Mandlig fodboldspiller springer ud som homoseksuel: »Det eneste, jeg vil, er at spille fodbold og blive behandlet som alle andre«

Josh Cavallo har i en video på sociale medier fortalt, at han er homoseksuel. Dermed er han en af ganske få åbent homoseksuelle professionelle fodboldspillere.

 
Den australske fodboldspiller Josh Cavallo håber, at han med sin offentliggørelse kan inspirere andre. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 21-årige fodboldspiller Josh Cavallo, som spiller i den australske liga for Adelaide United, er sprunget ud som homoseksuel.

Det har han gjort med en video, som både han selv og Adelaide United har slået op på sociale medier.

»Jeg er fodboldspiller, og jeg er bøsse,« siger Cavollo i videoen, og fortsætter:

»Det eneste, jeg vil, er at spille fodbold og bliver behandlet som alle andre.«

Cavallo er dermed en af de meget få mandlige professionelle fodboldspillere, der offentligt har fortalt, at de er andet end heteroseksuelle. Den første, som sprang ud, var engelske Justin Fashanu, der sprang ud i 1990. Fashanu spillede pudsigt nok også i Adelaide, men i Adelaide City FC. Han var primært professionel i de engelske klubber Norwich City og Nottingham Forest og var bror til den mere kendte John Fashanu.

Josh Cavallo siger også i videoen, at han – inden han sprang ud – måtte skjule sine følelser, fordi han ellers ikke følte, han ville passe ind i forestillingen om den professionelle fodboldspiller.

»Jeg troede, at det at vokse op som henholdsvis homoseksuel og fodboldspiller var to ting, der ikke skulle have noget med hinanden at gøre. Jeg har levet i den tro, at min homoseksualitet var et emne, jeg aldrig skulle tale om,« siger Josh Cavallo i videoen.

Lige nu er der ifølge The Guardian kun en håndfuld fodboldspillere, der er åbent homoseksuelle. Ingen af dem – udover Cavallo – spiller i de bedste rækker.

Det mest berømte nyere eksempel på en fodboldspiller, som er sprunget ud som homoseksuel, er ifølge avisen tyske Thomas Hitzlsperger, der har spillet for Aston Villa, Stuttgart, Lazio, West Ham, Wolfsburg og Everton. Han sprang dog først ud, efter han stoppede som professionel.

Derudover sprang amerikanske Robbie Rogers, der spillede for engelske Leeds, ud, samtidig med han gik på pension i 2013. Men fordi han senere vendte tilbage som professionel fodboldspiller for LA Galaxy, som det år vandt den amerikanske fodboldliga, blev han den første åbent homoseksuelle mandlig sportsmand, som har vundet en af de store sportsligaer i USA.

I Danmark har der længe været problemer med homofobiske tilråb på tilskuerrækkerne, og FCK-spilleren Viktor Fischer har vundet prisen Årets Hetero ved Danish Rainbow Awards for sin kamp mod homofobi i Superligaen.