Kunstner og imam lænker sig sammen en hel uge i levende kunstværk

Koblet sammen med en fodlænke følger performancekunstner Marie Hauge Jensen hvert eneste skridt, imam Naveed Baig tager. Værket skal få os til at reflektere over, hvad det kræver af os for at kunne eksistere sammen.

Performancekunstner Marie Hauge Jensen vil gerne observere, så under det levende kunstværks varighed taler de to kun med hinanden, når det er højst nødvendigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et halvt år siden havde de aldrig mødt hinanden, men i denne uge er Marie Hauge Jensen og Naveed Baig sammen i alle døgnets lyse timer.

Performancekunstneren og imamen har nemlig i syv dage frivilligt valgt at lænke sig fast til hinanden i det levende kunstværk »Gud bevare Danmark?« Det gælder også under toiletbesøg og for Baigs vedkommende under bøn.

Værket skal ifølge Marie Hauge Jensen få os til at reflektere over, hvad det kræver af os som mennesker for at kunne leve sammen på tværs af etniciteter, kulturer og religioner.

»Jeg tror, at det er vigtigt at komme tæt på et menneske, der beskæftiger sig med noget, som er så radikalt anderledes end det indhold, der er i mit eget liv. På den måde er lænken, som jo peger på fangenskab og tvang, for mig som kunstner også et stærkt symbol at arbejde med. Jeg synes, at der ligger noget alvorligt i, at integration måske kræver, at vi tvinger os til at lære hinanden at kende. Det vil sige gå ud over vores egne behov for at kunne skabe en sameksistens,« siger Marie Hauge Jensen.

»I og med det er et kunstværk, der foregår på gaden, er det forventet, at folk interagerer med os.«  Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Modigt

Fra mandag den 20. januar kl. 12 og en uge frem kan man følge dem, når de iført fodlænker deler det levende kunstværk på sociale medier under hashtagget #Gudbevaredanmark_, mens de hver dag fra kl. 15 og en halv time frem også vil være at finde på Kultorvet på et oplyst podie.

Marie Hauge Jensen håber på, at projektet kan være med til at få folk til at tænke over, hvordan vi forholder os til hinanden, og at det sætter tanker i gang hos de personer, der i ugens løb går forbi kunstværket på Kultorvet. For som hun formulerer det, har vi måske ikke en undskyldning for at leve i fællesskab på tværs af forskellige kulturer og etniciteter.

Det er dog ikke alle, der anerkender præmissen om, at Danmark skal være et multikulturelt samfund, så kan kunstværket i virkeligheden gøre nogen forskel?

»Det tror jeg bestemt, det kan. Jeg mærker allerede reaktioner fra folk på gaden, når vi sidder nede på Kultorvet. Det er meget stærkt, det der foregår, og jeg tror, folk bliver ramt af billedet, for det taler for sig selv. Jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvad det er for nogle tanker, folk går med, men reaktionerne har indtil videre været meget stærke. Folk synes, at det er modigt, og det fortæller i hvert fald mig noget om, at det også er et mod, som folk synes er nødvendigt,« siger Marie Hauge Jensen.

Det levende kunstværk kan ses hver dag kl. 15 til og med søndag den 26. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

»Gud bevare Danmark?«

Navnet på kunstværket er inspireret af de tre gyldne ord, man kan vide sig sikker på lyder fra dronning Margrethes læber som afslutning på hendes nytårstale. Marie Hauge Jensen forklarer, at spørgsmålstegnet til sidst er helt bevidst.

»Jeg synes, det er nærliggende at sætte spørgsmålstegn ved, hvilken værdi det citat har. Nu har vores dronning sagt det i 48 år, for vores kultur bygger på kristne værdier. Men hvordan forholder vi som samfund os i virkeligheden til værdier som åbenhed og tolerance? Det er et spørgsmål, jeg gerne vil stille, mere end at det er en kritik. Jeg synes, det er vigtigt, vi spørger os selv, hvilke værdier vi – borgere imellem – baserer vores samfund på,« siger hun.

Marie Hauge Jensen var inden kunstværket i dialog med flere forskellige imamer, men i sidste ende var det Naveed Baig, der bød det mest velkommen og deltog i så tilpas mange møder, at han følte sig tryg ved at være lænket fast til hende en hel uge, fortæller hun.

Og der har også været løftede pegefingre, i forhold til at en imam har lænket sig sammen med en kunstner – og ikke mindst en kvindelig kunstner. Men det tager Marie Hauge Jensen helt roligt.

»Det har jeg det helt fint med. Det har ikke noget med mig at gøre. Jeg er lænket fast til Naveed i et kunstnerisk eksperiment. Folk er meget velkomne til at have deres holdninger, men det betyder ikke, at det har indflydelse på min undersøgelse,« siger hun.