Magiske Disney-søstre får østrigsk bjergby til at drukne i turister

Disneys »Frost«-tegnefilm har sendt millioner turister til den lille østrigske by Hallstatt. Nu vil borgmesteren vil have antallet ned.

 

Hallstatt, der ligger en times kørsel fra Salzburg, er en idyllisk landsby med 780 indbyggere, der bor i huse bygget i 1500-tallet. Ud over dens maleriske beliggenhed i alpelandskabet Salzkammergut, er der en anden ting, der har været med til at fasttømre dens popularitet som turistmål. Den siges at være forbillede for det fiktive kongerige Arendelle, der optræder i Disneys »Frost«-film. Det skriver flere udenlandske medier.

De 780 indbyggere i den østrigske by Hallstatt får årligt besøg af omkring tre millioner turister alene fra Det fjerne østen, hvor byen er kendt for at være forlæg for en kinesisk-bygget kopi i Guangdong. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN BRUNA.

»Frost«-filmene har betydet, at antallet af turister er steget fra 100 om dagen i 2009 til 10.000 om dagen i 2019 – eller seks gange så mange turister pr. indbygger, som Venedig modtager. Filmene om det royale søskendepar med magiske evner, Elsa og Anna (der meget løseligt bygger på H.C. Andersens eventyr »Isdronningen«) er verdens mest sete animationsfilm. Toeren har til dato indbragt knap ni milliarder kroner i biografindtægter.

Hallstatt har tidligere begejstret udlændinge. I 2006 var den med i et populært sydkoreansk rejseprogram, og i 2011 byggede en kinesisk forretningsmand en kopi af byen i fuld størrelse i Guangdong. Tilsammen har »Frost«-rygtet og en nylig pris som »verdens mest instagram-egnede by« betydet, at Hallstatt drukner i turister, der ankommer i 20.000 turistbusser årligt. Ifølge tidligere artikler om Hallstatt får landsbyen hvert år besøg af tre millioner turister - og det er bare fra de asiatiske lande. Det samlede antal turister vil borgmesteren gerne have skåret ned med en tredjedel.

En lokal hotelejer kalder ligefrem »Frost«-bølgen en »katastrofe«.

»Folk tror seriøst, at byen er en theme-park,« siger Verena Lobisser til The Washington Post.

Hallstatt fik Unesco World Heritage-status i 1997, takket være en 7000 år gammel saltmine, der regnes for at være verdens ældste.