Langdistance på tid

Da Charles Lindbergh som den første fløj fra New York til Paris i 1927 opfandt han samtidig et epokegørende ur. Nu kommer Longines' Lindbergh Hour Angle Watch i en opdateret version. Af

Foto: Longines Fold sammen
Læs mere

Den 21. maj 1927 satte den 25-årige amerikaner Charles A. Lindbergh sig op i sit et-propels fly og påbegyndte den mest dumdristige flyvning, verden på det tidspunkt endnu havde set.

33 timer og 30 minutter senere skrev han sig ind i verdenshistorien, da han landede »the spirit of st. Louis« sikkert i Paris efter den hidtil længste non-stop flyvning over Atlanten.

Indtil da var flere piloter døde ved forsøget på at flyve den lange tur, men »Lucky Lindy« eller »the lone eagle«, som han blev kaldt, gjorde det og vandt de 25.000 dollars, som nogle år forinden var blevet udlovet til den eller de som gennemførte flyvningen.

Bedriften gjorde Lindbergh og hans kone Anne til nogle af den tids største celibrities, men berømmelsens bagside førte til, at parrets første barn, kun to år gammelt blev bortført og senere fundet død. Lindberghfamilien flyttede senere til Europa og Charles gik ind i politik og blev kendt som »isolationisten«, som var stærk modstander amerikansk indblanding i Anden Verdenskrig. Og i USA skabte det fourore, at Lindbergh tog imod det nazistiske jernkors og afviste at aflevere det tilbage.

Men tilbage til flyvningen over Atlanten, hvor Lindberg havde rigeligt med tid til at tænke over, hvordan man kunne gøre en flyvning som denne lettere. Hans idé var at gøre piloter i stand til at måle afstanden til destinationen, og til det, skulle Lindbergh både bruge sin lokale tid og GMT-standardtiden. Han tegnede derfor udkastet til The Two Hour Angle Watch, hvis mekaniske værk kunne vise begge tidspunkter og hvor piloten direkte kunne aflæse forskellen mellem de to. Et par år efter sin flyvning kontaktede Lindbergh det scweiziske urfirma Longines - hvis navn stammer fra det franske »Les Longines«, på dansk »de vide enge«- og i 1930 satte firmaet uret i produktion. Siden da har The Hour Angle været et af Longines' mest populære ure og en foretrukken følgesvend for piloter.

I år, 80 år efter turen fra New York til Paris har Longines endnu en gang redesignet det ur, Charles Linsbergh brugte. 2007-versionen er imponerende 47,5 mm. i diameter, og det kræver sit håndled at gå med. The Lindbergh Hour Angle Watch er udført i rustfrit stålkasse med blå visere og brun læderrem. Uret er selvoptrukkent, hvilket betyder, at det er håndens bevægelser, som får urværket til at trække sig selv op. Tillige synkroniseres sekundviseren via radiosignal, så det mekaniske værk får assistance til at gå fuldstændig korrekt.

Et lækker detalje er også, at bagsiden kan løftes af, så man gennem ridsefrit safirglas kan se hvordan urværket arbejder. Og så er det vandtæt ned til 30 meters dybde.

I øvrigt er Charles A. Lindbergh ikke den eneste berømthed, som har kastet et celebert skær over Longines. Albert Einstein bar fra 1946 et lommeur fra firmaet, som han gav videre til sin søn. Og i dag tikker uret i bedste velgående på det historieske museum i Bern.