Modebranchen gør op med skønhedens illusion

I et usædvanlig samarbejde vil modebranchen og en patientforening gøre op med, hvad de kalder skønhedens illusion.

Et etisk charter skal oplyse unge kvinder om virkeligheden bag modelbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Magnus Møller

Mange unge lider i dag af spiseforstyrrelser, og en af grundene kan være det skønhedsideal, som blandt andre tidens modeller er med til at tegne. Nu skal den årsag viskes af tavlen.

Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) har derfor i samarbejde netop udarbejdet et såkaldt etisk charter.
Formålet er blandt andet gennem oplysning at forhindre risikoadfærd for spiseforstyrrelser, og et af midlerne vil være en øget grad af opmærksomhed på, at modebranchens illusioner især af unge mennesker ofte opfattes som virkelighed.

»Det er vigtigt, at branchen får et mere naturligt forhold til, hvordan kvinder ser ud. De fleste i Danmark laver tøj til den brede masse, og derfor bør modellerne, der viser tøjet, afspejle et mere nuanceret skønhedsbillede,« siger formand for LMS, Anne Minor Christensen.

I det etiske charter beskriver et afsnit den fremstillede skønhed, som modebranchen afbilleder. Hvordan en model styles af professionelle hår- og makeup-artister, fotografen sætter lys, tager mange billeder og selv efter billedet er i kassen, bliver det retoucheret til perfektion på en computer.
Pointen er, at end ikke modellerne ligner de billeder, der bliver taget af dem.

»Kvinder, der har selvværd nok, kan godt stå i mod modens idealer, men kvinder har generelt et faldende selvværd,« siger Anne Minor Christensen.

Fra branchens side er det vigtigt at understrege, at en slank model ikke nødvendigvis lider af spiseforstyrrelse, men i mange tilfælde blot lever en utrolig sundt og disciplineret liv.

Ikke desto mindre handler en stor del af charteret også om selve modellernes trivsel. Blandt andet skal der holdes seminarer for branchens billedskønne udøvere om kost og motion med henblik på en sund vej til en slank krop.