Mit København: »Der er en særlig bænk på Nørreport, som får mit hjerte til at banke«

Influenceren Matilde Trobeck, der er bedst kendt som »Helsematilde«, er igen blandt de nominerede til Fællsskabsprisen for Facebookgruppen »Find en veninde #dueraldrigalene«. Hun vil have københavnerne til at tage sig bedre af hinanden og reagere, hvis nogen ser ud til at have det svært - og så elsker hun Gammel Kongevej og en særlig bænk ved Nørreport.

headder
Influencer Matilde Trobeck er nok bedst kendt som »HelseMatilde«, som et navnet på den blog, hun startede tilbage i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Hvordan er dit forhold til København?
»Jeg er født i København, og så boede jeg på landet med min familie som barn, og så kom jeg tilbage til byen igen for fem år siden. Nu kan jeg slet ikke forestille mig, at skulle flytte herfra igen. Jeg bruger byen utroligt meget. Cafeer, restauranter. Alt er så let og tilgængeligt. Det er lækkert, men også utroligt hyggeligt. København er virkelig verdens bedste by!«

Hvad er dit yndlingssted i byen?
»Jeg er ret vild med Gammel Kongevej. Der er så meget liv uanset hvilket tidspunkt af døgnet, man er der. Den er noget af det bedste, jeg ved, og for mig er den indbegrebet af København. Jeg cykler der mange gange om dagen, og det giver mig energi, at jeg mærker det pulserende liv, som er på gaden. Unge, gamle, børnefamilier. Jeg får en følelse af at være helt fri, når jeg er der. Der findes intet bedre end at cykle lige der i en sommerkjole og så stoppe op for at få en hurtig is, inden man skal videre«.

Hvad kan København, som andre storbyer ikke kan?
»Det er, at man kan cykle rundt til alt. Jeg cykler altid, og det kommer alligevel bag på mig nogle gange, at man kan komme fra den ene ende af byen til den anden på et kvarters tid. Du kan stå på Kongens Nytorv, og så lige drible ned i Metroen, der på 10 minutter fragter dig ud til den skønneste strand. Det er fantastisk og meget unikt for København! Jeg synes også, det er skønt, at man kan se, hvordan bydelene adskiller sig fra hinanden, når man bevæger sig fra den ene til den anden. Det viser den mangfoldighed, som København rummer. Det er virkelig det, som byen kan«.

Det var lige her på bænken at Matilde Trobecks forlovede, Kristian, kyssede hende for første gang. I dag bor de sammen, og hun bliver glad hver gang, hun passerer bænken, fordi den minder hende om ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Hvilket sted forbinder du med et særligt minde?
»Der er en særlig bænk på Nørreport, som får mit hjerte til at banke. Det var der, hvor min kæreste, som nu er min forlovede, kyssede mig første gang. Det minder mig om den varme sommerdag, hvor vi sad der sammen. Det sted symboliserer enden på en rigtig svær tid og begyndelsen på glæden. Det er en vigtig bænk og en milepæl i mit liv. Når jeg kigger på den bænk, så bliver jeg lykkelig ved tanken om, at vores veje krydsede hinandens. Det minder mig om, at jeg er utrolig heldig«.

Hvad savner du, når du er bortrejst?
»Det er helt klart muligheden for at kunne cykle til alt. Jeg har rejst en del, og det er frustrerende at være afhængig af metro og bus, når man er vant til at være privilegeret med cykelafstande. Og så savner jeg selvfølgelig mit nærmiljø, når jeg er borte. Der er så smukt, hvor jeg bor på Frederiksberg, så jeg elsker at gå ture der. Det er unikt, at vi i København og på Frederiksberg har så meget natur midt inde i byens pulserende liv. Det savner jeg, når jeg er bortrejst«.

»Vi skal være bedre til at ville hinanden og turde tage kontakten til en fremmed«


Hvilket sted viser du frem, når du vil imponere nogen?
»Der er flere steder, som jeg synes er et besøg værd. Men i hvert fald La Glace. Det er en lille tidslomme midt i byen. Der er lækker kage, og så er der filterkaffe. That's it, og det kan jeg godt lide. Og hvis jeg skulle vise byen for en, som aldrig har været her før, så ville jeg også tage dem med fra Kongens Nytorv og så med metroen ud til Amager Strand. Det er en oplevelse, at skiftet mellem det urbane og naturen kan ske så hurtigt. Det tror jeg, at vi københavnere nogen gange glemmer«.

Matilde Trobeck har i mange år kæmpet med ensomhed og sorg. Men en sommerdag på Nørreport Station kom glæden igen. Hun har altid været glad for området, fordi det rummer så meget liv, men i dag har det en helt særlig betydning, der markerer overgangen til et nyt kapitel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Hvornår er København smukkest?
»Om foråret, når alt springer ud. Så begynder jeg at glæde mig til en lang sommer. Det giver en følelse af frihed, fordi vi alle ved, at der kommer lange, lyse dage. På den anden side er det også noget særligt, når julelysene bliver sat op«.

»Det er så nemt at gå rundt og være ked af det, uden nogen opdager det, og selv hvis de gør, så reagerer ingen«


Hvad skal københavnerne være bedre til?
»Vi skal være bedre til at ville hinanden og turde tage kontakt til en fremmed. Det er vi virkelig dårlige til, og det er noget, som jeg selv er meget opmærksom på. Det er så nemt at gå rundt og være ked af det, uden nogen opdager det, og selv hvis de gør, så reagerer ingen. Jeg har selv grædt åbentlyst flere gange, men ingen gjorde noget, selvom de så det. Jeg følte mig så lille og ligegyldig der, så det vil jeg ikke længere være med til. Hvis jeg ser nogen, som ser ud til at have det svært, så vil jeg hellere overvinde min egen berøringsangst end at lade dem sidde ulykkelige. Det er bedre, at de afviser at tale om det, end at jeg ikke giver dem muligheden for at sige noget«.