Meditation er blevet mainstream

Med meditation og mindfulness skal vi ikke alene kigge indad, men også ud på samfundet. Det mener forfatterne bag en ny bog, der vil gøre det lidt flyvske mere brugbart i hverdagen.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meditation er blevet mainstream. Det skriver meditationslærer Svend Trier i forordet til en ny bog, »Fuglen i hånden«, men ordene kunne være ytret af mange.

Mindfulness og meditation har vundet indpas og fundet vej til en bred del af samfundet. Sundhedssektor, uddannelsessystem, erhvervsliv og kriminalforsorgen. Men populariteten kan udvande begreberne, mener han. Med bogen vil forfatterne forsøge at gøre vejen til indre ro mere konkret og udadvendt.

Forfatterparret bag, Nikolaj og Didde Flor Rotne, er grundlæggere af »Stilhedsrevolutionen«, hvor de med en række bøger forsøger at hive de lidt flyvske tanker bag meditation ned på jorden. I »Fuglen i hånden« videregiver de 15 års erfaring med spirituelle og religiøse principper fra blandt andet buddhisme og et ophold i et klosterfællesskab. Men de forsøger samtidig at gøre ideerne håndgribelige for vores samtid, så de passer i en moderne livsstil med job, familie, parforhold og samfundsliv.

En kæphest for forfatterne er nemlig at engagere sig i samfundet. Meditation og mindfulness skal ikke kun være indadskuende, men bruges til samfundsmæssige såvel som eksistentielle udfordringer. Og håbet er også, at bogen kan hjælpe folk, som føler sig klemt i det moderne samfund.

Ifølge forfatterne er mange mennesker ambitiøse og vil gerne gøre en forskel. Men mange føler sig også fortravlet og lever med en dagligdag på automatpilot. De har svært ved at mærke sig selv, før de ender i træthed, irritabilitet, lavt selvværd eller - et af tidens helt store buzzwords - stress.

Bogen gennemgår i overskuelige kapitler en række områder fra åndedræt og fysisk bevidsthed til følelser, selvværd og selvindsigt. Hvert kapitel indeholder en simpel øvelse, som de fleste kan overkomme. For eksempel en simpel vejrtrækningsøvelse, en guide til et enkelt minuts meditation, hvordan man dyrker taknemmelighed, skaber en vision for fremtiden eller finder svar på et svært spørgsmål.

 

»Fuglen i hånden« er for nylig udkommet ved Forlaget Mindspace og kan købes for 298 kr.