Legendarisk DJ-duo indtager Vor Frue Kirke med lasere, lys og 1.000 års religiøs musikhistorie

DJ-duoen Den Sorte Skole har en bred diskografi og produktionshistorie. Nu går den nye veje med nyt værk.

Sidste gang, Den Sorte Skole turnerede, var i 2018 med installationskoncerten Ghosts & Robots, der også var skabt i samarbejde med Vertigo. Det bragte blandt andet DJ-duoen forbi Power Square i Beijing, Elbphilharmonien i Hamburg og Det Kongelige Teater i København. Denne gang er det turneen mere hjemlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefan Dout (PR)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Sorte Skole komponerer musik, men i stedet for at bruge violin, cello eller guitar, spiller duoen på plader og lydfiler. Stykker af gammel musik bliver til brikker, som samles på ny i et færdigtlagt puslespil.

Duoen, der består af Simon Sokkedal og Martin Højland, er måske mest kendte for nogle legendariske Roskilde Festival-koncerter, blandt andet én, hvor de gav nyt liv til Malk de Koijn-tracket »Å Åå Mæio« og Bjørn Svin-nummeret »Mer' strøm«.

Da Roskilde Festival i 2010 fyldte 40 år, stod duoen for en tidsrejse gennem festivalens musikhistorie. Nu vender Den Sorte Skole tilbage til scenen for første gang siden 2018 – med et endnu længere kig tilbage i tiden.

Værket, der hedder »REFRAKTO«, tager afsæt i spirituelle og religiøse musiktraditioner. Sammen med kunstnerkollektivet Vertigo bliver det ifølge pressemeddelelsen til en helhedsoplevelse af lys, musik, lasere og lyd.

Publikum behøver dog ikke få mudder i skoene for at se og høre værket, der dette efterår bliver opført i en række danske kirker.

»Vi har altid elsket at skabe unikke oplevelser, og her er kirkerummet helt særligt. Det er vel det mest kraftfulde rum, vi har i dag, fordi det er ladet med så meget historie og betydning for både den enkelte og for fællesskaberne. I REFRAKTO samler vi trosretninger og ceremonier fra hele verden under samme tag – i en hyldest til både forskellighederne og alt det, vi har til fælles på tværs,« siger Martin Højland i pressemeddelelsen.

Den Sorte Skole består af Martin Højland (t.v.) og Simon Dokkedal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Palermo (PR).

Mandag beklagede den katolske debattør Iben Tranholm, præsten Kristian Ditlev Jensen og den konservative rådmand på Frederiksberg Nikolaj Bøgh, at kultur- og kirkeminister Ane Halsboe Jørgensen (S), havde fået taget et billede, hvor hun var klædt ud som en vølve, der er en figur fra nordisk mytologi. Nu kommer både nordiske og andre ritualer helt ind i de danske folkekirker.

Simon Dokkedal fortæller nemlig, at DJ-duoen har trawlet sig igennem mere end 1000 års religiøs musikhistorie, og at »REFRAKTO« derfor indeholder alt fra tidlige nordiske ritualer og stammeceremonier til gregoriansk kor og arabisk vokalmusik.

»Men det er ikke et intellektuelt værk, hvor man skal dechifrere, hvad der kommer hvorfra, eller forholde sig til specifikke kulturer på bestemte tidspunkter. Tværtimod er det et værk, som handler om livet selv og opleves i nuet. Man omsluttes af udtryk og følelser. Fra de smukkeste klange til de mørkeste vrangsider. Tro er en privat sag for mange, og vi har gjort meget ud af, at værket skal kunne opleves på mange måder og med respekt for de udtryk, der indgår i det,« siger Martin Højland.

I år 2017 blev DJ-duoen tildelt Kronprinsparrets store kulturpris, der gives til kunstnere, der har ydet en enestående præstation, og som forventes at vise store præstationer både nationalt og internationalt. De 500.000 kroner, der fulgte med prisen, skulle bruges til duoens fremtidige arbejde, sagde medlemmerne dengang til DR.