Mænd skal huske at være maskuline

Har du mistet dit maskuline lederskab i mængden af krav fra kvinder, kolleger og karriere? Så er det måske tid til et personligt serviceeftersyn, mener to terapeuter, som vil have danske mænd til at tage sig selv alvorligt.

Et nyt kursusforløb skal lære mænd at bruge deres maskulinitet i forhold til kvinder og karriere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mænd er født med et personligt lederskab, som de desværre ofte glemmer at udnytte som det kompas, der skal føre dem gennem livet.

Resultatet er dårlig trivsel - især i parforholdet, men også på jobbet. Ofte ender det med et lunkent ægteskab eller en skilsmisse. Som kunne være undgået, hvis de havde lært at tage sig selv alvorligt som mænd.

Nogenlunde sådan lyder analysen af den danske mands største udfordring i dag - fra to mandlige terapeuter, Henrik Pedersen og Peter Wittenburg, som selv kender turen. De har nu oprettet et kursusforløb for mænd, som gerne vil lære at bruge deres maskulinitet i forhold til både kvinder og karriere.

Spotte problemer

- Vi oplever et stort behov for, at mænd genfinder deres sunde maskulinitet, blandt andet så de kan blive den partner, moderne kvinder efterlyser og har brug for, siger Henrik Pedersen, som er den ene af initiativtagerne til kursusforløbet. Han er uddannet terapeut og socialpædagog og driver desuden et investeringsselskab med vægt på bæredygtighed.

Det er dog ikke primært for kvindernes skyld, at mændene er nødt til at hanke op i sig selv. Mændene trives heller ikke, hvis de ikke lærer at tage deres del af det 'mentale ansvar' for parforholdet og familien, herunder spotte problemer og finde løsninger på dem.

Voksne mennesker

Det er ifølge Henrik Pedersen især mænd fra ca. 35 år og opefter, der er dårlige til at være 'rigtige mænd', der kan påtage dette ansvar.

- Det skyldes, at problemerne som regel først begynder at vise sig, når man danner familie og skal forholde sig til det nye krav på især hjemmefronten, hvor kvinderne jo forventer, at man er to voksne mennesker, der kan tale sammen, løse problemer sammen og udvikle sig sammen. Og det er der rigtig mange mænd, der simpelthen ikke har lært, hvordan man gør, siger Henrik Pedersen.

I stedet sker der det, at kvinden gradvist bliver så træt af sin vattede mand, at hun ikke blot ender med at dominere ham, men også ofte påfører ham den ultimative kastraktion i form af utroskab og/eller skilsmisse.

- Kvinderne er jo blevet gode til det, mændene gjorde før i tiden. De dominerer manden, og de er utro. Og her er de næsten blevet værre end mændene, forstået på den  måde, at de ikke fortryder det, siger Henrik Pedersen. Han er ikke i tvivl om, at mange danske skilsmisser har direkte udspring i denne problematik.

Tage sig sammen

Man skal dog ikke have ondt af disse forvirrede mænd. Tværtimod skal de tage sig sammen, for kun de selv kan ændre transformationen hen imod 'hængerøvsmanden', som tilsidst bliver vraget af sin frustrerede kone.

- Det er vigtigt, at mændene tager ansvaret, før deres livsenergi forsvinder helt. Det er ikke kvindens ansvar, hun har sikkert længe efterlyst, at det sker, så deres forhold kan udvikle sig. Men til sidst skrider hun, siger Henrik Pedersen.

Han mener også, at mange mænd er presset fra anden side, nemlig af den mobbekultur, der efter hans mening eksisterer på mange arbejdspladser.

- Vi taler ikke om mænd ude i skurvognene her, men om mænd med 'pæne' job, der ikke kan håndtere den rå jargon. De har ofte svært ved at sige fra eller flytte sig fra et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og så kommer de til kort på jobbet også, siger Henrik Pedersen.

Begge mændenes 'kampzoner' kan der dog gøre noget ved, hvis man lærer de rigtige redskaber i forhold til at være mand, uanset om det er ægtemand, kollega eller ven.

Først og fremmest skal hver enkelt mand finde ud af, hvad der gør ham glad og får ham til at blive den person, han gerne vil være - for det er nemlig den samme person, som den hans omgivelser efterspørger.

- Vi skal finde ind til den drøm, der kan få den enkelte mand til at se sig selv som den modige og maskuline helt, som manderollen jo historisk set indeholder. Så kan manden få et indre symbol, der kan få ham væk fra flinkeskolen og behagesygen, som mændene har overtaget fra kvinderne, siger Henrik Pedersen.


Kurset 'Mandens personlige lederskab' afholdes fra sidst i januar 2013 i København.
Man kan kontakte Henrik Pedersen på mail henriklyngbye@gmail.com, hvis man er interesseret.