Lena Dunham: Sådan skal tøj til runde, kloge kvinder se ud

»Girls«-skaberen Lena Dunham har designet tøj, der skal gøre op med forestillingen om, at runde kvinder er mindre intelligente end slanke.

Lena Dunham (tv.), der her optræder på den røde løber i 2019 ved en gallamiddag i Metropolitan Museum of Art i New York, har med sin tv-karriere spillet en vigtig rolle for et nyt syn på kvinder med former. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix

Der er en fordom om kvinder med runde former, at de er mindre intelligente end slanke kvinder, siger den 34-årige serieskaber og skuespiller Lena Dunham. Af den grund har Dunham mandag offentliggjort en plan om at designe et sortiment af modetøj til runde, kloge kvinder. Det skriver engelske og amerikanske aviser.

»Der er mange fordomme om runde kroppe, og en af dem er, at tungere kvinder også er dummere. Man tror, at de ikke kan finde ud af at stoppe med at spise, mens tynde kvinder anses for at have viljestyrke og for at være i stand til at vælge maden fra,« siger Lena Dunham.

Hendes nye sortiment er et samarbejde med firmaet 11 Honoré, der laver tøj til kvinder i plusstørrelse, og er blevet annonceret, efter at Dunham i sidste uge gik catwalk for firmaet under modeugen i London. En af dragterne i Dunhams sortiment kan ses i dette tweet:

De fem beklædningsgenstande i sortimentet er opkaldt efter steder omkring New York-kvarteret SoHo, hvor skuespilleren voksede op i 1980erne og 90erne. Tøjet skal vise, at også runde kvinder elsker unikt modetøj, og sortimentet skal ifølge Dunham forstås som en protest mod »afseksualiseringen og dehumaniseringen« af kvindekroppe i plusstørrelse.

Med tøjet ønsker Lena Dunham at udsende et budskab om, at man godt kan fejre kvinders runde former og ikke bare camouflere eller tildække dem.

»Det har taget mig lang tid at finde ud af det, men jeg elsker det faktum, at min krop fortæller en historie om storhed, rigdom og tilstedeværelse. Jeg vil ikke bruge mit liv på at undskylde min krop – jeg fejrer den i tøj, der siger: ‘Her er jeg!’,« sagde Lena Dunham til The New York Times.

Efter at hun fik et stort hit med seks sæsoner af den tidsåndstappende newyorkerserie »Girls«, der også blev et stort gennembrud for skuespilleren Adam Driver, har der været mere stille om Lena Dunham. Hendes comedyserie »Camping« fik blandede anmeldelser.