Maise Njor: Barbie, hold plastic-snitterne fra Bowie!

Mattel har netop lanceret en Barbie-dukke, som skal hylde Ziggy Stardust. Er intet da helligt længere?!

US-ENTERTAINMENT-DAVIDBOWIE-BARBIE
Barbie som Ziggy ... Dukken er allerede udsolgt. Foto: AFP PHOTO/MATTEL. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Nogle gange kan man føle, at ens personlige minder bliver snuppet. Snuppet af folk eller firmaer, der ikke selv kan tænke en original tanke og derfor er nødt til at lukrere på andres originalitet. Sådan havde jeg det, da Pippi Langstrømpe blev lavet som virkelig dårlig tegnefilm (oven på de skønne bøger og de fine film fra min barndom). Jeg undrer mig også over, at der skal laves en ny »Løvernes Konge«, når der findes en klassiker i forvejen, og jeg bliver nærmest ked af det, når jeg læser, at legetøjsfirmaet Mattel i torsdags lancerede en Ziggy Stardust-Barbie i forbindelse med 50-året for udgivelsen af David Bowies kult-hit »Space Oddity«.

Bowie opfandt sin Ziggy Stardust-figur i 1971, og året efter kom albummet »The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars« og vendte op og ned på musikscenen. Men allerede inden da havde fans sunget med på »Ground Control to Major Tom, take your protein pills and put your helmet on« ... »Space Oddity« skabte billeder i folks hoveder, og som så meget andet med Bowie sad de billeder fast. Selv når man blev født lidt for sent til at kunne nyde sangen, lige da den udkom.

En kvinde står foran et maleri af David Bowie i hans barndomsby Brixton, og mindes sangeren, som døde 10. januar 2016 i en alder af 69. Foto: CHRIS RATCLIFFE Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS RATCLIFFE.

Mattel kalder dukken - som koster 50 dollars og angiveligt allerede er udsolgt - en hyldest. Den er helt sikkert ikke lavet uden tilladelse fra David Bowies efterladte. Men alligevel: Der er forskel på, om Barbie bliver lanceret i en version, som skal gøre piger opmærksomme på, at kvinder faktisk også godt kan blive f.eks. læge eller præsident, og så når man tager en figur, som betød så meget for så mange.

Ziggy Stardust, det androgyne væsen, var med til at give rigtig mange mennesker en følelse af, at de var ok. Også selv om de faldt uden for den gængse mandlige eller kvindelige stereotyp-form. Ziggy var ikke bare musikken - det var også tøjet og makeuppen og fornemmelsen. Fornemmelsen af at høre til et sted, selv om man ikke hørte til mainstream.

Mattel har også netop lanceret en dukke der skal ligne den italienske astronaut Samantha Cristoforetti, som er den eneste kvindelige astronaut, der arbejder hos European Space Agency. Det er ok, synes jeg. Man kan også købe en Barbie-version af Katniss Everdeen fra »The Hunger Games« og fint med det. Det er en fiktiv figur. Men selv om Ziggy Stardust også er en fiktiv person, så er han så tæt forbundet med David Bowie, en af de kunstnere, som har haft størst betydning i min levetid. Bowie var en stor del af lydtapetet til vores opvækst. Han var med til festerne, han var med på teenageværelset - og de følelser, der er forbundet med hans musik,  BETYDER noget. Det er ikke bare underholdning. Skal de minder stjæles af Mattel og gøres til en flad pseudohyldest i plastic med dårligt tøj, lavet i Kina? Det gør ondt i min sjæl, for er intet så helligt? Hvornår stopper det så? Får vi en dag en action-man-version af Simon og Garfunkel?