Kunstværk reddet: Københavns Lufthavn overtager spektakulært lysskulptur

Når passagererne vender tilbage til Københavns Lufthavn, kan de glæde sig over, at lufthavnen har anskaffet sig den to tons store lysskulptur af William Soya, der ikke har været til offentlig skue siden 2006.

Visualisering af William Soyas to ton lysskulptur, som den kommer til at hænge i loftet i Finger E-bygningen i Københavns Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte som en trist historie. Da Kolding Bibliotek i 2006 skulle flytte, kunne et omfangsrigt kunstværk af William Soya ikke flytte med, og værket har derfor været opbevaret på depot i mange år.

Nu får offentligheden igen lov at beundre det store værk, idet Københavns Lufthavn har vundet udbuddet om den spektakulære lysskulptur.

Williams Soyas værk, der måler næsten 20 kvadratmeter og vejer to ton, skal fremover hænge i lufthavnens nye bygning, der indvies 1. oktober. Her skal værket ikke kun være til glæde for de mange rejsende, men også lufthavnens flere end 25.000 ansatte, oplyser Henrik Vahlun, der er projektchef i lufthavnen.

»Der kommer til at hænge meget flot i et stor ovenlysvindue, hvor man både vil kunne se det fra nogle balkoner og nede fra gulvet. Vi kommer meget tæt på de fysiske rammer, der har været tænkt i sin tid. Det er ikke tegnet til det, men det passer faktisk rigtig godt ind,« siger projektchefen om værkets nye placering.

Hjælp fra Statens Kunstfond

Lysskulpturen blev i sin tid skabt af den nu afdøde danske kunstner William Soya, hvor det blev givet til Kolding Kommune i 1975, og her fik det lov til hænge på byens bibliotek frem til 2006.

Kolding Kommune forsøgte igennem længere tid at få værket afsat, men en dyr restaurering gjorde dette svært. Derfor valgte Statens Kunstfond i efteråret at donere 300.000 kroner til restaurering af værket.

»Det er langt mere end et værk; det er en fantastisk udsmykning og er noget, vi kan se for os vil skabe trivsel, uanset hvor det bliver sat op,« sagde Søren Taaning, der er formand for Legatudvalget for Billedkunst i Statens Kunstfond, dengang til DR.

Ved den lejlighed blev det samtidig muligt at søge om at overtage værket.

Fokus på kunst

Københavns Lufthavn har fokus på, at rejsende skal have den bedst mulige oplevelse, og her forklarer Henrik Vahlun, at kunst spiller en vigtig rolle.

»Det er mange passagerer, der er glade for, at der er andet end fly og butikker – at der også er noget kultur herude,« siger han, og tilføjer, at de mange kunstværker i lufthavnen også skal bruges som pejlemærker og markører, så rejsende nemmere kan finde vej.

Værkerne må dog ikke være for provokerende, fordi der kommer mange typer rejsende igennem lufthavnen.

»Vi er nødt til at vise noget, der ikke på nogen måde provokere, og det er Soyas værk i fin tråd med – det ligger inden for de rammer, vi har.«

Lufthavnen har fokus på nordisk kunst. Det var også tilfældet, da første etape af lufthavnens nye bygning, Finger E, åbnede i juni. Her pynter Alexander Tovborgs værk »Sfinks og natur«, som er en stor glasmosaik skabt til vinduespartiet ved den nye paskontrol.

Kunstneren Alexander Tovborg står bag værket »Sfinks og natur«, der er et kæmpe kunstværk af glasmosaik skabt til Finger Es store vinduesparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Lufthavnen vil arbejde på, at det nyerhvervede William Soya-værk vil blive lyst op, som det originalt var tænkt, men som i mange var for dyrt for Kolding Bibliotek.

»Det er fantastisk, at det kan få et nyt liv. Vi ser på, hvad man teknisk kan gøre for at lyse værket op om aftenen.«