Modeugens A-Å

I denne uge går København bersærk i moderus, når indkøbere, modeller, stylister, designere, fotografer og andre halvstuderede røvere indtager byen. Men er det ikke rasende avanceret, tænker du sikkert. Og jo, det er det. Bliv ekspert i en fart med M/S guide til Københavns modeuge. Hvad er hot, not og værd at vide i ugen, der kommer.

Anna Gulmann: En af de unge og fremadstormende på den danske modescene. Avantgarde, street og feminint er nøgleordene. Fredag blænder hun op for sit »Fashion Bingo Show« i Annekset i Kulturhuset på Kapelvej 44. Det er vistnok noget med en fantasi-muse, der hedder Kirtsy og en kollektion, der hedder »From Russia with love«, og for 30 kroner kan du komme med til bingo og vinde en masse modegaver. Det lyder aparte, men bare rolig, vi forstår det heller ikke helt.

annagulmann.dk

Annhagen: Sidste års talk of the town i den danske modebranche. Annhagen er ikke navnet på designeren hun hedder Dianna Opsund Bay og navnet er en sammentrækning af kælenavnet Ann og så Copenhagen. Et firma, som gør en dyd ud af professionel markedsføring og som satser på udlandet. Torsdag klokken 10.30 viser mærket sin ny kollektion på Gallery i Forum.

annhagen.com

Boheme-look: Se under Last season.

Baum und Pferdgarten: Det måske bedste bud på en fremtidig dansk eksportsucces. Helle Hestehave og Rikke Baumgarten hedder de to talentfulde designere, der med begavet sans for forretning har fået deres firma op i gear. Plejer at være garant for et show med masser af kreativt overskud, og det bliver spændende at se, hvad de har fundet på i år, når de torsdag klokken 16.30 slår takten an på Statens Museum for Kunst.

baumundpferdgarten.dk

Bruuns Bazaar: Et af dansk modes flagskibe med brødrene Bjørn og Teis i front. Altid garanter for et flot show med international klasse. Igen i år er det Glyptoteket, der torsdag klokken 18 leverer en storslået ramme om brødrene Bruuns uprætentiøse tøj. Hvis man ikke har billet, går man uden tvivl forgæves, men hvis man er til lokale kendisser, kan folk som Iben Hjejle og Casper Christensen uden tvivl spottes i køen bag deres mørke solbriller.

bruunsbazaar.com

Busser: Hvis man undrer sig over de mange busser med festklædte (og berusede) mennesker, der i ugens løb pløjer igennem byen med påskrifter som »Copenhagen International Fashion Fair« og »Copenhagen Fashion Week«, er det nogle af de shuttlebusser, der transporterer modefolket til og fra Bella Center, Øksnehallen og fra show til show.

By Malene Birger: Forretningskvinde og dygtig designer af kvalitetsmode, der også bliver både lagt mærke til og solgt uden for Danmark. Lagde som designer i sin tid navn til mærket DAY Birger et Mikkelsen, inden hun gik solo. Er i dag ejet delvis af mastodonten IC Companys A/S. Holder i år sit show i Tappehallerne i Tuborg Havn, hvor der er garanti for kendte mennesker og en god champagne-brandert, hvis man har været heldig at sikre sig billet.

bymalenebirger.dk

Catwalk: Modebranchens nyhedsportal. Den lange smalle gangbro, som modellerne går på. Refererer til kattes frygtløse gang på smalle steder højt oppe i luften og til den ofte bløde, vuggende og næsten katteagtige gangart, hvor modellens ene ben direkte foran det andet giver en sexet gangart. En modeuge er aldrig komplet, uden at mindst én model har snublet i sine stiletter på det ofte spejlblanke underlag.

Champagne: Modeugens vigtigste næringsmiddel. Næsten ligegyldigt hvilket tidspunkt på dagen et show eller reception finder sted, er der altid champagne i glassene, og ved ugens udgang priser man sig lykkelig over, at man ikke skal røre det stads i næsten fem måneder. Det foretrukne mærke er det franske Moët & Chandon, som producerer over to millioner kasser om året.

Copenhagen International Fashion Fair: Nordeuropas største salgsmesse i Bella Center, som i år holdes for 29. gang. Over 1.000 udstillere, 2.000 mærker og omkring 35.000 besøgende i løbet af de fire åbningsdage gør messen til en ganske imponerende oplevelse. Det velbesøgte trendshow er som regel også en metro-tur værd, hvis man vil betale de 185 kroner i indgangen.

ciff.dk

DANSK Daily: Avis som for første gang skal forsøge at skrive daglig under modeugens fire dage og forholde sig kritisk til de mange shows. Avisen er et samarbejde mellem Danish Fashion Institute, designbureauet Dyhr/Hagen og Uffe Buchard og Kim Grenaas magasin DANSK. Avisen skrives på engelsk og skal daglig komme i 65.000 eksemplarer. I øvrigt holder magasinet DANSK fem-års fødselsdag på plænen foran Forum fredag klokken 16.

danskdaily.dk

Dansk Design Center: Byder ikke kun på livetransmissioner på storskærm fra de bedste shows. For sølle 239 kr. per aften kan man 8.-10. august, hver aften kl. 18-21 opleve bl.a. Bruuns Bazaar, Rützou og By Malene Birger og blive forkælet med champagne og tapas samt en eksklusiv goodie bag. Special guest er den syvdobbelte Le Mans-vinder, Tom Kristensen, der torsdag 9. august kl. 19 vil præsentere sin ny eksklusive urserie til kvinder, »Lady Seven« og fortælle den angiveligt magiske historie bag. Uret er designet af Bo Bonfils for designfirmaet Rosendahl. Tilmelding via modeuge07@ddc.dk, senest 7. august. Husk at oplyse hvilken dag, du ønsker at deltage. NB: Der er et begrænset antal pladser i DDC på H.C Andersens Boulevard 27.

ddc.dk

DAY Birger et Mikkelsen: Populært modemærke, som i år holder sit show fredag klokken 18.30 i Rådhushallen. Mærkets oprindelige designer, Malene Birger, har ikke været en del af firmaet i flere år (se By Malene Birger), men hun indgår stadigvæk i navnet sammen med ejeren, Keld Mikkelsen.

day.dk

Diesel Wall: Fredag 10. præsenteres Diesel Wall Copenhagen, hvor vinderen får sit værk opført på en kæmpe gavl i Ny Østergade 22 (på hjørnet ved Grønnegade). Ny ung gadekunst fra det italienske tøjfirma.

dieselwall.com

DJs: Discjockeyerne eller pladevenderne er et travlt folkefærd under modeugen. Bevæbnet med deres tunge kasser med vinylplader turnerer de rundt i byen mellem de mange shows og sætter de rigtige rytmer til modellernes trin. Navne som Kjeld Tolstrup, Jean von Baden og Thomas Madvig er blandt de efterspurgte.

Euro: Pengene ruller i den kommende uge. Mode er Danmarks fjerdestørste eksportvare, omsætter for 36 milliarder kroner om året og har en vækst på næsten syv procent. Også de mange udenlandske indkøbere og modejournalister lægger en god sjat penge i byen.

Elise Gug: Dansk designer til 30plus-segmentet. Onsdage klokken 14 går det løs hos Fredericia Furniture Showroom i Sankt Annæ Passage.

elisegug.dk

Femmes Regionales: Ung og rablende skør designduo, som i år står bag trendshowet i Bella Center og har dekoreret et helt særligt og meget gult prøverum hos butikken STORM i Store Regnegade.

femmesregionales.com

Fester: Modeugen byder på fester, så det sprøjter, men fortrinsvis de eksklusive, hvor man skal inviteres, være noget ved mode-musikken eller håbe på, at dørmanden synes, man er cool/lækker nok til at komme ind.

»Oddplace Fashion Festival« er den store VIP fest-finale. I programmet beskrevet som »Grand finale fashion dinner & hot hot Party in the castle.« Lørdag kl. 24 i Odd-Fellow Palæet, Bredgade 28.

»The Special Fashion People Party« torsdag er en anden fest for de indviede. Afkod selv fra programmets omtale af festen: Special guests: Je mappelle Mads & Bounty Niller (surprise entertaintment) + Jaconfetti (Dj+freestyle) + Djdjdj and Slice + highlights fra FACeIT modeshowet holdt på museet Trapholt i Kolding. Mere in crowd kan det dårligt blive. Festen starter kl. 21.

Fredag er der »Pre-party« for særligt inviterede på Hotel Sankt Petri.

Fotoudstilling: Hos STORM i Store Regnegade kan man i ugens løb se en udstilling med englænderen John »Hobby« Hopkins flotte sort-hvide fotografier fra 1960erne, som indgår i en ny kampagne for Lee jeans.

Gallery: Ny salgsmesse, som for første gang løber af stablen i Forum. Arrangørerne Bella Center og Gregersen Communication satser på højprofilerede skandinaviske og internationale mærker som Acne, annhagen, Mads Nørgaard og Sand. I løbet af ugen vil der også være shows, brunch og andre arrangementer.

gallery.dk

Ginen: Pris, som månedsmagasinet IN i år uddeler til et designtalent på Københavns Rådhus på onsdag 8.

in.dk

Goodiebags: Pose med små gaver i form af varepøver og produkter sponsoreret af forskellige producenter. Står enten på siddepladserne til de forskellige shows eller ved udgangen. Indholdet varierer, men som oftest er det kosmetik, en flaske vand med logo og et magasin. Nøgleringe, solbriller og sågar mobiltelefoner er også set blandt indholdet.

Goya: Designer med fornavnet Stine. Var Mikael Bertelsens allerførste gæst i »Den 11. time« og har efter en pause, hvor hun bl.a. har været moderedaktør på magasinet Cover, igen fået fod under eget bord med en ny kollektion. Fredag klokken 22.30 har hun fået tildelt sit show »Overgaden, Institute of Contemprary Art« i Overgaden Neden Vandet.

stinegoya.com

Grevinden: Ingen modeuge uden grevinde Cathrine Danneskiold-Samsøe, der altid formår at kaste internationalt drys over modeugen.

Gæsteliste: Modeugens ticket to heaven. Er du på, kan du få, er du ikke, må du gå.

Haute Couture-udstilling i foyeren i First Hotel Skt. Petri fra syv af Danmarks førende modebrands: Bitte Kai Rand, By Malene Birger, Day Birger et Mikkelsen, Designers Remix, Gentlemans Affair, Stella Nova og Bruuns Bazaar. En anderledes og spektakulær side af dansk mode. Det er bl.a. Vs. Magazine, der står for sagerne i Krystalgade 22. Kl. 11 til 22 hele modeugen fra 8. til 12. august.

Hellerup-fruer: Mærket Pureheart af jetset-designeren Henriette Zobel viser tøj i Gallerisalen på Hotel dAngleterre torsdag 9. august klokken 12. Julie Fagerholts Heartmade vises i Øksnehallen. pureheart.dk,

heartmade.dk

Ivan Grundahl: Dansk modes veteran med sort som yndlingsfarve og med inspiration fra japansk avantgarde og draperede materialer. Fredag klokken 13.30 er det Ivan Grundahls tur til at vise sine nye gevandter i Rådhushallen.

ivangrundahl.dk

Jens Laugesen: En af de danske designere, der i de senere år har fået opmærksomhed i London og Paris og har vundet flere priser. Trods mange roser for sit minimalistiske design er Laugesen tilbage på dansk grund i Gallery, hvor han lørdag klokken 21 åbner sit show.

jenslaugesen.com

Jernhest: Taxaerne er optaget og busserne fyldt. Så tag din cykel!

Kindkys: Modeugens uundgåelige og vigtigste disciplin er ikke for de bakterieforskrækkede. For nogle er det det tætteste, de kommer på en scoring, mens det for andre er en plage. Som tommelfingerregel kan din status i branchen måles på mængden, du modtager.

Last season: Begreb, der definerer en overstået tendens. Indgår ofte i sætninger som »so last season«, ofte hvislet nedladende om eller til folk, der ikke er med på det nyeste. Se også under Boheme-look.

Lotte Freddie: Dansk modes grand old woman, som i dag skriver Lottes Linier i Børsen og er forfatter til flere bøger om mode. Blev for nylig udråbt til at være Danmarks mest indflydelsesrige modejournalist og er en sikker gæst til næsten alle de store shows i ugens forløb.

Mannequin: Gammelt ord for model. En vigtig råvare i modeugen, som forbruger dem i stort antal. De mest populære modeller kan gå op til ti shows i løbet af de fire dage. Der er status i at få fat i de modeller, som også er populære i udlandet. Det danske mærke InWear har fået ekslusivt lov til at bruge Freja Beha til deres show på Rådhuset torsdag.

unique.dk

Mary: Kronprinsesse fra Tasmanien. Protektor for modemessen i Bella Center og kan som regel spottes på 1. række (2. række betyder skandale!) til mange shows.

Munthe plus Simonsen: Dansk modefirma, som oplevede kæmpe succes for fire-fem år siden og sidste år gik i betalingsstandsning. De blev dog reddet på målstregen og torsdag 9. fyrer de op under det feminine look klokken 19.30.

muntheplussimonsen.com

Mødestedet for modeugens skribenter, modeller og hang arounds bliver i år Café Blanc i First Hotel Skt. Petri det, vi andre altid vil huske som en del af Daells Varehus. Vil man være på forkant med næste års forårs- og sommermode, kan man på caféens fladskærme følge den direkte broadcasting fra messens shows. Der vil også blive transmitteret fra den røde løber og fra baggrundsinterviews med designerne. På Copenhagen Fashion Café vil der desuden være 50 internationale aviser, de nyeste internationale magasiner og trådløs internetforbindelse til gæsterne.

Nørgaard: Nørgaard paa Strøget er en københavner-klassiker, og designeren og butiksindehaveren Mads Nørgaard har i de seneste år markeret sig med modeugens mest velbesøgte og flottest udførte shows i Den Grå Hal på Christiania. I år holder mærket show-pause og har i stedet lavet en film, »The Copenhagen Experience - a fashion film«, som præsenteres fredag på Café Europa.

madsnorgaard.com

Oddplace Fashion Festival: Fredagens arrangement for byens rigtigt smarte i Odd-Fellow Palæet. HardCouture hedder det og er vistnok ret hemmeligt.

hardcouture.com

Pindemadder: Dansk ord for canapeer, som sammen med champagne er modeugens nadver.

Påklæder: Person, der hjælper modellen med at få tøjet hurtigt af og på før og efter sin »indgang« på catwalken. Et rigtigt slavejob, men en god indgang til modebranchen. Udføres ofte af yngre piger eller drenge.

Queens: Se under Style Counsel.

Rådhuset: På pladsen foran i daglig tale Rådhuspladsen vil der være storskærm med transmissioner fra shows, og indenfor i Rådhushallen vil der i hele ugen være shows.

Rützou: Designer med fornavnet Susanne, som oprindeligt var designer for Bruuns Bazaar. Onsdag klokken 20 fyrer Susanne Rützou op for kedlerne i Rådhushallen.

rutzou.com

Style Counsel: Uffe Buchard og Kim Grenaas også kendt som modebosserne firma, som står for den kreative udvikling af en stor del af ugens shows og bestemmer, hvilke modeller, musik, lys og scenografi, der skal bruges.

stylecounsel.com

Talenterne. Afgangseleverne fra Danmarks Designskole vil 8. august klokken 23 vise, hvad de kan på podiet i Cinemateket. Designers Nest i Øksnehallen er et vindue for talenter, der lige er blevet færdig på designskolerne i Skandinavien. Desværre er det kun for særligt indbudte.

Unfair: Copenhagen Unfair er modeugens alternative sorte får, som tager hånd om gadekulturens grafik, design, kunst, video, fotografi og musik. Og på lørdag kan man komme til Copenhagen Unfair Gang Bang Party i Copenhagen Skatepark på Enghavevej.

copenhagen-unfair.dk

Vibskov. Designer medfornavnet Henrik. Vibskov er den eneste, der under det officielle program i Copenhagen Fashion Week, holder et show der er åbent for alle som betaler en 50er, to pakker cigaretter eller har et finsk pas. Det foregår lørdag 10. februar kl. 22 på Vega.

henrikvibskov.com

Vs.: Udtales Versus. Dansk modemagasin på engelsk i stort format. Det nyeste nummer er som sædvanlig rigtig flot og har Heidi Klum på forsiden. Fredag holder bladet gratis fest i Odd-Fellow Palæet. Tilmelding på bladets hjemmeside.

vspublications.com

WoodWood: Street-couture i topklasse. Gadedrengene i kollektivet woodWood bliver ved med at forny sig og åbnede tidligere i år butik i Berlin. I år holder de et dobbeltshow sammen med Adidas. Det er på torsdag klokken 21 i Borgergade 111, og hvis man kender dem ret, bliver det rigtig cool.

woodwood.dk

X-perimentarium: Vision Lab er et appendiks til Cph. Vision i Øksnehallen og fungerer som laboratorium for små eksperimenterende mærker. Tjek f.eks. mærket Død Elg på nettet og skru op for lyden på din computer!!

doed-elg.com

Yndig: Der er mange yndige mennesker under modeugen, og mange af dem vil være at finde til Klub Lækkers fest lørdag kl. 24 på Cafe Aporta. For 1.500 euro kan man reservere bord og blive samlet op i limo. Mon ikke Nik og Jay dukker op?

Zzzzzzz: Næ nej, man kan sove, når man bliver gammel.

Ævl og kævl: Dansk for smalltalk og en disciplin, der skal beherskes,

hvis man vil begå sig i ugens løb.

Øksnehallen: Salgsmessen Cph.Vision fejrer 10 års jubilæum og har udviklet sig fra at være »lillebror« til messen i BellaCenter til i dag at være en stor magtfaktor med over 30.000 besøgende og næsten 300 udstillere. I år har man udvidet med Cph. Edition, som fokuserer på skandinaviske mærker, og med Designers Nest tager man hånd om de unge design-talenter. (se også Talenter)

Åhhh, så er det overstået.