Minister efter forfatter-anklage om racisme: Jeg er uenig med ham

Efter anklager om racisme rettet mod statsminister Mette Frederiksen (S) fra ung dansk forfatter lyder det afvæbnende fra partifællen Mogens Jensen, at der også skal »være plads til, at forfattere kan have politiske holdninger«.

Mogens Jensen (S), der er der er minister for nordisk samarbejde, siger efter forfatters racismeanklager, at »prisen vidner om høj litterær kvalitet, men jeg er uenig med ham i både hans kritik af mit parti og af Danmark«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Der blev sendt verbale øretæver i retning mod statsminister Mette Frederiksen (S), da den unge, danske forfatter Jonas Eika holdt en utraditionel takketale i Stockholm efter at have vundet Nordisk Råds Litteraturpris tirsdag aften.

Fra Jonas Eika lød svadaen mod den danske statsminister, at hun gør sig skyldig i at udsætte børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets udrejsecentre.

Forfatterens tale indeholdt flere kritikpunkter rettet mod både Mette Frederiksens regering og den tidligere regering, der havde Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Forfatteren Jonas Eika gik hårdt til statsminister Mette Frederiksen (S) under sin takketale i Stockholms Koncerthus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix.

»Mette Frederiksen, som står i spidsen for et socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker,« lød det tirsdag aften fra Jonas Eika.

Til Politiken siger Mogens Jensen, der er minister for nordisk samarbejde, at han er uenig i Jonas Eikas kradse kritik, men understreger samtidig, at der skal være plads til, at forfattere lufter deres politiske budskaber.

»Et stort tillykke til ham. Det er jo en stor ære, og prisen vidner om høj litterær kvalitet, men jeg er uenig med ham i både hans kritik af mit parti og af Danmark, men der skal også være plads til, at forfattere kan have politiske holdninger. Det respekterer jeg jo fuldt ud. Men først og fremmest skal han da bare have en kæmpe cadeau for, at han leverer en kvalitet, der gør, at han kan få Nordisk Råds Litteraturpris,« siger Mogens Jensen til Politiken.