Mæglere afviser låneloft på 70 procent

Realmæglerne forudser nedtur på boligmarkedet, hvis der bliver indført låneloft på 70 procent af boligen. Ejendomsmæglerforeningen ønsker heller ikke ændringen.

Nedturen på boligmarkedet vil fortsætte yderligere, hvis Nationalbanken får sin vilje, og låneloftet på realkreditlån sættes ned fra 80 procent til 70 procent. Det forudser Realmæglerne, der er Danmarks sjettestørste sammenslutning af ejendomsmæglere, ovenpå den seneste tid med prisfald på det københavnske boligmarked.

- Vi tror, det vil være med til at forhindre, at der kommer gang i omsætningen, så den igen kan finde sit naturlige niveau. Og der må vi da erkende, at det går alt for langsomt for tiden, siger administrerende direktør Niels Brandt fra Realmæglerne til Ritzau.

Sagen handler om, at der kommer en række nye regler for en ny type obligationer - såkaldte særligt dækkede obligationer. De er kendetegnet ved, at lånegrænsen på 80 procent skal overholdes løbende og dynamisk. Det vil sige, at hvis boligpriserne falder, så falder grænsen tilsvarende, og en del af lånet vil dermed i princippet skulle betales ud eller finansieres på en anden måde.

I den sammenhæng foreslår Nationalbanken, at lånegrænsen bliver sat ned fra 80 procent til 70 procent for til gengæld at fjerne de nuværende begrænsninger på løbetid og afdragsfrihed. På den måde bliver det lettere for institutterne at overholde det løbende krav om, at lån baseret på den her type særligt dækkende obligationer aldrig må overstige 80 procent af pantets værdi i hele lånets løbetid, mener Nationalbanken./ritzau/