Mændenes Kampdag er i dag. Så hvor er alle?

Vidste du, at dagen i dag er International Men's Day? Næ … Det er der også mange mænd, der ikke ved. Eller også gider de ikke fejre den, for de har da ingen problemer, vel?

Billedet af Daniel Craig med sin datter på maven blev udgangspunktet for en Twitterstorm, da journalisten Piers Morgan kaldte ham »kastreret«.  Foto: Elder Ordonez / SplashNews.com Splash News and Pictures Los Angeles Fold sammen
Læs mere
Foto: Elder Ordonez / SplashNews.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mænd kan også være sårbare og usikre, og de er måske generelt ikke nær så gode som kvinder til at tale om deres problemer. De har så at sige problemer med at tale om problemer, og det kunne man godt have diskuteret,« siger talsperson Loke Bisbjerg Nielsen fra foreningen DareGender. Deres planlagte paneldebat – eneste fejring af International Men’s Day, Berlingske har kunnet støve op – blev aflyst, og i det hele taget er der ikke nogen tegn på, at Mændenes Internationale Kampdag har bidt sig fast i danskerne. Overhovedet. Og det kan undre, når der hvert år på Kvindernes Internationale Kampdag er mænd, der brokker sig over, at der ikke er en dag, der fejrer mænd. Det er der. Det er i dag. Så hvor er alle?!

Kenneth Reinicke

»Specielt i Danmark er der en tendens til at sige, at hvis vi skal tale om køn, så lad os gøre det på en sjov måde.«


Mens Kvindernes Internationale Kampdag kan dateres tilbage til 1910, er den mandlige fætter en ung svend: Den blev stiftet i 1992, og bliver markeret i ca. 70 lande. Uheldigvis falder den sammen med den internationale »toilet-dag«, mens kvindernes dag falder på samme dag som den måske lidt finere »International Kidney Day«, og allerede her kan man godt have medfølelse med mændene og ønske, at de fejrede dagen med en masse arrangementer. Oprindelig blev den internationale Men’s Day stiftet for at sætte fokus på mænds mentale trivsel – og i år er temaet »mænd som rollemodeller«. Men altså ikke i Danmark. Loke Bisbjerg Nielsen mener ikke nødvendigvis, at en Mændenes Dag er påkrævet. Men han synes det er ærgerligt, at der ikke er en bredere samtale om køn i Danmark.

»Hvis man tager Simone de Beauvoirs udsagn om, at »man fødes ikke som kvinde – man bliver det«, så gælder det jo også for mænd – mand er noget, man bliver. Og det er ikke alle mænd, der kan finde sig selv i de roller, der er fremherskende lige nu,« siger han. Men derfra, og så til at markere dagen er der åbenbart langt.

»Mænd har nok en tendens til at føle, at køn ikke er noget man taler om – det er noget, man tager på sig. »Behave like a man«,« siger kønsforsker Kenneth Reinicke fra RUC.

»Specielt i Danmark er der en tendens til at sige, at hvis vi skal tale om køn, så lad os gøre det på en sjov måde. Det er ikke meriterende at dvæle ved sin sårbarhed eller sige noget alvorligt om ens usikkerhed. Desuden tænker mange mænd nok, at ligestilling kun handler om magt og privilegier, og hvorfor skulle vi dog afgive det?«

Nogle vil mene, at mænd dominerer meget i samfundet – men de dominerer også statistikkerne, når det gælder for eksempel kriminalitet, selvmord og hjemløshed – det kan man bl.a. se i TV 2 Echos film om emnet. Her taler en række mænd om, hvad det vil sige at være mand, og f.eks. hvad der er modigt – at slå nogen, eller tale om sin frygt. Der er nok at kæmpe for. Hvorfor gør de det ikke sammen? Er mænd generelt ikke gode til at være solidariske?

»Respekten for faglig substans er meget lille når det gælder snak om køn i dette land. Vi har en tendens til at være argument-resistente, og i stedet stille os an i ideologiske positioner. Men faktum er, at det er flest mænd, der sidder i fængsel, det er mænd der har sværest ved at blive forladt, det er mænd, der glemmer at gå til lægen, og der er flest mænd, der bliver alkoholikere. Der er mange ting at tage fat på,« mener Kenneth Reinicke. Men mænd har traditionelt ikke samme tendens til at dele personlige oplevelser, som kvinder har.

Det er en af grundene til, at DareGender har oprettet »Mandsnak«, som er en rådgivningstelefon for mænd mellem 15 og 25 år. Her kan de tale anonymt om bl.a. sex, intimitet, mistrivsel i skolen og problemer med familien. Men hvorfor er der brug for en rådgivningslinje specifikt til unge mænd?

»Vi har forventninger til køn, allerede når du ringer til mig, og ved at jeg er en mand, og jeg hører, at du er en kvinde. Den er faktisk ikke længere – forventninger til køn er alle vegne, og vi kan ikke lade som om, de ikke er der. Men vi kan blive opmærksomme på dem, og derigennem kan vi huske, at ikke alle individer er ens, og at vi desuden lever i en tid, hvor kønnene er til forhandling. Det kan vi opfatte positivt, fordi det giver et stort rum til at være den, man har lyst til at være. Men vi bliver også nødt til at anerkende, at det kan føre til utryghed. I dag kan du ikke læne dig op ad de gamle formler for, hvordan en mand skal være for at være en rigtig mand.«

Da DareGender skrev på Twitter, at arrangementet i forbindelse med Mændenes Internationale Kampdag var aflyst, svarede en (mand): »Sut pik kællinger«. Ikke bare en kortsigtet løsning på de fleste problemer, men også et udsagn, som viser, at der er en del vrede derude, og at der måske faktisk er brug for en smule dialog ...

»For det første er vi en del mænd i DareGender, og for det andet kan jeg ikke lade være med at tænke, at lige præcis sådan en mand ville jeg gerne i dialog med, for hvad er det, der bekymrer ham? Ligestilling kan hidse folk grænseløst op, men det er dialog, vi har brug for,« siger Loke Bisbjerg Nielsen. Og han er klar på, at til NÆSTE år skal mændenes internationale kampdag markeres. Men hvad skal temaet være? Kenneth Reinicke har et forslag: »»Prisen for maskuliniteten«. Jeg kunne se, da jeg skrev en bog om #MeToo, at mænd ret hurtigt ryger i defensiven, og det er ikke der, man kommer på de bedste ideer. Drengerøvshumor gør heller ikke særlig meget for den gode dialog om mænds problemer.«

Rådet er hermed givet videre.