Massivt kritiseret »genåbningsfest« blev en kold og våd affære

Torsdagens omdiskuterede demonstration »Genåbningsfesten« blev hverken »fyldt med sang, dans og inspirerende taler«, som nogle havde håbet, eller en supersprederbegivenhed, som andre havde frygtet.

Frihedsbevægelsens Fællesråds »genåbningsfest« på Bertel Thorvaldsens Plads blev torsdag morgen aflyst. Enkelte var alligevel dukket op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foran Christiansborg står omkring 20 godt indpakkede mennesker og kigger på hinanden. En børnefamilie har taget flag med. Et af dem er blæst væk og ligger mere eller mindre opløst på de regnvåde brosten.

Festen, der skulle have været, blev ikke til noget. Torsdag morgen blev det meldt ud, at en demonstration med cirka 6.000 interesserede og deltagende på Facebook, busser fra byer i hele landet og en 15 navne lang koncertrække var blevet aflyst.

Arrangørerne bag »Genåbningsfesten«, en forening, der kalder sig Frihedsbevægelsens Fællesråd, er til stede, så eventuelle fremmødte ikke skal dukke op til en tom plads.

»Det er helt almindelig god pli. Der er måske nogen, der ikke har læst i avisen, at festen er aflyst. Jeg ser ikke selv nyheder, og det er der måske også andre, der ikke gør,« siger talsperson for Frihedsbevægelsens Fællesråd, Malue Montclairre.

Hun understreger, at arrangementet ikke er aflyst, men udskudt, og dét udelukkende på grund af vindstød, der gjorde det uforsvarligt at sætte scene op.

»Vi har knoklet i døgndrift de seneste par måneder og glædet os helt vildt. Men det gav ikke mening, for uden en scene og uden lyd kan man ikke blive hørt af seks eller måske ti tusind mennesker. Det havde ikke været nogen god oplevelse.«

Talsperson for Frihedsbevægelsens Fællesråd, Malue Montclairre, har stor medfølelse med sangeren Rasmus Nøhr, der valgte at trække sig fra arrangementet efter kritik af hans deltagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

De burde bare komme i gang

Ifølge Malue Montclairre skulle årsdagen for den første nedlukning af Danmark have været en dag, hvor mennesker skulle mødes.

»Alt det, vi har savnet og manglet. Vi havde håbet på, at mennesker skulle gå hjem i aften fyldt op med håb og nydelse efter en hel dag med sang, dans og inspirerende taler,« siger hun.

Hverken sang, dans eller tale var der at finde på Bertel Thorvaldsens Plads i dag. Blandt de få fremmødte blev der uddelt et par trøstende krammere. Til gengæld var pressen mødt næsten lige så talstærkt op som demonstranterne.

»Genåbningsfesten« har de seneste dage mødt stor kritik, blandt andet fra Christiania-spillestedet Loppen, for hvem en sådan begivenhed ingen mening giver.

»Jeg synes bestemt ikke, det er fair. Vi spillesteder overholder jo alle de regler, der er. Sådan er vilkårene, og så håber vi på, at der kommer nogle bedre tider,« sagde spillestedets leder, Jasper Jensen, til Berlingske tirsdag.

Efterfølgende har sangeren Rasmus Nøhr, der skulle have spillet op til bal, valgt at trække sig.

Er det fair, at I kan få omkring 15 musikere til at komme og spille koncerter og så kalde det en demonstration?

»Det kan de jo også godt. De burde bare komme i gang, for der er nogle økonomiske hjul, vi skal have gang i igen,« siger talsperson Malue Montclairre.

Hvad tænker du om, at Rasmus Nøhr har valgt at aflyse?

»Jeg har så meget medfølelse med, at han har valgt at aflyse. Og det viser jo bare, hvor ualmindeligt stort pres, man er under, når man har en anden mening end den officielle historie. Det er ganske enkelt uhørt.«

Få demonstranter ved Bertel Thorvaldsens plads.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Demonstrerer med en fest

Flere politikere har i de seneste døgn også rettet massiv kritik mod arrangementet.

»Lad nu være. Den største egoist løber allerforrest væk fra alle andre,« sagde Justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2 onsdag. Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, udtrykte ligeledes over for TV 2, at »det er egoistisk, fordi de sætter alt det, vi har kæmpet for, over styr.«

Hvad tænker du om, at I er blevet kritiseret for at være usolidariske og egoistiske?

»Jeg tænker, at mennesker er fyldt med frygt. De ser os som nogen, der er farlige. Og jeg forstår godt deres vrede, for deres perspektiv er styret af den begrænsede information, de har fået i nyhederne,« siger Malue Montclairre.

I skriver på Facebook, at I har søgt om tilladelse til en demonstration, men at det i virkeligheden er en fest. Er det i virkeligheden ikke en demonstration, men en fest?

»Det er jo så firkantet sat op, at der kun er én måde at søge om at bruge sin grundlovssikrede ret til at forsamle sig – ved at sætte kryds ved demonstration. Her skulle vi have haft meningsdannende møde, musik, taler og menneskeligt samvær. Og det er en fest i vores verden.«

Er det en fest eller en demonstration?

»Det er begge dele jo. Vi demonstrerer vores mening med en fest.«