Mand i kørestol og iført paryk tværer kage ud på Louvres verdensberømte mesterværk

I protest mod menneskeskabte klimaforandringer smurte en mand forklædt som en gammel kvinde en kage ud på den glasplade, der beskytter Louvres turistmagnet nr. 1: Leonardo da Vincis »Mona Lisa«. Han er langt fra den eneste hærværksmand, der går efter kunst.

 
Besøgende tager billeder af »Mona Lisa« – nu med kage!. Video: klevisl007 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har været udsat for lidt af hvert, godt 500 år gamle »Mona Lisa«, som fortsat kigger uanfægtet ud mod sit publikum med sit uudgrundelige smil.

I 1911 blev hun stjålet og bortført af en kustode på Louvre, hvor hun hænger til daglig, og først knap tre år senere blev hun fundet og ført tilbage til museet i Paris.

I begyndelsen af 1950erne forsøge en mand at stjæle og skære i værket med barberblade med den begrundelse, at han var forelsket i hende!

En mand har kastet en sten efter hende, en kvinde sprayede hende med rød farve, da hun var udstillet i Tokyo, og en russisk kvinde, som var blevet nægtet fransk statsborgerskab, har kastet en tekop efter hende.

Her kan man tydeligt se, hvordan museet Louvre har beskyttet »Mona Lisa« med panserglas. Millioner af mennesker besøger hvert år museet, og de fleste skal en tur omkring Leonardo da Vincis billede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin BUREAU.

Heldigvis har skudsikkert glas i de fleste tilfælde sikret, at hun ikke kom til skade, og sådan var det også søndag, da hun igen var offer for et overgreb.

En mand i kørestol, klædt ud som en ældre kvinde med kulsort paryk, tværede en kage ud over den kiste af panserglas, der skal beskytte hende.

Hærværket blev overværet af mange besøgende på museet, som beretter om det på sociale medier, og vagter fik hurtigt ført manden ud af lokalet, hvor Leonardo da Vincis berømte portræt er udstillet og årligt besøges af millioner.

Gerningsmanden har ikke forsøgt at forklare hærværket som et forsøg på at »rematerialisere« eller »modificere« den italienske renæssancemesters verdensberømte værk – begrundelser, som andre hærværksmænd har benyttet.

Ifølge det spanske medie Pledge Times, råbte manden, da han blev ført væk af vagterne, »nogle mennesker prøver at ødelægge Jorden, tænk på Jorden«.

Hærværk mod Jorn, Monet og Rembrandt

Hærværk mod kunst er heldigvis sjælden. Det begås oftest af mennesker, som er ude af sindsligevægt, eller af personer, som har et politisk eller kunstnerisk budskab

For nylig begik den danske kunster Ibi-Pippi hærværk mod Asger Jorns maleri »Den foruroligende ælling« på Museum Jorn i Silkeborg, og i 2020 kastede institutleder på Kunstakademiet i København Katrine Dirckinck-Holmfeld en buste af akademiets grundlægger, Frederik 5., i vandet.

I begge tilfælde forklarede gerningsmanden sig med et kunstneriske formål.

Og det er ikke kun i Danmark, at vandaler har kunst som mål.

Rembrandts monumentale maleri »Nattevagten« på Rijksmuseum i Amsterdam har flere gange været udsat for hærværk.

I 1911 stak en arbejdsløs skomager en kniv i lærredet, i 1975 lavede en arbejdsløs og psykisk syg lærer flere zigzagger med en kniv, og i 1990 blev det sprayet til med syre af en psykiatrisk patient, der var brudt ud fra et hospital.

Heldigvis har konservatorerne hver gang været i stand til at reparere skaderne på Rembrandts 379,5 cm × 436 cm store mesterværk.

Også et anden af verdenskunstens store navn, impressionisten Claude Monet, har flere gange været udsat for hærværk.

I 2007 brød tyve ind på Musée d'Orsay i Paris og skar et ti cm langt hul i Monets »Le Pont d'Argenteuil«, og i 2012 lavede en mand lavede et stort hul i et kostbart værk af Monet, som var udstillet på Irlands Nationalgalleri.

Der findes ligefrem serie-hærværksmænd. Ifølge Wikipedia, begik en tysk mand, som led af personlighedsforstyrrelse, mellem 1977 og 2006 hærværk mod 50 kunstværker til en samlet værdi af 138 millioner euro. Det var blandt andet værker af  Rubens, Rembrandt og Dürer.