Malebøger til voksne topper bestsellerlister

Selv om malebøger og farveblyanter er ting, vi forbinder med barndommen, er malebøger til voksne blevet en verdensomspændende succes i kampen mod stress. Psykologer anbefaler bøgerne, som for nylig har gjort deres indtog i Danmark.

Fra malebogen »Glasmosaik«, udgivet af Peopls's Press Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Husker du, når du som barn valgte en malebog, fandt farveblyanterne frem, gjorde dig umage med at tegne inden for stregerne og var ovenud lykkelig, når det lykkedes?

Og har du måske senere i livet set dine børn gøre det samme og hemmeligt været lidt misundelig på deres malebøger?

Så kan du godt finde tegnegrejet frem igen, for malebøger til voksne går deres sejrsgang verden over.

Nummer 1 og 2 på bestsellerlisten hos internetboghandelen Amazon.com er for øjeblikket interaktive malebøger for voksne, og det franske forlag Hachette solgte sidste år over to millioner eksemplarer af malebøgerne i serien Art-Thérapie.

Indtil videre har forlaget siden den spæde start i 2012 udgivet 37 bøger i serien, alene i år har forlaget udgivet 15 malebøger til voksne.

I Danmark ligger der fem malebøger for voksne på Bog og Idés nyeste bestsellerliste for fagbøger, for nylig udgav Rosinante franske Emma Farrarons bestsellermalebog »Mindful malebog« og forlaget People’s Press har også taget tendensen til sig og i alt udgivet fem malebøger, senest »Eventyrskoven«, der udkom for tre uger siden.

»Vi gik hurtigt med på bølgen og har store forventninger til malebøgerne til voksne. Genren har altid været tænkt til børn, men nu, hvor malebøger til voksne har stor succes rundt omkring i Europa og USA, kan man se, at det ikke kun er børn, der gerne vil male og oveni have nogle tænkepauser og fordybelse. Det vil helt sikkert også slå igennem i Danmark,« siger Louise Vind, der er redaktionschef hos People’s Press.

Afstressende effekt

Farvelægning har ifølge stressekspert og foredragsholder Thomas Milsted en afstressende effekt, fordi man lukker alt andet ude, når man sidder og fokuserer på at tegne.

»Sådan som folk lever i dag, er de i ekstrem grad tvunget til at være på hele tiden, og der er ikke nogle steder, hvor man kan hvile længere. Vores samfund bevæger sig 180 kilometer i timen, 24 timer i døgnet. Vi bliver stressede over ikke at komme hurtigt nok af sted, fordi togene ikke kører hurtigt nok. Bare vi skal vente to minutter, er det fuldstændig forfærdeligt, for alting skal gå hurtigt. Men ting tager tid, og det i sig selv kan være et stort irritationsmoment,« fortæller Thomas Milsted, der har skrevet adskillige bøger om stress.

»Fordi vi lever i sådan en hektisk verden, har folk brug for at koble af, og det kan de gøre ved at sætte sig ned og male i en bog. Det er klart værd at anbefale,« siger Thomas Milsted. Men han tvivler på, om tendensen vil vare ved.

»Det, der virker, får heller ikke lov til at holde særlig længe, for så skal vi videre til noget andet, fordi vi bliver rastløse. På den måde er der hele tiden et behov for at finde på alternativer, som egentlig har den samme funktion.«

Psykolog Lars Nørgaard mener, at malebøgerne trækker i folk, fordi vi flygter fra en presset hverdag og ind i en tryg og rolig verden, hvor man kan fordybe sig i glade farver.

Desuden er farvelægning ikke kun et udtryk for afstresning, men også en rejse tilbage i tiden.

»Der ligger måske et ubevidst motiv i, at vi gerne vil søge tilbage til den trygge barndom. Tegningerne minder os simpelthen om en situation, hvor vi har siddet i en lun stue hjemme hos vores forældre, hvor der var nogle ansvarlige voksne, som passede på os. Den følelse vil vi gerne genopleve – især i en presset og stresset hverdag,« siger Lars Nørgaard.

»Jeg er en kæmpe fortaler for farvelægning, for ligesom med strikning eller syning virker disse aktiviteter beroligende. Man kobler fra, og der er frit flow i hjernen, da man ikke sidder og spekulerer på, om flekslånet nu kan betales, eller om man kan risikere at blive fyret. Alt andet bliver lukket ude, når man fordyber sig i sådan nogle aktiviteter,« tilføjer han.

Men det er ikke alle, der er lige begejstret for malebøgerne til voksne, og den pause fra hverdagen, de giver.

Cand.psyk. Vibeke Skov er kunstner og leder af Institut for Kunstterapi i Danmark og Norge. Hun mener, at malebøgerne repræsenterer en usund virkelighedsflugt, og at de kan forhindre folk i at tage hånd om de problemer, der er i deres liv.

»Malebøgerne kan få en til at fungere i hverdagen, fordi man stresser af og kan gå tilbage til en stresset arbejdsplads for at klare en dag mere. Grunden til, at farvelægning – ligesom mindfulness – er blevet så populært for tiden, er, at man dermed ikke skal forholde sig til sig selv, men tværtimod prøve at komme væk fra problemer og det indre,« siger Vibeke Skov.

»Det er en slags dope. Man undgår at mærke sine følelser, og det ligger der ingen forandring eller forbedring i. Man skal tænke over sin situation, og hvad man gerne vil ændre. Det er ikke nok bare at lave noget helt andet og forvente, at ting forandrer sig.«