Lokalmesterskaberne i nebbiolo

I denne uge er der hele tre vine på barolo-druen til test i årgang 2004.

Der var engang, hvor man så det som en umulighed at finde barolo og barbaresco, som hører til Italiens dyreste vine, i supermarkedssegmentet under 80 kr. Men i disse år ser vi dem jævnligt her i testen, og normalt er der tale om tilbud, som giver relativt meget for pengene, for de nebbiolo-baserede vine er sjældent decideret dårlige. Selv om det bestemt ikke er stor barbaresco, vi tester i denne uge, så er det altså stadig vin af et vist format.

De to vine fra henholdsvis San Martino (der er et sub-brand for huset Gemma, som Netto/Dansk Supermarked har handlet med længe) og Manfredi kommer fra Barbaresco, som er nabo til Barolo og ligger i Alba-området. Den tredje vin gjort på nebbiolo er produceret af Dessilani, som vi finder i Novara-provinsen, der også ligger i Piemonte-regionen, men et godt stykke nordøst for Alba. Vinene fra Novara er knap så fine som dem fra Alba og generelt også noget billigere.

Alle tre vine er fra 2004-årgangen, som er af udmærket kvalitet uden dog at være exceptionel. En klassisk årgang, som man ofte siger om år, som er lidt køligt med slanke småstramme vine til følge.

Fælles for alle vine på nebbiolodruen er, at de har et meget højt garvesyre-niveau og derfor ikke mindst for den utrænede gane vil gøre sig bedst sammen med mad. Og husk at give vinen god tid i åben tilstand inden den drikkes på karaffel eller i glasset nebbiolo er altid meget lang tid om at folde sig ud.

2006 Pinot Grigio, TreFili Veneto, Italien (hvid)

Irma: Tilbud 39,50 kr.

Kommentar: Relativt frisk og sprød sag, koldgæret, med eksotiske, frugtige toner af banan og citrus toner. Udmærket syre. Lettere og mere sprød end den alsaciske version af druen.

2005 Cabernet Sauvignon, Argento Mendoza, Argentina

Kvickly: 3 fl. for 125 kr.

Kommentar: Sort i glasset. Chokolade og kærnemælk i duften samt saftig sødmefuld solbærfrugt. Det saftige og sødmefulde går igen i munden.

2004 Nebbiolo, Dessilani Piemonte, Italien

SuperBest: Tilbud 3 fl. for 110 kr.

Kommentar: Frugten virker mindre moden her. Vinen skal have lang tid i glasset (og-eller dekantering) for at folde lidt sødmefuld frugt ud. Lidt skarp i munden med udtørrende garvesyre. Fire små.

2005 Les Plans, Santa Duc VdP Vaucluse, Frankrig (rød)

Bichel: 49,75 kr.

Kommentar: Typisk Sydrhône: Maskulin landvin med det velkendte garrique-krydderi. Nogen sødmefuld frugt, men også absolut markant tannin.

2006 La Devèze, Côtes du Rhône, Domaine de Dionysos, Frankrig (rosé)

HJ Hansen/Magasin: 59,75 kr.

Kommentar: Særdeles mørk i farven for en rosé, og i aromaerne kommer den da også ganske tæt på en rødvin. Dog med mere sødme og sommersjov i frugten. Stor tyngde i munden.

2003 Cabernet Sauvignon reserve, Viu Manet Colchagua Valley, Chile (rød)

Philipson Wine: 60 kr. v/ 12 fl.

Kommentar: Sort vin. Dyb og gennemtrængende solbær/ribena næse. Meget ekspressiv chile med god koncentration.

2004 Barbaresco, San Martino Piemonte, Italien

Netto: Tilbud 1 fl. for 59 kr.

Kommentar: Først lidt svær, men så dukker en ganske fin urklassisk nebbiolo-næse op med kamfer, lyse røde bær og blød lakrids. En anelse tør i finish, men barbaresco til prisen tæt på seks stjerner.

2004 Barbaresco, Manfredi Piemonte, Italien

Fakta: 51 kr.

Kommentar: Okay klassisk nebbiolonæse, men dog ikke helt så indtagende og kompleks som San Martino.