Leonardo da Vincis - måske - eneste eksisterende skulptur er sat til salg

Leonardo da Vinci skabte skulpturer, men der er tvivl om, hvorvidt nogle af dem stadig eksisterer. Nu sælges en statuette, der sandsynligvis er fra mesterens egen hånd.

Leonardo da Vincis formentlig eneste eksisterende skulptur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Giuseppe CACACE GIUSEPPE CACACE

En bronzestatuette af en rytter til hest er sat til salg. Det usædvanlige ved statuetten er, at den sandsynligvis er den eneste skulptur af Leonardo da Vinci, der eksisterer. Rytter og hest sættes på auktion i New York i oktober, skriver internationale nyhedsmedier.

Rytterstatuetten er 500 år gammel og menes at vise Leonardo da Vincis mæcén Charles d`Amboise, der var fransk guvernør i Milano. Han gav Leonardo til opgave at designe haven til sin villa, og samtidig udkastede Leonardo planen om en rytterskulptur. Han udarbejdede derfor, som en begyndelse, en skulptur af bivoks, men kom ikke videre, fordi  d`Amboise døde i 1511.

Ved Leonardo da Vincis død i 1519 overgik hans skitsebøger og ufærdige værker til hans ven Francesco Melzi. Der er oplysninger om, at voksfiguren senere befandt sig i private samlinger i Milano og Rom.

Arlen Ettinger, leder af Guernsey’s, New York, der står for auktionen, bekræfter, at statuetten oprindelig var af bivoks, og at den mirakuløst overlevede. Ganske vist er rytterens hænder og hestens ene ben forsvundet, men resten er intakt. Statuetten skiftede ejere indtil 1980erne, da den endte hos en amerikansk ejer. En italiensk kunstkender, Carlo Pedretti, der regnes for verdens førende Leonardo-ekspert, vurderede i 1985, at voksmodellen ganske rigtigt var af Leonardo da Vinci.

Voksfiguren blev op gennem 1990erne vist på en vandreudstilling med titlen »Leonardo da Vinci: Scientist, Inventor, Artist« i bl.a. Sverige, Østrig og USA. Den befinder sig nu i en privat samling i London.

Man ved fra skribenten Giorgio Vasari, der var samtidig med Leonardo da Vinci, at han arbejdede med skulpturer. Men der er tvivl om, hvorvidt nogle af dem har overlevet. Tidligere i år mente den italienske Leonardo-ekspert Francesco Caglioti at have identificeret en terracotta-figur, der står på Victoria and Albert Museum i London, som et værk af Leonardo. Figuren viser Jomfru Maria med barnet. Museet har haft skulpturen siden 1858 og har tilskrevet værket den italenske kunstner Andrea del Verrocchio, der var mentor for Leonardo da Vinci.

Francesco Caglioti mener imidlertid, at Marias smil minder så meget om kvindesmil i Leonardo da Vincis malerier, at det muligvis er Leonardo selv, der har skabt skulpturen. Debatten om figuren er ikke afsluttet, men museet selv stiller sig kritisk over for, at den skulle være af ham.

Man ved fra samtidige kilder, at Leonardo arbejdede med to store bronzefigurer. Den ene var af Milanos daværende hersker, Francesco Sforza, og den anden af krigeren Gian Giacomo Trivulzio.  Leonardo da Vincis skitser eksisterer, men ingen af skulpturerne er bevaret.