Lad dog barnet lege

Børn med motorikken i orden er mest populære, viser en ny norsk undersøgelse. Det gælder også danske børn, siger dansk idrætsforsker. Forældre kan styrke børns motorik ved ikke at hæmme deres leg.

Børn i skovbørnehaver som Vindsuset får ikke bare frisk luft og jord under neglene. De optræner motorikken. For bevægelse på ujævnt underlag er ekstra befordrende for de motoriske egenskaber, lyder budskabet fra forskere herhjemme og i udlandet. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i skolegården dribler Karl på syv år rundt med et selvsikkert smil. Under halvtaget sidder hans klassekammerat, Oliver, og skuler til sine snørebånd. Karl er den mest populære. Det lyder måske logisk, men ny forskning viser, at det ikke bare er formodninger. Der er en sammenhæng mellem god motorik og popularitet.

Den norske forsker, Per Egil Mjaavatn, fra Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet har også en teori om hvorfor.

»Det er morsomst at lege med dem, der er dygtigst motorisk. De er mere sikre på sig selv, har en bedre selvtillid, som gør, at de fremstår tydeligere i venneflokken. De motorisk svage har en tendens til at være enten aggressive eller sky, og det gør måske, at de ikke er så populære,« siger Per Egil Mjaavatn.

Hans undersøgelse omfatter 90 børn i syvårsalderen, som er blevet testet for motoriske egenskaber, sociale færdigheder og relationer. Hver dreng og pige svarede på spørgsmål som »tror du nogen i klassen vil have dig som sin bedste ven? I så fald hvem?« og blev bedt om at vælge venner blandt klassekammeraterne.

Nogle børn blev peget på af mange. Andre blev ikke valgt af nogen. De sidste havde ofte en dårlig motorik.

Denne hypotese arbejder danske forskere også med i en lignende, men meget større undersøgelse, de afslutter om tre år.

»Det vil formentlig gælde i Danmark også, for de to kulturer er så ens. De konklusioner nordmændene drager, vil vi sandsynligvis også se,« siger leder af projektet, lektor, dr.med. Lars Bo Andersen fra Institut for Idræt.

I alt 700 børn fra en hel årgang i seksårsalderen i henholdsvis Ballerup og Kastrup-Tårnby kommuner deltager. Ballerup-børnene har fået nye idrætsredskaber og flere idrætstimer end i Kastrup-Tårnby. Projektet skal blandt andet vise, om der er en sammenhæng mellem motorik og indlæringsevne, selvtillid og sociale færdigheder.

Ud i skoven

Den norske undersøgelse viser, at de grundlæggende motoriske færdigheder bliver grundlagt i de tidlige barneår. Per Egil Mjaavatn mener, det er svært at rette op på børnenes sociale status, når de først er begyndt i skolen med dårlig motorik. Lars Bo Andersen håber at kunne bevise, at det er muligt for skolen at sætte aktivt ind.

»Jeg er ret sikker på, at man i skolen har muligheden for at samle op på de børn, der er ikke er blevet stimuleret nok. Men jo tidligere, jo bedre,« siger Lars Bo Andersen, der dog endnu ikke har færdige resultater.

Han tilslutter sig Per Egil Mjaavatns råd til forældre.

»Det er vigtigt at være fysisk aktiv med sit barn. Gå en tur i skoven og vær i det hele taget bevidst om alsidig bevægelse både inde og ude,« siger Mjaavatn, der pointerer, at bevægelse på ujævnt underlag som skov, mark og strand er ekstra befordrende for optræning af motorikken.

Derfor er skovbørnehaver utrolig sunde for motorikken. Det har forskning i både Norge og Sverige vist.

Lars Bo Andersen tilføjer: »Børn skal have ordentlige legemuligheder, hvor de ikke bliver hæmmet af forældrene. De har det med hele tiden at sige: Pas nu på! Også selv om det ikke er farligt. Og det er en klar begrænsning for børn,« siger idrætsforskeren.

Så hellere tage de ture på skadestuen, det eventuelt må forårsage.