Mangel på blockbustere: Verdens største biografkæde er presset i knæ

Coronakrisen presser verdens største biografkæde, AMC Theaters, som kom ud af tredje kvartal med kæmpe underskud. Også den store Cineworld-kæde er i vanskeligheder.

Coronakrisen har kostet verdens største biografkæde, AMC Theaters, dyrt. I tredje kvartal var tabet på godt 900 millioner dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen har gjort mennesker bange for at gå biografen, og det har fået de store filmproducenter til at udsætte premieren på nye blockbustere som James Bond-filmen »No Time to Die« og Marvel-filmen »Black Widow«.

Resultatet er, at der kommer endnu færre mennesker i biograferne, og dermed er der sat gang i en negativ spiral.

Hertil kommer myndighedernes restriktioner, som betyder at antallet af pladser i biograferne er reduceret med 20-40 procent.

Verdens største biografkæde, AMC Theaters, har netop meddelt, at man tabte over 900 millioner dollar i tredje kvartal på trods af, at kæden oven på forårets coronalukning i august genåbnede 539 biografer svarende til 90 procent af sine biografer i USA, skriver The Los Angeles Times.

Allerede i oktober advarede AMC, der er kinesisk ejet, om, at man kan løbe tør for penge i slutningen af i år eller begyndelsen af 2021, og man bebuder nu, at man vil udbyde flere aktier for skaffe kapital.

»Pandemiens enorme påvirkning af biografindustrien var igen tydelig i tredje kvartals resultat, hvor biografaktiviteterne i USA var suspenderet i næsten to tredjedel af kvartalet. Alligevel har AMC i bestræbelserne på at opnå sine tre hovedformål gjort store fremskridt: At styrke likviditeten, at nedbringe driftsomkostningerne dramatisk og at genopbygge og sikre vores fremtidige drift,« udtaler AMC administrerende direktør, Adam Aron, i en skriftlig meddelelse.

AMC er langtfra den eneste biografkæde, som er i vanskeligheder. I begyndelsen af oktober fik udskydelsen af premieren på den nye Bond-film den store biografkæde Cineworld til på ubestemt tid at lukke 127 og 536 biografer i henholdsvis Storbritannien og USA.

Cineworlds beslutning har store konsekvenser, ikke kun for publikum. Man estimerede i oktober, at 45.000 ansatte i Cineworld ville miste jobbet, og mange af dem ville øjeblikkeligt miste deres løn.

I oktober udtrykte Cineworld håb om, at man ville være i stand til at genåbne biograferne i 2021, og de ansatte blev opfordret til at acceptere afskedigelserne i håb om, at de kan blive genansat i 2021.

Philippa Childs fra fagforeningen Bectu, der repræsenterer ansatte i underholdnings- og TV-industrien, sagde i forbindelse med Cineworlds beslutning til BBC, at udsættelsen af premieren på Bond-filmen og andre store populære film har kastet biograferne ud i krise.

»Filmproducenterne bør grundigt overveje de langsigtede konsekvenser for biograferne, når de fastlægger premieredatoer,« sagde Philippa Childs fra Bectu til BBC.

Cineworld er den største biografkæde i Storbritannien og den næststørste i USA.