»Mesterværk« eller »eklatant eksempel på dårlig smag«? Ny Marilyn Monroe-film deler vandene

Anmelderne i Berlingske og Weekendavisen kritiserer den nye Netflix-film »Blonde« i skarpe vendinger, mens man i andre medier ikke kan få armene ned. Se traileren til den omdiskuterede film her, og læs hvad anmelderne mener nedenfor.

 
Se traileren til »Blonde« Video: Netflix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye Netflix-film om Marilyn Monroe, »Blonde«, der har premiere onsdag, veksler mellem at kritisere omverdenen for at udnytte Marilyn og selv at deltage i samme udnyttelse.

Filmen er baseret på den amerikanske forfatter Joyce Carol Oates’ roman af samme navn, og ligesom bogen er »Blonde« fiktion inspireret af Marilyn Monroes liv – eller Norma Jeane Baker, som hun retteligt hed.

Berlingskes anmelder hælder til, at filmen, der har Ana de Armas i hovedrollen som Marilyn Monroe, er mest af det sidste. Udnyttelse, altså.

»At de Armas er nøgen er strengt taget ikke nødvendigt for det narrative forløb, og derfor giver det en dårlig smag i munden. Hvad nøgenheden (visse steder) skal symbolisere, forstår jeg godt. Den sårbare Marilyn. Men det bliver så ensidigt og endimensionelt og – værst – usandt i forhold til historien om Marilyn Monroe,« skriver Ann Lind Andersen, som giver filmen to ud af seks mulige stjerner, og kalder filmen på »et eklatant eksempel på dårlig smag«.

I Weekendavisen er Lasse Winther Jensen heller ikke overbevist af filmen, omend han gerne vil rose den for at gøre noget andet end den typiske biografiske film, der blot slår ned på en karrieres højdepunkter.

I stedet mener Winther Jensen, at filmens instruktør, Andrew Dominik, har lagt en klar synsvinkel på hovedpersonen, som Dominik tilsyneladende betragter som et offer og en stakkel. Det samme mener i øvrigt Ann Linn Andersen i Berlingske. Lasse Winther Jensen har ikke uddelt stjerner, men kalder »Blonde« for »smagløs«, og skriver om Andrew Dominik at han har en »eklatant mangel på smagfuldhed og subtilitet«.

Så det vil være indeværende signaturs gæt, at den næppe heller ville have fået seks stjerner i Weekendavisen.

Det får »Blonde« til gengæld i Filmmagasinet Ekko.

Vi bliver medskyldige

»Instruktør Andrew Dominik fokuserer udelukkende på Marilyn Monroe som offer i filmen 'Blonde'. En ensidig og højst seksualiseret fremstilling fortalt som en mareridtsagtig feberdrøm,« skrev Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

I Ekko kalder anmelder Niels Jakob Kyhl Jørgensen filmen »et mesterværk«.

Og Kyhl Jørgensen mener, at netop fordi filmen er slibrig, som anmelderne i Berlingske og Weekendavisen kritiserer, så fungerer den. Den retter nemlig en anklage mod seeren selv.

»Det er en genkommende anklage, som Blonde retter mod sladderpressens voyeurkultur. På den måde bliver vi medskyldige i Marilyns endeligt. Kulturen efterspørger selv »blondinen«, jomfruluderen i hvid kjole og rød læbestift,« skriver han i Ekko, og giver som nævnt seks stjerner.

Også anmelderen i Soundvenue, Lise Stenbæksgaard, er imponeret.

Hun roser – ligesom i øvrigt alle de førnævnte – især Ana de Armas' skuespil.

»Norma Jeane bliver fortæret af Monroe, som hun opsluges i Hollywoods maskineri. Og historien om Marilyn, der bliver betragtet af alle, og Norma Jeane, der bliver set af ingen, er ubehagelig at være vidne til. Det er i særdeleshed takket være Ana de Armas’ gestaltning af Monroe, der har en overvældende smertelig følsomhed, som om hun oplever alt med en stor intensitet,« skriver Lise Stenbæksgaard og giver filmen fem stjerner.

At filmen deler vandene kan man også få et mere kvantitativt bevis på end ovenstående.

RottenTomatoes.com, som samler anmeldelser og deler dem op efter positive og negative, kan man se, at anmelderne faktisk er delt midt over.

51 procent af de registrerede anmeldelser er således overvejende positive, mens 49 procent er overvejende negative.

Mens disse ord skrives, er filmen blevet tilgængelig på Netflix. Så nu kan man selv få det eklatante eksempel på dårlige smag, mesterværket »Blonde«, at se.

»Blonde«

I biograferne og på Netflix fra 28. september. Instruktion: Andrew Dominik. Medvirkende: Ana de Armas, Adrien Brody, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson, Caspar Phillipson m.fl.