Kvindelige instruktører stod bag rekordmange Hollywood-film i 2019: »Endelig ser vi noget fremgang«

Efter kritik af mangel på kvindelige instruktører i toppen af den den amerikanske filmbranche er der ved at ske noget. I 2019 nåede antallet af de mest indbringende Hollywood-film, der er instrueret af kvinder, nye højder.

Greta Gerwig stod i 2019 bag en ny filmatisering af dannelsesromanen »Little Women« fra 1868.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS DELMAS

»Endelig ser vi noget fremgang,« lyder det fra mediforskeren Stacey L. Smith. Hun står med sammen med et forskerhold fra University of Southern California bag et netop udgivet studie med titlen« Inclusion in the Director’s Chair«. Studiet viser, at flere kvinder end nogensinde skaber de mest indbringende Hollywood-film.

Det skriver det amerikansk film- og teatermagasin Variety.

I 2019 var 10,6 procent af de 100 mest indbringende film instrueret af kvinder. Det er ifølge studiet et stort hop fra 2018, hvor kun 4,5 procent af de bedst sælgende film havde en kvinde bag roret.

Kvinderne er også at finde på top 10 over dem, der står bag de mest indbringende Hollywood-film fra det forgangne år. Disney-successen »Frozen 2« er medinstrueret af Jennifer Lee, og superheltebraget »Captain Marvel« af Anna Boden.

Blandt de kvindelige instruktører, der markerede sig i 2019, er blandt andre Greta Gerwig, der står bag en ny stjernespækket filmatisering af dannelsesromanen »Little Women«, og Olivia Wilde med coming of age-filmen »Booksmart«.

Der har længe været fokus på manglen på diversitet i den amerikanske filmbranche, men trods fokus på problemet er der ikke rigtig sket noget de seneste år. Ifølge forskerne bag studiet er der en række grunde til, at kvinderne netop nu stormer frem i Hollywood.

»Vi ser, at kvinder bliver givet mulighed for at instruere aktionfilm og ikke bare smallere, uafhængige film«


Nye muligheder

Forskerne peger på hele #MeToo-bevægelsen og det øgede fokus på ligestilling og kvinders arbejdsforhold i Hollywood, som bevægelsen har medført. De peger samtidig på Times Up, der er en organisation startet af en række Hollywod-stjerner i kølvandet på afsløringerne om Harvey Weinstein. Formålet er at hjælpe ofre for seksuelle overgreb og at fremme lighed mellem kønnene i den amerikanske filmbranche.

Flere kvindelige filmskabere har samtidig fået bedre muligheder for at fremvise deres film på de store, prominente filmfestivaler, og de har fået flere muligheder for at arbejde på især streaming-tjenester som HBO og Netflix.

Især Netflix er fanebærende, når det kommer til ligestilling i instruktørstolen. I 2019 var 20 procent af streamingtjenestens egenproducerede film instrueret af kvinder.

Et vendepunkt

Studiet konkluderer, at 2019 var et vendepunkt for kvindelige instruktører i toppen af den amerikanske filmbranche. Fra 2007 og til 2018 har andelen af kvinder i instruktørstolen på de mest indbringende film kredset omkring 4,8 procent, svarende til 20 mandlige instruktører for hver kvinde –  sidste år var der dobbelt så mange kvinder. Det svarer stadig kun til, at lidt mere end hver 10. instruktør er en kvinde, men forskerne spår, at 2020 kommer til at blive et nyt rekordår for de kvindelige instruktører.

Eksempelvis er den længe ventede disney-film »Mulan«, der får dansk premiere til marts, instrueret af Niki Caro. Samtidig står kvinder også i spidsen for en række af årets største og mest budgettunge superheltefilm »Birds of Prey« og genfilmatiseringen af »Wonder Woman«.

»Vi ser, at kvinder bliver givet mulighed for at instruere aktionfilm og ikke bare smallere, uafhængige film (...),« siger medforfatter til studiet Stacey L. Smith til Variety.

»Fremskridt kommer, når kvinder får mulighed for at stå bag kameraet på film, der spænder over genrer og budgetter.«