Mænd har længe følt sig udskammet af feminister. Nu er det blevet »drengepigernes« tur

Kulturkommentar: En »cool girl«, en »drengepige«, en »tomboy«. Kært barn har mange navne, men i dullens storhedstid er der ikke længere plads til at gøre »mandeting« for mændenes skyld.

En 'pick me girl' er en kvinde, der har accepteret præmissen, at kvinder er skod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Griffith
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du er ikke som de andre pi’r,« sang ungdomsstjernen Morten Fillipsen i MGP 2002.

Og piger faldt i svime landet over. Der var stort set ikke den pige i det danske land, der ikke ønskede at være lige præcis dén pige, som Morten ikke mente var som de andre.

Men hvorfor er det egentlig så forfærdeligt at være akkurat som de andre piger? Det spørgsmål er danske og internationale feminister begyndt at stille sig selv. Og som sædvanen dikterer, er der nogle, der skal udskammes. Denne gang kvinder og piger selv.

Begrebet en pick me girl (en 'vælg mig'-pige) er begyndt at florere i yngre og feministiske kredse. Og de fleste kvinder vil nok kunne genkende beskrivelsen. Enten i egen adfærd eller i omgivelserne.

En pick me girl er en kvinde, der har accepteret præmissen, at kvinder er skod. Og som aktivt forsøger at tage afstand fra sit eget køn i forsøget på at fremstå mere interessant for det modsatte køn.

Et eksempel er den ikoniske monolog i filmen »Kvinden der forsvandt«, hvor den mentalt afsporede Amy opremser alle de måder, hvorpå hun har optrådt som en cool girl – én, der er lækker og nem at omgås. Meget nemmere end andre kvinder.

Hun så Adam Sandler-film, hun fik vokset sit underliv, hun var frisk på det hele, hun var sjov, hun blev aldrig vred. Hun kunne lide alt, hvad han kunne lide. Hun spiste pizza og forblev en størrelse 32. Alt sammen for at blive valgt af manden, hun ville have. Hun var nemlig ikke som de andre piger.

Vi ser det også i stort set alle film i coming of age-genren, hvor de kvindelige karakterers kompleksitet altid 1:1 følger deres hang til maskuline kulturprodukter. Hvis hun er til shopping eller popmusik, er hun en dum dulle, som det ikke er værd at bruge tid på.

Hvis hun kan synge med på et nummer af The Smiths, spise en stor burger eller drikke en øl på rekordtid, er hun derimod kompleks og interessant. Hun er nemlig ikke som de andre piger.

På dansk jord har instagramprofilen Kraenkelseskulturellememes netop spurgt sine følgere, hvad der er det mest pinlige, de har gjort for at tiltrække mænds opmærksomhed. Måske især i den spæde ungdom. Det er tankevækkende læsning.

Der er selvfølgelig klassikeren, hvor en løgn om jomfruelighed kan bruges med begge fortegn.

»Jeg er stadig jomfru, modsat de andre, som er billige« eller »jeg er selvfølgelig ikke jomfru, modsat de andre snerper«.

Andre har drukket øl for ikke at skulle være ligesom dem, der drikker drinks eller mokai. Eller talt om kun at have drengevenner, fordi andre piger var for dramatiske.

Kvinderne har tillært sig raptekster, computerspil og fodbold. Alt sammen for ikke at være som de andre. En enkelt kvinde har sagt, at »piger, der ikke sluger, skal bare tage sig sammen« for at blive hædret af mænd.

Og hvad kan vi så bruge alt det her til? I første omgang bruges det af feminister til at udskamme og anklage andre kvinder for at pleje profilen. Pick me girl er noget, man ikke vil kaldes.

Den feministiske udskamning af andre kvinder er dog på sin vis klædelig. Det er jo som regel godt at begynde med sig selv, hvis man vil ændre verden. Så må mænd ikke hade kvinder, må kvinder selvfølgelig heller ikke.

Tænker man til gengæld opgøret til ende, vil det i sidste instans være udskammerne af pick me girls, der vil være de egentlige pick me girls. Og hvorfor så det?

Jo, fordi der igen er tale om kvinder, der tager afstand fra andre kvinder. Kvinder, der udstikker en rigtig og bedre måde at være kvinde på. Og som træder på dem, der er anderledes end dem selv.

Sandheden er jo, at der findes en masse kvinder, der gerne vil drikke øl, høre The Smiths, spille computer, spille fodbold og spise pizza, og som har det mest behageligt i mænds selskab. Og det er de jo i deres gode ret til.