Loppemarkeder er blevet et familieforetagende

Påsken markerer starten på de mange både udendørs og indendørs loppemarkeder. I Valby Hallen har man tag over hovedet og skiftende stadeholdere gennem tre dage – flere og flere familier deltager.

Brian Jacobsen sælger gamle postkort i stor stil. Selv samler han på LEGO, Anders And-blade og postkort med bryggerier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Fadøllet serveres i plastickrus, og der siver en tung os af pølser og pomfritter fra cafeteriet. Alt er med andre ord lige, som det skal være, når der her i påskedagene afholdes loppemarked i Valby Hallen. Påsken markerer sæsonstart for de loppemarkeder, der i disse år bliver flere og flere af over hele landet. De første udendørs markeder er allerede begyndt at dukke op, men selv om denne skærtorsdag bød på høj solskin, sneg temperaturen sig kun lige snige over frysepunktet, og folk strømmede allerede fra morgenstunden ind i den varme hal i Valby.

I alt 196 standholdere stod klar med alt, hvad man kan ønske sig. Plus alt det, man kunne ønske sig at komme af med. Der er for eksempel stadig boder, hvor man optimistisk falbyder sine brugte VHS videobånd – bånd er der masser af, men det er efterhånden blevet et problem at finde en gammeldags video, der stadig er i stand til at afspille dem. Der findes også stadig lykkeriddere, der håber at kunne komme af med en otte år gammel printer, der næsten virker. For ikke at tale om aflagte computerskærme og det stendøde musikformat cd'en.

Intet er mere bedrøvende på et loppemarked end bedaget elektronik, ridsede cd'er med Ace of Base og noget fra IKEA.

Men loppemarkedet i Valby Hallen byder heldigvis på meget andet. Og enslydende fra de stande, hvor folk flokkes omkring, lyder det, at det gælder om at have så specielle varer som muligt. Eller nørdet, vil nogen måske sige om Brian Jacobsens velbesøgte stand i bunden af hallen. Her kan man købe et tykt katalog over samtlige figurer fra "Star Wars"-filmene. Eller en endnu federe moppedreng af et katalog med alt, hvad LEGO har sendt på markedet frem til 2011. Der er helark med grønlandske julemærker, gamle Anders And-blade og filmprogrammer fra dengang i 1950erne og 1960erne, hvor en biografbillet blev ledsaget af et lille hæfte i A6-format, så man kunne læse lidt om den forestilling, man skulle overvære i sit lokale biografteater.

Mest opmærksomhed ved Brian Jacobsens stand får dog de mange små kasser, der er stoppet med gamle postkort. Og hvad handler den hobby egentlig om? "Folk samler på alle mulige postkort. Nogle samler på butiksfacader. Nogle kommer fra Rødovre og samler på kort derfra. Selv samler jeg på postkort med bryggerier. Og Kurth der, han samler på postkort med sporvogne," forklarer Brian Jacobsen og peger over på en mand i halvfjerdserne, der har taget turen fra Vesterbro til Valby og tydeligvis er stamkunde.

»Jeg tror, kodeordet er nostalgi,« forklarer han og viser et gammelt københavnerpostkort frem, hvor man udover sporvognene kan se en vogn fra Geismar Vaskeri.

»Jeg har selv kørt for vaskeriet N.L. Dehn, så det er lidt sjovt. Og her er et fra det gamle Industriens Hus. Der var jeg piccolo i nogle år,« forklarer han og viser et sorthvidt postkort frem af det nu nedrevne hus ved Rådhuspladsen fotograferet ved aftentide med fuld blus på alle lysskiltene.

På vej over til det rutinerede makkerpar Jens & Bo – en tur på ganske få skridt – dukker en gammel ukulele op til 200 kroner, en svensk lokkeand af træ, en amagerhylde samt en koklokke med tilhørende rem, hvis man vil vide, hvor man har sin ægtefælle.

Jens Henriksen og Bo Schwartz går med bowlerhatte og specialiserer sig i sølvtøj, glas og keramik. I dag har de et kostbart sølvkaffesæt med bestående af kaffekande, sukkerskål og flødekande med på marked. 7.200 kroner for den skinnende treenighed. Røgfarvet 1960er glas fra Holmegård står her også, og en time inde i markedet er der allerede flere, der har spurgt på de to femarmede kobberlysestager fra forrige århundredeskifte, der koster 1.800 kroner per stk.

Og så har Jens & Bo dansk keramik. Det tunge brune lertøj fra bornholmske Hjorth er her stadig, men det er faldet i værdi siden 1970erne og 1980erne, hvor det var ganske eftertragtet. Til gengæld er der mere salg i keramik fra Michael Andersen og fra Søholm – det blå fra midten af 1960erne bliver typisk i Danmark, mens firmaets mere rustikke kreationer ryger til udlandet.

»Meget af det ender i USA. Den her passer ind i newyorkerlejlighed lige nu,« fortæller Jens Henriksen og holder et ru stentøjsfad i hvid, blå og brun op til 325 kroner.

Makkerparret startede begge med at sælge lidt af deres private ting, da de gik på pension. »Jaeh, det var en hobby, men så greb det om sig, og man blev bidt af det. Hvis man kan have en hobby, der ikke koster noget, men kan løbe rundt, så er det en ganske udemærket ting,« siger Jens Henriksen.

»Grøn leguan. Særdeles tam. Minimum pasning. 195 kroner.« Skiltet holder, hvad det lover, for leguanen, der sidder på en tyk gren, er stendød og i øvrigt også kunstig. Det er de hvide lårbensknogler også. Men der er faktisk et par rigtige menneske-skinnebensknogler fra en gammel skolesamling til salg her ved den næste bod. Og så er der dyrekranier i massevis – og de sælger godt.

»Ja, alle de store er allerede væk,« fortæller Johnny Johnsen fra Hvidovre. Han koger, bleger og renser kranier fra alle de døde dyr, han kan komme i nærheden af. Afdøde kæledyr, trafikdræbte dyr og dyr, der er slået ihjel på jagt – katte, ræve, harer, kaniner og sågar slanger og øgler. Når kranierne er behandlet, fremstår de kridhvide og fine og bliver så fastgjort i en lille fin gennemsigtig kasse med sort bund og ruder af plexiglas.

»Der er selvfølgelig mange impulskøb. Drenge, der skal have noget sejt til værelset. Men i dag har der også været biologer, der skal bruge kranierne i deres undervisning. Og så er der mange samlere. Folk samler på alt i dag,« forklarer Johnny Johnsen.

Manden bag loppemarkedet hedder Torben Kruse. Han har arrangeret loppemarkeder i og omkring København i over 20 år. Tidligere var det i K.B. Hallen, men efter den brændte, afholder han sine markeder i Farum Arena og her i Valby Hallen. Ved dagens slutning klokken 16 havde han et besøgstal klar: 3218.

»Det er helt forrygende. Jeg havde håbet på 5.000 besøgende i løbet af alle tre dage,« siger han. »Folk har virkelig taget loppemarkederne til sig igen. Markedet stagnerede for nogle år siden, men fra efteråret 2008 vendte det. Siden da har jeg ikke afholdt et marked, hvor der ikke har været udsolgt. Finanskrisen har fået liv i loppemarkederne igen, og det er skønt. Gamle ting får nyt liv,« siger Torben Kruse, der også har oplevet et skift i stadeholderne over årene.

»Da jeg startede i K.B. Hallen for 25 år siden, tror jeg, 80-85 procent var professionelle krejlere. I dag er det blevet et familieforetagende. Par på 35-40 står med deres børn og sælger ud af deres ting. I dag tror jeg, det er den type sælgere, der udgør de cirka 80 procent.«

Skulle man have mod på at forsøge sig som sælger, koster en stand 200-400 kroner. Den bookes på internettet via markedsbooking.dk.

Loppemarkedet i Valby Hallen fortsætter langfredag og påskelørdag.