Løbeturen betaler sig på trods af luftforurening

Ulemperne ved at løbe en tur i områder med meget luftforurening opvejes af fordelene ved at motionere, viser ny dansk forskning.

Motionister ved Søerne i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birger Schjørring
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen undskyldning for ikke at løbe en tur, selvom du bor i en af de store danske byer, hvor luftforurening er høj. Det bør i hvert fald ikke være forureningen, der holder dig fra at snøre løbeskoene.

Ny forskning viser nemlig, at alle de positive effekter, der er ved at træne, ikke overdøves af de negative effekter ved luftforurening.

Det er lektor ved Institut for Folkevidenskab på Københavns Universitet Zorana Jovanovic Andersen, som står bag forskningsprojektet.

»Min forskning viser, at gevinsten ved at dyrke motion overskygger de ulemper, der er ved at blive udsat for luftforurening i de store byer som København og Aarhus. Vi ved at luftforening er farligt, og når man motionerer, trækker man vejret mere og får derved flere skadelige partikler ind i lungerne, men den store stærke gevinst ved motion, som vi kender, er ikke blevet reduceret for dem, som bor i de mest forurenede områder i København og Aarhus,« forklarer Zorana Jovanovic Andersen.

Resultaterne af forskningen bygger på undersøgelser af 52.061 danskere i alderen 50-65 år fra Aarhus og København. Forskerne har fulgt deltagerne i årene 1993-1997 og har registreret deres fysiske aktivitet både med hensyn til træning, transportform og havearbejde, og man har taget højde for deltagernes bopæl og luftforureningen i de områder.

5500 deltagere døde før 2010, og der var omkring 20 procent færre dødsfald blandt folk, som trænede end blandt dem, der ikke trænede.

»Det er vigtigt at huske, at alle får luftforening, uanset om man vælger at motionere eller ej, men den smule ekstra partikler man får ved at motionere, ser ikke ud til at reducere den gode effekt særligt meget,« siger Zorana Jovanovic Andersen.