Kunsthandlerpar i Paris får fængselsstraf for at sælge stjålne billeder af Picasso for millioner

En håndværker stjal mindst 553 kostbare billeder af Pablo Picasso fra henholdsvis kunstnerens steddatter og hans kunsthandlers datter. Nu er et 80-årigt ægtepar idømt betinget fængsel og en mega bøde for videresalg gennem deres galleri i Paris.

Kunstværker af Pablo Picasso, der her er fotograferet i 1968, er nogle af verdens dyreste, og de høje priser frister tyve og svindlere. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten i Paris har nu sat punktum i en kriminalsag, der har verseret i ikke mindre end et årti.

Et ældre kunsthandlerpar, Anne og Herbert Pfeffer, der indtil nu har drevet galleriet Belle et Belle i Paris, blev forleden dømt for at have solgt stjålne kunstværker af en af verdens dyreste kunstnere, Pablo Picasso (1881-1973).

Straffen var høj i betragtning af, at de dømte begge er 80 år.

Anne og Herbert Pfeffer blev idømt henholdsvis to og et års betinget fængsel. De skal desuden betale 400.000 euro i bøde og erstatning og er fradømt retten til at drive kunsthandel i fem år, hvilket betyder, at de må lukke deres forretning, skriver blandt andet ArtNews.

Sagen går helt tilbage til 2006-2008. I den periode stjal en håndværker, Freddy Muchenbach, mindst 553 tegninger og originale tryk af Picasso.

Muchenbach arbejdede for Catherine Hutin, der er Picassos steddatter, og Sylvie Baltazart-Eon, der er datter af Picassos kunsthandler Aimé Maeght.

De to kvinder boede dør om dør ved Parc Montsouris tæt på Montparnasse i Paris, og deres handyman, Freddy Muchenbach, havde nøgler til deres lejligheder.

Han misbrugte deres tillid, og værdien af de kunstværker, han stjal, løber op i 13,5 millioner euro, skriver flere medier.

Sagen begyndte i 2011, da Catherine Hutin opdagede, at et af hendes kunstværker af Picasso var udbudt på auktion i Paris. Hun blev derefter opfordret til at gennemgå sin samling, og da hun gjorde det, rullede bolden.

Sagen blevmeldt til politiet, som også undersøgte samlingen hos naboen Sylvie Baltazart-Eon, hvor der også var stjålet værker.

Freddy Muchenbach blev arresteret og indrømmede, at han stod bag tyverierne fra de to kvinder.

Han forklarede, at han havde solgt de stjålne værker videre til en italiensk mellemmand, Toni, for omkring 150.000 euro. I Italien arresterede politiet mellemmanden, Antonio Celano, som også indrømmede og fortalte, at han mod provision havde solgt værker videre til Anne Pfeffer, galleriejeren, som nu er dømt i sagen.

Under retssagen har Anne og Herbert Pfeffer benægtet, at de har gjort noget ulovligt, men de har også nægtet at udtale sig.

Herbert Pfeffer, der er uddannet læge, forklarede under efterforskningen, at han havde købt nogle værker af Picasso af en af sine patienter, men det troede retten ikke på.

Ifølge The Art Newspaper viste retssagen, at ægteparret ikke havde styr på deres forretning. De har ikke ført regnskaber, som de skulle, og de har taget imod kontante beløb i et omfang, der er ulovligt for gallerier.

Anne og Herbert Pfeffers advokater har under sagen indrømmet, at administrationen i galleriet ikke har været perfekt, men de har også hævdet, at deres klienter ikke kunne vide, at kunstværkerne var stjålne.

Pierre Le Guennec og hans kone Danielle blev i 2015 dømt for at have opbevaret 271 stjålne kunstværker af Pablo Picasso. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER.

Også andre har stjålet og snydt

Pablo Picasso værker er nogle af de dyreste på kunstmarkedet, og det frister tyve og svindlere.

I 2015 blev et fransk ægtepar, Pierre og Danielle Le Guennec på dengang henholdsvis 74 og 73 år, dømt for i deres garage gennem næsten 40 år at have skjult 271 stjålne kunstværker af Picasso. De hævdede, at de havde fået værkerne en elektriker, som havde arbejdet for Picasso, og som havde fået værkerne som betaling for sit arbejde.

Retten troede ikke på ægteparrets forklaring, og båden manden og kvinden blev idømt to års betinget fængsel. Desuden skulle de tilbagelevere værkerne.