Mit København: Lau Højen

Lau Højen troede, at han skulle vende tilbage til hjembyen Aarhus, men kunne ikke undvære København. Nu er Carpark Norths forsanger inkarneret Vesterbro-beboer.

Lau Højen fra Carpark North. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Et par år efter Carpark North slog massivt igennem med »Transparent and glasslike« og blev landets førende electrorock-band, flyttede forsanger Lau Højen fra hjembyen Aarhus til København. Senere vendte han tilbage til det jyske, men da han igen stod i Aarhus, var der noget, som ikke var helt rigtigt. Lau Højen var nemlig blevet københavner i mellemtiden.

Vesterbro er der, hvor han føler sig mest hjemme med den internationale stemning og de mange kaffebarer og bodegaer. Det er også på Vesterbro, at Lau Højen og resten af Carpark North snart kan opleves live, når de spiller til Fredagsrock i Tivoli.

Hvad laver du for tiden?
Vi er på danmarksturné og spiller omkring 30 koncerter alle steder fra Bornholm til Frederikshavn. Til sommer spiller vi festivaler, og det er også omkring 30 koncerter.
Da vi startede med at spille for omkring 10 år siden var det primært de unge, som kom til koncerterne. Siden da kan man tydeligt mærke, at vi er blevet et større og bredere navn, for nu er der alt fra børn og unge til voksne og pensionister, der kommer. Og det er jo vanvittigt fedt, at der kan stå én på 60 år og synes, at et af vores numre er det fedeste.
Som orkester er vi også blevet 10 år bedre. Vi tager ansvar og hånd om koncerter på en anden måde. Vi ved, hvilke virkemidler vi skal bruge, for at publikum kommer mere med, så folk sveder mere til en Carpark North i dag end for 10 år siden.

Læs også: Mit København: MØ

Hvad er dit forhold til København?
Jeg er født og opvokset lidt uden for Aarhus, hvor jeg har været ung og også gik på konservatoriet i nogle år. Men vores branche ligger i København, og jeg havde lyst til et sceneskift, så i 2005 flyttede jeg til København. Senere flyttede jeg faktisk tilbage til Aarhus, fordi jeg ville tilbage til rødderne, men jeg boede der kun i 10 måneder, fordi jeg fandt ud af, at jeg var blevet københavner. Det var jeg ikke klar over, før jeg flyttede tilbage til Aarhus, men pludselig kunne jeg tydeligt mærke, at jeg skulle tilbage til København.

Hvilken bydel har du det tætteste forhold til?
Vesterbro, hvor jeg selv bor. Det minder lidt om Berlin med en meget chillet og international stemning. Der er meget lidt pompøst og meget dedikeret. Mange af mine kolleger bor på Vesterbro, så man støder altid på én, man kender. På den måde har området lidt af en landsby-vibe, og det kan jeg rigtig godt li'.
Jeg bor tæt ved Carlsberg-området, som jeg også er ret vild med. Der sker en masse nye ting med cafeer, kunstudstillinger, Dansehallerne og J. C. Jacobsens Have. Og så er Vesterbro jo også bare et rigtig fedt sted, hvis man godt kan li' kaffebarer og bodegaer, og det kan jeg.

Hvad er det bedste ved København?
København er lidt som et mini New York. Det er en smeltedigel af hele Danmark, hvor alle er repræsenterede. Det er et samsurium af accenter fra hele landet, og det synes jeg er meget charmerende. På den måde er det en enormt dansk by, og det giver tryghed og fællesskab. Aarhus er en smeltedigel for jyder og fynboer, mens København er det for hele landet.

Læs også: Mit København: Carl Emil fra Ulige Numre

Hvad er det værste ved København?
Vi kunne godt gøre med op med den der 60'er-mentalitet, hvor man mente, at der skulle være asfalt og parkeringspladser over det hele frem for grønne områder. I Berlin er der masser af træer, så man kan se årstiderne skifte. Jeg har ikke behov for at bo på landet, men jeg vil gerne se nogle flere træer. Så jeg synes, man skulle plante flere træer - ikke bare i København, men i alle danske byer.

Hvilke steder kan du anbefale at gå ud?
Mit stamsted er Kaffeslabberasen på Enghave Plads. Så er der Café Blomsten og Simpelt V, hvis jeg skal på bar. Og af spisesteder er der Deep på Vesterbrogade. Så kommer jeg også tit forbi Lagkagehuset og Bageriet Brød på Enghave Plads.

Hvor går du hen, hvis du skal slappe af?
J. C. Jacobsens Have ved Carlsberg, som er en lille, ukendt park, der ligger lige foran det oprindelige chefhus. Faktisk er parken omkranset af bygninger, så folk ved ikke, at den er der, og man har den derfor lidt for sig selv. Der ligger også Café Elefanten, som er rigtig hyggelig.

Hvad ville du vise en turist af København?
Noget, jeg nyder hver dag er at cykle over broerne, når jeg tager fra Vesterbro til vores studie, som ligger på Christianshavn. Når man cykler over Langebro eller cykelbroen, kan man ikke lade være med at se ud over vandet og få en fornemmelse af byens volumen. Så det ville jeg vise dem. Jeg ville også vise Christiansborg og Slotsholmen, simpelthen fordi det er nogle storslåede områder. Vesterbro med den lokale og internationale stemning ville jeg selvfølgelig også vise. Jeg tror også, jeg ville vise Kødbyen. Det er godt nok ikke længere det nyeste, men det er stadig fedt, fordi det er en sindssyg setting.

Læs også: Mit København: Clemens

Hvad dyrker du af kultur i København?
Jeg går en del i biografen, og jeg kan li' biograferne på hver deres måde. Empire og Grand er enormt charmerende, men jeg kommer også i Cinemaxx på Fisketorvet og i Palads, hvor der er en mere mainstream-vibe. Det kommer lidt an på, hvilken film, man skal se.
I forhold til spillesteder så ligger Vega jo i min baghave, og det er landets fedeste spillesteder. Jeg går faktisk ikke så meget til koncerter, for det får man rigeligt af, når det er ens job, men jeg har haft nogle af mine bedste koncertoplevelser dér, bl.a. med The Knife og Röyksopp. Sidst jeg var på Vega, så jeg Mads Langer, der er en ven af bandet, som vi har kendt i mange år. Så det var virkelig fedt at se en gammel ven folde sig ud på scenen.

Hvis du havde en fridag, hvad ville du så lave?
Så ville jeg hænge ud på Enghave Plads og få en kaffe. Det kunne være fedt, hvis jeg også kunne skyde tiden frem, så metrobyggeriet ikke længere var der. Men det har ellers sin charme med kunstvæggene, som er en sjov slags kommunikation og et fedt galleri.
Jeg ville også tage på Nationalmuseet, for det er inspirerende at se kunst af inspirerede mennesker.

Carpark North kan opleves til Fredagsrock i Tivoli d. 18. april og igen d. 29. november, når de for første gang skal spille i Koncertsalen.