Medie: Kina vil gøre op med onlinemobning ved at forbyde lister over populære berømtheder

»Klar og Lys« er navnet på en kinesisk kampagne mod cybermobning og usund fankultur. I den forbindelse er der nu indført regler om, at lister, hvor man rangerer kendisser efter popularitet, er forbudte på den kinesiske del af internettet. Det skriver The Guardian.

Zheng Shuang smilede i 2012, da dette billede blev taget. Nu er hun blandt de kinesiske kendisser, som ifølge The Guardian inden for de seneste par uger er blevet bandlyst fra fjernsyn og andre underholdningsplatforme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aaron Tam/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun massakren på den Himmelske Freds Plads i 1989, man helst ikke må eller kan tale om på den kinesiske del af internettet.

Nu har de kinesiske myndigheder ligeledes forbudt at lave internetlister, hvor man rangerer berømtheder efter popularitet. Det skriver The Guardian.

Det sker i forbindelse med en kampagne kaldet »Klar og lys« (på engelsk: »Clear and Bright«), som Kinas kommission for cyberspacevirksomhed har været i gang med siden juni. Kampagnen skal gøre op med kendis- og fankulturen i landet, skriver avisen.

De nye regler er blevet publiceret i kinesiske statsmedier, hvor der står, at alle eksisterende lister, som rangerer kinesiske stjerner, skal fjernes fra internettet.

Lister med sange, film og tv-udsendelser må fortsat godt publiceres, men fokusset på likes og kommentarer skal mindskes, og i stedet skal der lægges vægt på de »medvirkendes arbejdsindsats samt professionelle evalueringer« af de omtalte listeelementer.

Fredag har regimet ifølge The Guardian sagt, at kommissionen havde opnået visse resultater, men at det nu var nødvendigt med flere regler.

Reglerne om listerne blev offentliggjort i en liste på ti punkter, som skal »rette op på kaosset i fankulturen«. Listen indeholder også en ordre om, at kendissernes agenter skal under streng regulering, ligesom firmaer, der driver fansider online, også skal underlægges nye regler. Årsagen skulle være, at der er for mange problemer med mobning blandt kinesiske kendisfans.

Flere af Kinas berømtheder er ifølge avisen også blevet ramt af den nye, hårdere linje.

Skatteunddragelse og slettede profiler

Forrige fredag annoncerede myndighederne, at den kinesiske skuespiller Zhang Shuang havde fået en bøde på tre millioner kroner for skatteunddragelse, og at hun ligeledes er blevet bandlyst fra optræde i underholdningsprogrammer i fjernsynet.

Zhao Wei, som er skuespiller og talsperson for modemærket Fendi, ser også ud til at have mistet sin status, efter hendes navn er blevet fjernet fra alle de underholdningsplatforme, hun ellers optrådte i. Årsagen er dog ikke offentliggjort.

Også skuespilleren Zhang Zhehan blev i forrige uge straffet, efter han besøgte Yasukuni-krigsmindesmærket i Japan. Besøget fik med det samme Kinas Scenekunstforening til at anbefale en offentlig boykot af Zhangs værker, hvilket ifølge The Guardian har fået en række firmaer til at kappe båndene til skuespilleren.

Den officielle forklaring på regelstramningerne og boykotterne er, at det er løbet løbsk med idoldyrkelsen i Kina.

Den Hongkong-baserede avis South China Morning Post, som dog ifølge New York Times og Der Spiegel tiltagende fremmer den kinesiske sag i udlandet, skriver, at flere tusind fans har fået deres konti på det sociale medie Weibo slettet, efter fans af skuespilleren Zanilla Shao Liyinh onlinemobbede fans af skuespilleren Wang Yibo.

Ifølge South China Morning Post skyldes myndighedernes regulering, at man vil gøre op med rabiate fans, problemer med stalking og onlinemobning.