der har vakt opsigt, både i pressen og internt på de kunstneriske uddannelser.

Det begyndte i oktober, da Forfatterskolens bestyrelsesformand modtog et brev underskrevet af i alt 55 forfattere, der opfordrede til en uvildig undersøgelse af verserende rygter om sexchikane og upassende opførsel.

Skolens daværende rektor, Jeppe Brixvold, blev fyret i samme måned, og i januar i år modtog skolens bestyrelse en omdiskuteret whistleblowerundersøgelse, som den selv havde bestilt, og som mente at vide, at Forfatterskolen »historisk har set gennem fingre med grænseoverskridende adfærd«.

Og det var ikke kun på Forfatterskolen, der angiveligt var problemer, for i november 2018 fortalte tre tidligere studerende om magtmisbrug og seksuelle krænkelser på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.

Samme måned talte kulturministeren og rektorerne for en række kunstneriske uddannelser om, hvad man kunne stille op med problemerne. Det er Tal Trygt en del af svaret på.

Thomas Braun, der er direktør for Studenterrådgivningen, siger, at det, man kan tilbyde under Tal Trygt-ordningen, er »en rent behandlende indsats«, men at det også hører med, at Studenterrådgivningen i samarbejde med Kulturministeriet vil holde øje med, om der tegner sig mønstre i samtalerne med krænkede studerende.

»I det omfang, det viser sig at være tilfældet, kan vi via Kulturministeriets HR-afdeling omsætte erfaringerne til forebyggende indsatser,« forklarer han.

Studenterrådgivningen har i 50 år hjulpet studerende med psykologisk og socialfaglig rådgivning. Hvad er det for en forskel, Tal Trygt gør?

»Den væsentligste forskel er, at adgangen til rådgivning bliver hurtigere. I dag er ventetiden hos Studenterrådgivningen i København omkring fire uger.«

Hvorfor er det netop de kunstneriske uddannelser, der fokuseres på, og ikke f.eks. medicinstudiet eller humaniora?

»Et kvalificeret gæt er, at de kunstneriske uddannelser typisk er bygget op omkring nogle centrale undervisere, som har en meget stor magtposition i forhold til de studerende. Samtidig er der tale om fag, hvor der er nogle meget subjektive vurderinger af, hvorvidt det ene eller det andet er godt eller ej, og dermed stiger afhængigheden af disse centrale undervisere,« siger Thomas Braun og fortsætter:

»Endelig er der tale om uddannelser, hvor man ofte bruger sig selv som instrument, og hvor der er en fysisk kontakt, som ikke findes på de klassiske akademiske uddannelser, og så kan det måske være sværere at finde ud af, hvor grænserne går. Det lægger et ekstra ansvar på såvel institutioner som undervisere i forhold til at håndtere relationen til de studerende på en etisk forsvarlig måde.«

Med i den nye ordning er Den Danske Filmskole, Den Danske Scenekunstskole, Det Jyske Musikkonservatorium, Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Rytmisk Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium, Forfatterskolen og Det Jyske Kunstakademi.