Margrete den Første i spil som dansk oscarkandidat

Filmtrio bestående af »Flugt«, »Skyggen i mit øje« og »Margrete den Første« kan blive dansk oscarindstilling.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: A.M.P.A.S
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Instruktør Charlotte Sielings »Margrete den Første« kan blive den danske kandidat til en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film.

Også »Flugt« af instruktør Jonas Poher Rasmussen og instruktør Ole Bornedals »Skyggen i mit øje« er blevet udtaget som kandidater til at blive den danske anbefaling til en oscarnominering.

Det oplyser Det Danske Filminstitut torsdag. Den endelige kandidat udpeges den 25. oktober.

»Feltet spænder fra en gribende aktuel dokumentar om en flygtnings skæbne til to stærke dramaer om nøgleperioder i dansk historie.«

»Tre bud med markante fortællinger og filmisk kvalitet, som hver især har chancen for at gøre indtryk hos oscarakademiet,« skriver filminstituttets oscarkomité i en kommentar til Ritzau.

Der er dog endnu et godt stykke vej, før en af filmene formelt set kan være nomineret til en Oscar.

Oscarkomiteen skal nemlig nu beslutte sig for, hvilken af de tre film der skal være Danmarks endelige bud på en oscarnominering.

Når den har fremsat sit bud for oscarakademiet i Los Angeles, skal denne i tænkeboks og vil den 21. december annoncere en liste med 15 film, der er i spil til en nominering til Bedste Internationale Film.

Først den 8. februar vil det være klart, hvilke internationale film der formelt set er nominerede til den prestigefyldte statuette.

Af de tre sortlistede film er det faktisk kun to, der har haft premiere.

»Skyggen i mit øje« afsløres først for biografpublikum 28. oktober – tre dage efter at den danske oscarkomité skal indberette sit endelige bud til akademiet i Los Angeles.

Filmen er ifølge filminstituttet et historisk drama om bombningen af Den Franske Skole i København i 1945.

»Margrete den Første« af Charlotte Sieling handler om den danske dronning Margrete I, der i år 1402 styrede det danske kongerige gennem sin adoptivsøn, kong Erik.

Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentar, »Flugt«, skildrer instruktørens gymnasieven Amins rejse fra Afghanistan til Danmark for 25 år siden.

/ritzau/