»Man glemmer, hvor fedt og hvor smukt det er at gå«

Hvert år tiltrækker den spanske pilgrimsrute tusindvis af mennesker fra hele kloden. De sidste ti år har musikproduceren Kim Sagild gået med, og under vandringen blev hans solodebut til – en hyldest til at gå i en ekstremtrænings-tid.

Kim Sagild udkom den 3. september med sit første soloudspil. Det var pilgrimsruten El Camino som inspirerede ham til mange af numrene, og pladen hedder da også "Gå". Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra Saint Jean Pied de Port i det sydlige Frankrig til Santiago de Compostela i Galicien strækker El Camino sig. 800 kilometers pilgrimsvandring. Den tur har musikproducer og komponist Kim Sagild taget ti år i streg nu. Sammen med tusindvis af vandrere fra hele verden sætter han årligt det ene ben foran det andet og træder ind i Caminoens rytme.

Rytmen satte sig i ham og blev starten til hans nye plade »Gå« – en hyldest til det langsomme og til det voksne liv.

»Grunden til pladen hedder »Gå«, er fordi, den er en hyldest til det at gå i det hele taget og til Caminoen. Vi lever i en tid, hvor alle tonser rundt og træner og giver den maks. gas. Det gør jeg også selv engang i mellem, men jeg synes lidt, man glemmer, hvor fedt og hvor smukt det er at gå.«

»Mange af numrene er udsprunget på mine gåture på Caminoen, og der er en sang, der hedder »Gå« på pladen, som handler decideret om at gå. Resten handler om livet efter 35, når man er blevet voksen. Jeg er selv blevet mere eftertænksom, det kommer nok med alderen. Det passer meget godt med at gå,« siger han på udgivelsesdagen for hans nye plade og kun få timer før hans debut som optrædende solokunstner til Aarhus festuge.

I 80erne og 90erne var Kim Sagild en succesfuld producer for en række kendte danske musikere blandt andet Poul Dissing og Moon Jam. Musik fylder i det hele taget meget. Også på Caminoen, hvor både Ray Charles, Jimi Hendrix og Stravinsky holder ham med selskab.

»Jeg lytter til musik, jeg er vokset op med. Ikke noget arbejdsrelateret, for jeg vil ikke have mit arbejde med. Det er en af pointerne ved Caminoen,« siger han.

»Man kommer i en tilstand, hvor man lægger de identiteter, man har, som arbejdende menneske til side og finder ud af, hvad der er væsentligt i ens liv. Det, tror jeg, er meget sundt nogle gange.«

Det er en af tingene, der gør at han år efter år vender tilbage, også når han har besluttet sig for at denne gang var sidste gang.

»Sidste år gik jeg 800 kilometer, da jeg fyldte 60, og tænkte, at nu er du færdig med det der. Men lige efter nytår efter sådan en lang, mørk periode, så kunne jeg ikke lade være med at booke en billet. Så i år gik jeg 350 kilometer,« siger han.

Men vandringen begynder ikke først i maj, når pilgrimmene færdesmod El Camino. Træningen starter for Kim Sagild allerede i det tidlige forår.

»Vinteren er så meget nemmere at komme igennem, når man har Caminoen at se frem til. I marts begynder jeg allerede at gå lange ture af en til tre timer ude i naturen. Man ser ting man aldrig har lagt mærke til før. Planter og dyr,« fortæller han.

»Jeg har aldrig oplevet foråret, som jeg gør, når jeg forbereder mig til mine lange gåture på Caminoen.«