Kunstmuseum møder kritik for manglende oplysninger om misogyni

Kunstmuseet Ordrupgaard møder nu kritik fra flere sider for ikke at gøre opmærksom på en aktuel kunstners misogyne adfærd. Direktøren for kunstmuseet afviser kritikken.

Direktør for Ordrupgaard, Anne-Birgitte Fonsmark, kan ikke genkende beskyldningerne om, at museet har »fortiet aspekter af fortiden«. »Det havde for så vidt været let nok at inddrage Peter Hansens nedvurderende holdning til sine kvindelige kolleger – især i bagklogskabens klare lys – men det er ikke relevant for udstillingens tema,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunstmuseet Ordrupgaard møder kritik fra flere kanter, efter de har udstillet maleren Peter Hansen. Kritikerne mener, at museet burde gøre museets gæster opmærksom på kunstnerens misogyne kvindesyn.

Politikens anmelder Trine Ross kalder det »mærkværdigt«, at museet ikke har valgt at gøre opmærksom på dette i forbindelse med udstillingen.

»Peter Hansen argumenterede og arbejdede aktivt imod, at det nystiftede Faaborg Museum skulle indkøbe og udstille værker af Alhed Larsen, Christine Swane og hans egen søster Anna Syberg. Den form for anakronisme og kvindefjendskhed er det bedst at få frem i lyset. Ikke for at fortrænge de kvaliteter, der rent faktisk er i de bedste af Hansens værker, men fordi vi skal have hele historien på bordet,« skriver hun.

Det fik efterfølgende forfatter og kulturskribent Jeppe Krogsgaard til tasterne, hvor han bakkede Trine Ross op i et debatindlæg i Kulturmonitor.

Han mener, at Ordrupgaard forsøger at »fortie aspekter af fortiden« og mener, at museet har grebet det forkert an, når de ikke har valgt at trække de aspekter frem ved Peter Hansen.

»Hansens misogyne skidt står ikke godt til 2022, hvor vi slås for ligestilling og mod patriarkalske strukturer. Hvilket helt indlysende er godt og vigtigt. Men våbnene skal for pokker være de rigtige. De skal ikke være snyd, manipulation og fortielse, men derimod perspektivering, forklaring, belysning,« siger han.

Kan ikke genkende kritikken

Det er dog imidlertid ikke en kritik, som Ordrupgaards direktør, Anne-Birgitte Fonsmark kan genkende. I et debatindlæg i Kulturmonitor stiller hun spørgsmålstegn ved, hvad museets interesse skulle være i at fortie fortiden.

»Vi er et historisk bevidst museum, og vi har i grunden blot set det som vores opgave at lave en udstilling med Peter Hansen som tema – fynbomaleren, der er central i Ordrupgaards stiftere Henny og Wilhelm Hansens samling,« skriver hun.

I sin kommentar understreger hun, at man bør huske på, at Peter Hansens kvindesyn var normen, og at det derfor ikke er relevant at nævne det.

»Det havde for så vidt været let nok at inddrage Peter Hansens nedvurderende holdning til sine kvindelige kolleger – især i bagklogskabens klare lys – men det er ikke relevant for udstillingens tema,« skriver hun.