Madblogger er blandt de første sigtede under Putins »fake news«-lov

Veronika Belotserkovskaja er iværksætter og madblogger. Hun er nu blevet sigtet for »bevidst falske informationer om de russiske væbnede styrker«, skriver The Guardian.

 
Ruslands præsident, Vladimir Putin, leverede onsdag en usædvanligt kraftig advarsel til russiske statsborgere, der tager Vestens parti. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering; Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Veronika Belotserkovskaja er en af de tre første, der skal dømmes efter Ruslands nyligt vedtagne lov, der forbyder falske nyheder. Med falske nyheder mener man informationer, som bryder med den officielle russiske linje.

»Det betyder, at jeg officielt er et ordentligt menneske,« udtaler Veronika Belotserkovskaja, som er madblogger og iværksætter, ifølge The Guardian.

Veronika Belotserkovskaja har i skrivende stund over 900.000 følgere på Instagram. Det sociale medie blev blokeret af de russiske myndigheder for nogle dage siden.

I opslaget nedenfor kritiserer Belotserkovskaja Putins »imperialistiske« fremfærd i Ukraine.

»Jeg er præcis den type, Putin havde i tankerne, da han lancerede sin tale (onsdag aften, red.). Han vil fremstille folk som mig som forrædere, den femte kolonne,« siger hun til avisen fra sit hus i Sydfrankrig, hvor hun har boet de seneste år, og hvor hun siger, at hun føler sig sikker.

I Putins tale onsdag aften, som Belotserkovskaja henviser til, sagde han: »Alle folk, og især det russiske folk, kan altid adskille ægte landsmænd fra afskum og forrædere. De vil spytte dem ud som et lille insekt, der tilfældigvis flyver ind i deres mund.«

Belotserkovskaja er sigtet for at have »udbredt bevidst falske informationer om brugen af de russiske væbnede styrker«, og hun siger, at hun kan få ti års fængsel for opslag på Instagram, hvor hun kritiserede invasionen af Ukraine. Den nye lov giver mulighed for op til 15 års fængsel.

Ifølge The Guardian er Belotserkovskaja et perfekt billede på dem, som Putin forsøger at ramme med sin nye lov. Hun er nemlig en del af den vestligt orienterede elite.

Andrej Kolesnikov, der er lektor ved tænketanken Carnegie Endowment, siger til The Guardian, at Putin med loven de facto har genindført »statsfjende«-terminologien fra Sovjetunionen.

»Målet er at miskreditere alle, der giver udtryk for sin modstand mod Putin,« siger Kolesnikov til avisen.

Den anden af de tre første sigtede efter den nye lov er 63-årige Marina Novikova, som er pensionist og kommer fra en lille by uden for Tomsk i Siberien. Hun havde ligeledes kritiseret krigen, men kun på beskedtjenesten Telegram til sine 143 følgere, skriver avisen. Det vides ikke, hvem den tredje sigtede er.