Moderaterne vil bruge milliarder på kulturen og indføre daglig morgensang på alle folkeskoler

I en kronik i Politiken har Lars Løkke Rasmussen, stifter af Moderaterne og tidligere statsminister, samt Jon Stephensen, teaterdirektør og medlem af Moderaterne, skitseret partiets kulturpolitik.

I kan ikke risikere at tabe kulturen og nye generationer og nye danskere på gulvet, fordi vi ikke forstod at gribe og understøtte den, da det var mest nødvendigt,« skriver Moderaternes Lars Løkke Rasmussen  og teaterdirektør Jon Stephensen i en kronik i Politiken.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne løfter bid for bid sløret for partiets politik. Nu er turen kommet til kulturen, efter partiet i marts officielt blev klar til næste folketingsvalg.

For Moderaterne er kulturen den afgørende hjørnesten i de værdier, som »Danmark, Europa og den frie verden kæmper for«. Sådan lyder det i en kronik i Politiken, som er forfattet af Løkke Rasmussen og Jon Stephensen, der er teaterdirektør på Aveny-T og medlem af Moderaterne.

Moderaterne foreslår derfor at styrke kulturen og øge kulturbudgettet med en milliard kroner om året, oven i det nuværende kulturbudget, i de næste fem år.

Pengene skal blandt andet bruges til et kulturpas til alle unge, som man skal have, når man fylder 15 år. Kulturpasset skal ifølge forslaget være på 2.000 kroner, som kan bruges på musik, film, sport, teater, litteratur og museer, ligesom det også kan bruges til medlemskab i en idrætsklub.

Kulturpasset skal gøre op med, at selvom danskerne generelt bruger kulturtilbud meget, så er der en større gruppe, som står helt udenfor, skriver kronikørerne.

Derudover mener Moderaterne, at der skal være gratis adgang til statens museer og samlinger, at der skal være daglig morgensang på alle danske folkeskoler, og at man skal fritage Det Kongelige Teater og de såkaldte landsdelsscener for deres forpligtelse til at spille klassikere. Endelig vil man på længere sigt etablere en »kulturens vækstfond«, der skal skabe økonomi og generere arbejdspladser inden for kunst og kultur.

Der skal et valg til

»Coronaepidemien viste os kulturens og kunstens betydning. Nu ved vi endnu mere, hvor meget den er værd at kæmpe for – det har krigen i Ukraine skærpet. Vi kan ikke risikere at tabe kulturen og nye generationer og nye danskere på gulvet, fordi vi ikke forstod at gribe og understøtte den, da det var mest nødvendigt,« skriver Lars Løkke Rasmussen og Jon Stephensen i kronikken.

I januar udtalte filmproduceren Peter Aalbæk Jensen og Jon Stephensen sig til Kulturmonitor om den kulturpolitik, som også var første punkt på Moderaternes såkaldte webinarer.

Her sagde Jon Stephensen, at han havde været med til at udforme kulturpolitikken, blandt andet gennem »tæt samtale« med Lars Løkke Rasmussen, og nu er han altså medafsender på kronikken.

»Kulturpolitik betyder ufattelig meget i forhold til vores børns opvækst. Skal vi synge morgensang i skolen? Jeg ved det ikke, men det kunne være interessant, hvis vi på en eller anden måde gav dansk kultur en større betydning i vores liv,« sagde Jon Stephensen dengang til Kulturmonitor.

Pengene skal findes gennem en »ansvarlig økonomisk politik, prioritering og reformer«, uden at de omtalte prioriteringer er nærmere beskrevet. Kronikken og forslagene  er også at finde på Moderaternes egen hjemmeside, hvor der også står, at man håber på, at en øget fokus på kultur også på længere sigt vil udvide den danske kultureksport.

Der skal senest afholdes folketingsvalg i juni 2023.