Langsom med det meste

Gør færre ting, men gør dem ordentligt, siger Viking Peterson, der lever langsommere end de fleste.

Det kunne godt ligne en joke: Hjemme hos 39-årige Viking Peterson, der er en af pionererne i den danske simple-living bevægelse og fortaler for at leve så enkelt som muligt, er stuen fuldstændig rippet: Væggene står rå, ledningerne hænger i guirlander og der er frit kig til loftets konstruktion. Møbler er det ualmindelig sparsomt med og en enkelt hvid vase med tulipaner og to stearinlys gør det ud for pynt.

»Sådan har det været siden november,« griner Viking og bedyrer, at der er en mening med galskaben. Det handler blandt andet om at være i nuet og at leve langsomt:

»Der er mange, der river det hele ned, når de flytter ind et nyt sted og så kan det ikke gå hurtigt nok med at få noget nyt bygget op. Jeg synes egentlig, der er en større glæde ved at tage det stille og roligt. Jeg startede i november og går stadig og kigger på mine vægge og lofter og giver idéerne tid til at modnes. Jeg tænker nok mere langsigtet: når det er noget, man skal være glad for i længden, så er det også vigtigt, at man føler 100 procent, at det er det rigtige,« siger Viking Peterson, der arbejder som teknisk servicemedarbejder på en skole. Tidligere var han kommunikationsmedarbejder og teamleder hos Observer Danmark, hvor han skrev resumeer af avisartikler. Jobbet var så hektisk, at han undertiden vågnede op midt om natten og bekymrede sig for den kommende dag, så da han mistede jobbet i forbindelse med en sparerunde, tog han det som en mulighed for at tænke sig om:

»Jeg blev mere bevidst om, hvad man egentlig skøjter hen over og mangler i en hektisk dag,« siger Viking Peterson, der med egne ord valgte at gå mod strømmen og tage servicejobbet, som han med sin erhvervsmæssige erfaring og bibliotekaruddannelse var overkvalificeret til.

»Nu har jeg ikke længere brug for at falde ned efter arbejde på samme måde som tidligere, hvor det ofte var nødvendigt, at jeg sad en halv time eller gik en lang tur, før jeg kunne koble af,« siger Viking Peterson, der i flere år har været involveret i den danske simple-living-bevægelse. Tæt knyttet til idealet om det enkle liv ligger tankerne om langsomhed, som Viking, der er single, forsøger at efterleve i hverdagen og de weekender, han er sammen med sin datter på fire år:

»Selvfølgelig kan mine tanker godt flyve væk i noget helt andet, mens jeg sidder og laver modellervoks med min datter, men så prøver jeg at sige: giv det nu tid, for en dag er det her væk. Og er det andet i virkeligheden vigtigere end det, jeg sidder og laver nu? Jeg ved godt, at det er meget populært at sige den slags lige for tiden, men for mig handler det om at følge sit indre. Og jeg synes nogle gange, der er større tilfredsstillelse ved at gøre tingene langsomt,« siger Viking Peterson, der tager de i alt 26 kilometer til og fra arbejde på cykel, fordi turen derud ikke bare er noget, der skal overstås.

»Og hvis jeg mærker et pres eller at noget stresser mig, så tænker jeg: »Stop! Hvordan kan man gøre det her langsommere og på en mere nærværende måde. Det er klart, det er en proces, man er nødt til at træne, nøjagtig på samme måde som løbetræning. Og man skal være bevidst om det,« siger Viking Peterson, der kalder »bevidsthed« for kodeordet for det hele:

»De fleste ved godt, hvordan det føles at have det godt og dårligt, vi skal bare være bevidste om det. For måske har vi lært at ignorere de signaler,« kroppen sender,« siger Viking, der planlægger sin hverdag efter langsomhedens princip:

»Jeg lægger ikke flere aktiviteter ind i dagligdagen, end jeg kan nå at være til stede i det, jeg gør. I stedet for at tage flere og flere ting ind i hverdagen, så vil jeg hellere gøre færre ting, men gøre dem ordentligt.«