Malebogen giver ny energi

Gymnasieeleven Elise Skyggebjerg farvelægger sin malebog for at slappe af. Det er den samme tilstand, hun husker fra sin barndom, hvor hun kunne forsvinde ind i sig selv, mens hun tegnede.

Elise Skyggebjerg og maler i den voksne malebog Mindful Malebog af Emma Farrarons for at slappe af. Fold sammen
Læs mere

Når Elise Skyggebjerg, 19, har svært ved at finde ro med sig selv og slappe af, hiver hun sin »Mindful malebog« frem.

Sætter sig godt til rette, trækker benene op under sig og hælder frisklavet te op i sit krus. Farveblyanterne på bordet foran hende er klar, placeret helt tilfældigt.

Og så begynder hun at farvelægge illustrationen. Stille og roligt og uden på forhånd at beslutte, om farvene skal være mørke eller lyse, om hun vil farve hårdt eller blødt eller bare lade farveblyanterne glide let hen over papiret.

Hun maler intuitivt og uden system, på den måde er hun ikke begrænset af valg eller krav til sig selv om at skulle finde på, forklarer hun.

»Det er meget befriende, at jeg ikke skal beslutte, hvad jeg skal tegne, og at der ikke ligger et stykke tomt papir foran mig. Det ville stille krav til mig om at finde på noget, og allerede der ville jeg være i gang med at skulle præstere. Det er præcis det modsatte, der er mit mål. Illustrationen er der jo i forvejen, så jeg skal bare fylde ud med farver uden at tænke over noget som helst.«

Elise Skyggebjerg går i 3. g på Johannesskolen på Frederiksberg og skal inden så længe i gang med studentereksamen. Hun er gymnasiets elevrådsformand, har tonsvis af lektier og skal bruge meget energi på at koncentrere sig, når hun har undervisning, siger hun.

»Og så er jeg ligesom så mange andre alt for meget på min telefon og på de sociale medier.«

Hun trænger til nogle små åndehuller, hvor hun slår hjernen fra, synes hun. Hvor hun ikke skal modtage noget som helst og heller ikke skal forholde sig til andre mennesker eller alverdens problemstillinger.

»Ikke at jeg behøver at gøre det, men man kommer bare let til det, når man får så mange informationer hver eneste dag.«

Elise Skyggebjerg beskriver sin malebog som »et trygt rum«. Et sted, hun kender rigtig godt, fordi det minder hende om hendes barndom.

»Så på en måde søger jeg bevidst tilbage i min barndom, som var nogle år i mit liv, hvor jeg egentlig bare var i ét med det, jeg foretog mig,« forklarer hun.

»Jeg tegnede rigtig meget, da jeg var barn. Alle mulige steder kunne jeg sidde med min tegneblok. Under bordet, på mit værelse, hjemme hos en veninde. Jeg kunne forsvinde helt ind i mig selv uden at være bevidst om, hvad jeg var i gang med. Jeg havde bare en god følelse, mens jeg tegnede, det er sådan, jeg husker det.«

Elise Skyggebjerg forklarer, at hun »parkerer« sine tanker, mens hun tegner. Og lader tankerne strømme igennem hende, uden at forholde sig til dem.

»Det er der selvfølgelig noget meditativt i, det ved jeg godt, men det gode er, at jeg ikke selv skal gøre noget for at komme i den tilstand. Det sker gradvist, når jeg begynder at farvelægge illustrationerne, der i øvrigt er fantastisk smukke og fine, så på den måde er det også inspirerende at gå i gang.«

Hun synes, at hun har fået sværere ved at slappe af og blive ordentligt »grounded«. Det var ikke et problem, da hun var barn.

»Jeg kan jo godt sætte mig ned og sige, at nu skal jeg slappe af et øjeblik. Det sker bare ikke rigtig, når jeg kommanderer med mig selv. Men med min malebog har jeg noget at holde mig selv fast med, noget konkret at gribe fat i. Her ved jeg, at jeg lige kan forsvinde et øjeblik. Eller en time, for det svinger meget, hvor lang tid, jeg bruger på malebogen. Det er også en del af friheden, at jeg nogle gange bare har behov for fem-ti minutter, andre gange bruger jeg halvanden time, men det kan så indimellem være for meget, så jeg i stedet bliver lidt rastløs. Det fungerer bedst, når jeg beslutter mig for at male i bogen ret spontant og ikke så voldsomt længe ad gangen.«

Overordnet befinder Elise Skyggebjerg sig i en behagelig tilstand bagefter. Afslappet, men også med en følelse af fornyet energi. Som havde hun fået en mental powernap.

»Det eneste, jeg har besluttet med malebogen, er, at den skal give mig en oplevelse af den totale frihed. Derfor kan jeg godt gå i gang med at farvelægge en illustration uden at færdiggøre den, og så hoppe videre til en ny illustration. Og derefter gå tilbage til den første igen. Men det er ikke noget, jeg er bevidst om undervejs.«

Når Elise Skyggebjerg om kort tid tager hul på at læse til studentereksamen, bliver det med malebogen som en fast makker.

»Når jeg får slappet ordentligt af og min energi bliver fornyet, ved jeg, at jeg også bliver bedre til at holde mit fokus og at koncentrere mig.«