Mediekommentar: »Vi kommer og voldtager dig,« skrev de, efterfulgt af en smiley, hendes fulde navn og hendes adresse

Voldtægtstrusler, dødtrusler og økonomisk afpresning. Der er ikke det, som danser og feministisk debattør Louise Kjølsen på DR3 ikke må stå model til i forsøget på at få retsforfulgt den mand – eller de mænd – der i begyndelsen af januar 2020 truede hende med en voldtægt.

»I stedet har man fokuseret på at få skud i kassen, hvor Louise Kjølsen foretager hemmelige møder med sikkerhedskonsulenten Hacker-Kjeld i parkeringskældre og under paraplyer på en parkbænk i regnen. Vi er ikke langt fra, at hun får placeret en avis med klippede huller foran ansigtet. Chokeffekt er konsekvent prioriteret over indhold,« skriver Aminata Amanda Corr i denne mediekommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Kirketerp/Nordisk Film
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig et afsnit af »Rejseholdet«, hvor La Cour, Fisher, Ingrid Dahl og I.P. er rejst på all inclusive-ferie på La Santa Sport og har efterladt Gaby alene hjemme med en aggressiv stalker – hun må selv finde ud af, hvem stalkeren er, for de andre tager ikke telefonen, når hun ringer.

Kan du forestille dig dette, har du rammen for »Hvem vil voldtage Louise«, som bliver sendt på DR3.

Og der er ingen hjælp at hente. Man sidder tilbage med den følelse, at politiet end ikke forsøger at fingere en indledende efterforskning, og danser og feministisk debattør Louise Kjølsen kan konsekvent ikke få fat på sin sagsbehandler, selv om truslerne bliver værre og værre.

Det lader heller ikke til, at programmets tilrettelæggere har forsøgt at hjælpe den desperate og – forståeligt nok – rædselsslagne kvinde. Man kunne med fordel have hjulpet hende med at sætte en dagsorden ved at give seerne mere indsigt i problemets omfang, og mindre indsigt i at hun køber Hendrick’s gin og vegansk Ben & Jerry’s for at dulme nerverne.

I stedet har man fokuseret på at få skud i kassen, hvor Louise Kjølsen foretager hemmelige møder med sikkerhedskonsulenten Hacker-Kjeld i parkeringskældre og under paraplyer på en parkbænk i regnen. Vi er ikke langt fra, at hun får placeret en avis med klippede huller til øjnene foran ansigtet. Chokeffekt er konsekvent prioriteret over indhold.

Hacker-Kjeld kan fortælle, at der er noget lovgivning, der står i vejen for at finde frem til gerningsmanden. Folketingspolitikere Rosa Lund og Pernille Skipper fra Enhedslisten fortæller, at de ligeledes modtager trusler. Vi får dog ikke at vide, hvad det er for en lovgivning, der gør disse sager så komplicerede, eller i hvor stort et omfang problemet med trusler mod offentlige personer er. Det nævnes i forbifarten, at trusler nok fortrinsvis sendes til kvinder og minoriteter.

Folketingskandidat for Radikale Venstre Line Krogh Lay fortæller, at en række kvinder fra hendes parti under valgkampen modtog de samme trusler som Louise. Manden, der sender Louise Kjølsen trusler, indrømmer sågar, at han under valgkampen var med til at sende et bestilt, koordineret angreb rettet mod politikere fra Radikale Venstre. Heller ikke dette hører vi mere om.

Alle disse mere eller mindre tilfældigt placerede informationer rejser selvfølgelig nogle ret heftige spørgsmål, som man i programmet undlader at stille:

Hvor mange modtager trusler som disse? Hvor ofte går politiet ind i sagen? Hvor ofte leder en anmeldelse til en sigtelse? Hvor ofte leder en sigtelse til en tiltale? Og hvor ofte leder en tiltale til en dom?

Og ikke mindst: Er det en realitet, at anonyme hackere lader sig betale for at true og intimidere danske politikere i et forsøg på at påvirke den danske valgkamp? I så fald har vi jo et ret alvorligt demokratisk problem, og noget kunne tyde på det.

Med andre ord har man valgt at udelade alle emner, som kunne have forsvaret, at man har valgt at inddele dokumentarserien i hele tre afsnit af 30 minutters varighed, selv om den måske kunne have været afviklet som 45 minutters dokumentarfilm. Lidt for meget true crime, lidt for lidt substans.

Og det er altså ikke Louise Kjølsens skyld. Hun deler meget gavmildt ud af sin situation, sin proces og sit følelsesliv, som igen blot understreger, at programmet lige så godt kunne hedde »Ingen vil hjælpe Louise«.

Alle tre afsnit af programmet »Hvem vil voldtage Louise« er tilgængelige på DR3/DR TV (dr.dk/tv)