Meat Loaf er død, 74 år gammel: »Don’t ever stop rocking!«

Den amerikanske skuespiller og sanger Meat Loaf, der slog igennem med hittet »Bat Out of Hell«, døde natten til fredag. Dermed har rockhistorien mistet en af sine helt store skikkelser.

Marvin Lee Aday, bedre kendt som Meat Loaf, døde torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ted Aljibe/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til fredag døde den amerikanske sanger og skuespiller Marvin Lee Aday, bedre kendt som Meat Loaf, 74 år gammel.

Meat Loaf, der slog igennem med hittet »Bat Out of Hell« og spillede Eddie i filmen »The Rocky Horror Picture Show« (1975), døde med sin hustru Deborah ved sin side, oplyser kunstnerens mangeårige agent, Michael Greene, til mediet Deadline.

Han fortæller også, at døtrene Pearl og Amanda samt nære venner også fik mulighed for at være sammen med Meat Loaf i døgnet, inden han døde.

Dødsårsagen er ikke oplyst.

Meat Loaf ved en koncert i Zürich i 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alessandro Della Bella/EPA/Ritzau Scanpix.

»Vi ved, hvor meget han betød for mange af jer, og vi værdsætter dybt den kærlighed og støtte, vi møder i denne tid, hvor vi sørger over tabet af en inspirerende kunstner og en dejlig mand,« hedder det på Facebook i en udtalelse fra familien, som helt i Meat Loafs ånd tilføjer:

»From his heart to your souls … don’t ever stop rocking!«

(»Fra hans hjerte til jeres sjæl: Blev ved med at rocke«)

En af rockhistoriens store

Med Meat Loafs død har rockhistorien mistet en af sine helt store skikkelser. Han arbejdede i en lang årrække sammen med sangskriveren Jim Steinman, som har skrevet mange af hans mest kendte sange. Steinman døde i 2021.

Ud over »Bat Out of Hell« er Meat Loaf også kendt for numre som »I Will Do Anything for Love (But I Won't Do That)« og »It's All Coming Back to Me Now«, hvor han sang duet med Marion Raven.

Meat Loaf, der havde lettere ved at slå igennem i Europa end hjemme i USA, solgte ifølge Wikipedia over 80 millioner album, og han var dermed blandt verdens mest sælgende rockmusikere.

Han medvirkede også i en række film. Ud over »The Rocky Horror Show« var han blandt andet med i »Fight Club«, »Wayne's World« og »Spice World«.

Han blev født i Dallas i Texas. Hans mor var lærer og hans far forretningsmand og tidligere politimand, og han var enebarn. Efter studier på North Texas State University rejste han til Californien, hvor han i Los Angeles i 1968 dannede sit første band, Meat Loaf Soul. Bandets navn var inspireret af det øgenavn, »Meat Loaf« (»Farsbrød«), som en fodboldtræner havde givet ham, fordi han ikke var nogen letvægter.

Bandet, der undervejs flere gange skiftede navn, optrådte som opvarmningsband for blandt andet The Who og Van Morrisons band Them.

Meat Loafs store gennembrud kom i 1977 med »Bat Out of Hell«, der var det første album i en trilogi, som desuden omfattede »Bat Out of Hell II: Back into Hell« (1993) og »Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose« (2006). Det første album, »Bat Out of Hell«, har ifølge Wikipedia solgt mere end 44 millioner eksemplarer og er i dag det femtemest solgte album i verden. Senere kom en række andre album, hvor ikke alle blev lige godt modtaget af anmelderne.

De seneste år var Meat Loafs helbred ikke for godt, og han måtte flere gange aflyse planlagte koncerter. I 2016 kollapsede han i den canadiske by Edmonton midt i »I Will Do Anything for Love«, og koncerten måtte afbrydes.

Familien offentliggjorde dødsfaldet på Facebook fredag formiddag, og i løbet af bare en times tid havde over 15.000 fans kommenteret og sendt kondolencer.

»Verden har mistet et fantastisk menneske. Jeg er så glad for, at jeg så ham optræde i Newcastle, det var en uforglemmelig aften. Mine tanker går til hans familie og venner. Han efterlader sig en arv, som vil vare for altid. Tak for alt, som du gav os, Meat Loaf,« skriver Karen Sheen på Facebook.

En anden fan, Kate Targett-Wilson, skriver:

»Jeg er så ked af at høre det. Jeg sender kærlighed og en bøn til hans familie. Jeg håber, at det trøster dem lidt, at han var så stor en del af så mange menneskers liv. Hvil i fred.«