Margot Franks lykkelige sommer: Nye fotografier af Anne Franks storesøster er dukket op

Anne Franks storesøster, Margot, ville være fyldt 94 år i denne måned. Nu kan nye fotografier af hendes ses i huset, der bærer hendes lillesøsters navn.

Margot Frank, til højre, med en veninde fra roklubben. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anne Franks dagbog blev efter krigen udgivet og er i dag en klassiker, der læses af alle generationer. Nu har Anne Franks Hus i Amsterdam offentliggjort nye fotografier af hendes storesøster, Margot Frank.
Fotografierne blev taget i sommeren 1941. På det ene ses 15-årige Margot Frank grinende sammen med en veninde fra roklubben, på det andet sidder hun i en robåd sammen med sine holdkammerater fra samme roklub. Museet har fået billederne af efterkommere af Margot Franks rotræner, der tog billederne.

Margot Franks roklub lå i nærheden af familiens Franks lejlighed i Amsterdam. Anne Frank Husets  leder, Teresian da Silva, siger til avisen Times of Israel: »Margot var en smuk, begavet og sporty pige. Vi har allerede nogle fotografier af Margot, der skøjter og er på tennisbanen, og nu har vi hende i roklubben. Fotografierne viser en glad pige, der morer sig med sine rokammerater.« Museet valgte at udsende de nye fotografier 16. februar, hvor Margot ville være fyldt 94 år. Hun døde i 1945 i kz-lejren Bergen-Belsen..

Margot Frank  i mørk bluse i den yderste båd - lige bag en ropige i hvidt. Foto: Roos van Gelder/The Anne Frank House. Fold sammen
Læs mere

I Anne Franks dagbog fremstår Margot som en lidt anonym pige med næsen i bøgerne. I litterære og filmiske udgaver af Anne Frank-historien er hun til stadighed også den lidt anonyme, tre år ældre storesøster. Men i virkeligheden, skriver Times of Israel, var hun en glad, socialt aktiv kvinde, der nød livet, selv om de antijødiske love strammede forholdene for jøderne. Hvis Margot Franks egen dagbog havde overlevet, siger Teresian da Silva, var hun sikkert blevet lige så kendt som sin søster.

Roklubbens træner hed Roos van Gelder og klubben havde både jøder og ikke-jøder som medlemmer, indtil nye love i efteråret 1941 forbød jøder i sportsklubber. Fordi Roos van Gelder også var jødisk, måtte hun ophøre med at være træner, og ifølge museet viste roklubbens medlemmer solidaritet med sine jødiske medlemmer ved at opløse hele holdet.

I jul 1942 gemte Margot, Anne og seks andre jøder sig i baghuset til faderen, Otto Franks, kontor.

Selv om Margot Franks dagbog nu er tabt, kender vi til hendes skrivestil og tanker fra de breve, hun skrev til sin lillesøster. I foråret 1944 blev Anne og den jødiske dreng Peter van Pels tiltrukket af hinanden. Dette forhold ledte til en spændt situation mellem Anne og hendes forældre,  og der var desuden en brevveksling mellem Anne og Margot. »Situationen er denne«,​ skrev Margot: »Anne, i går, da jeg sagde, at jeg ikke var jaloux på dig, var jeg ikke fuldkommen ærlig. Situationen er denne: Jeg er ikke skinsyg hverken på dig eller Peter. Jeg er bare ked af, at jeg ikke har fundet èn, som jeg kan dele mine tanker og følelser med, og jeg synes ikke at kunne finde èn i nær fremtid. Men det er derfor, jeg ønsker, fra mit hjertes dybde, at I begge vil være i stand til at finde tillid til hinanden. Du er allerede gået glip af så meget, som andre har taget for givet.«

I sit svar til Margot udtrykte Anne lettelse over, at Margot ikke følte sig forbigået, og hun skrev, at hendes forhold til Peter ikke var så fremskredent, som det syntes. I sit næste brev til Anne udvidede Margot sit syn på Peter og beskrev ham som en slags »yngre bror«: »Jeg ønsker at have den følelse, at en kæreste forstår mig hele vejen igennem, selv om jeg ikke siger meget. På grund af dette må det blive èn, som jeg føler er intellektuelt over mig, og det er ikke tilfældet med Peter. Men jeg kan forestille mig, at du føler dig tæt på ham.«

Da søstrene skrev, havde de under et år tilbage at leve i. I august 1944 fandt tyskerne de otte mennesker, der havde gemt sig i baghuset. De arresterede også to kontormedarbejdere, der havde hjulpet dem. Efter at jøderne var blev sendt til transit-lejren Westerbork, blev de deporteret videre til Auschwitz-Birkenau, og derfra blev Anne og Margot sendt til kz-lejren Bergen-Belsen i Tyskland. Her døde søstrene i løbet af 1945, formentlig, ligesom i tusindvis af andre, af en af de epidemier, der hærgede lejren.

Margot Frank blev født i Frankfurt am Main, hvor familien Frank boede. Hun var forældrenes første barn. Familien flyttede til Holland, da Margot var syv år gammel, og hun begyndte i en almindelig hollandsk skole, hvor hun klarede sig godt. Hun kom derefter på en pigeskole, hvor hendes karakterer var høje. En skoleveninde skrev senere:

»Hun var bedst til alt, men forblev beskeden. Man kunne stole på hende. Margot talte ikke meget om sig selv, hun var temmelig stille.«