Kulturministeriet i nyt udspil: »Bibliotekerne skal være en kerneinstitution i demokratiet«

Nye pejlemærker fra Kulturministeriet til folkebibliotekerne skal blandt andet gøre bibliotekerne til en »dynamo i den digitale omstilling«. Formanden for Biblioteksforeningen glæder sig over de nye pejlemærker – men kunne godt tænke sig, at de blev indskrevet i loven.

Kulturminister Joy Mogensen mener, at bibliotekerne er vigtige i kampen mod fake news og stigende polarisering i samfundet. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bibliotekerne får tre såkaldte pejlemærker og en pose penge på 75 millioner kroner fra Kulturministeriet. Det kan man læse i en pressemeddelelse, som Kulturministeriet sendte ud torsdag eftermiddag. Samme dag deltog kulturminister Joy Mogensen (S) også i Det Bibliotekspolitiske Topmøde, der blev afholdt online, oplyser Biblioteksforeningen.

Og det er ikke så lidt, bibliotekerne skal kunne. De skal både være »kerneinstitutioner i demokratiet«, en »dynamo i den digitale omstilling« og kilder til »livslang læring og dannelse«, lyder det i pressemeddelelsen.

Steen Bording Andersen, formand for Biblioteksforeningen

»75 millioner kroner flytter ingenting i sig selv.«


Der er omtrent 245 folkebiblioteker i Danmark ifølge Dansk Statistik, og folkebibliotekernes udgifter i 2018 var på 2,78 milliarder kroner, som stort set allesammen kommer fra den enkelte kommune.

»Ved at være godt forældet«

Men pejlemærkerne og pengene glæder formanden for Biblioteksforeningen, byrådsmedlem i Aarhus Kommune Steen Bording Andersen (S).

»Vi er rigtig glade for det her udspil, som minder rigtig meget om de ting, vi har diskuteret i Biblioteksforeningen i mange år. Så jeg glæder mig over, at både Kommunernes Landsforening, Biblioteksforeningen og regeringen nu ligger på linje med hinanden,« siger Steen Bording Andersen til Berlingske fredag morgen. Han fortsætter:

»Hvis man kigger på biblioteksloven, handler den jo kun om at låne bøger ud.«

»Det er godt, at regeringen udstikker en retning, som minder om den, KL og vi selv har lagt op til,« siger Steen Bording Andersen, formand for Biblioteksforeningen og socialdemokratisk byrådsmedlem i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Biblioteksforeningen.

Det gør den vel stadigvæk, Steen Bording Andersen – der er jo ingen af disse pejlemærker, der er blevet eller bliver indskrevet i biblioteksloven?

»Ja, den er ved at være godt forældet. Så jeg ville gerne have de her pejlemærker ind i loven på en eller anden måde.«

Er det realistisk, at man for 75 millioner kroner kan omdanne folkebibliotekerne til at blive »dynamoen i den digitale omstilling« og »kerneinstitutioner i demokratiet«?

»Nej, det er det selvfølgelig ikke. 75 millioner kroner flytter ingenting i sig selv. Det er jo kommunerne, der med deres budgetter skal understøtte de her pejlemærker. Men det er godt, at regeringen udstikker en retning, som minder om den, KL og vi selv har lagt op til.«

Kulturminister Joy Mogensen mener, at bibliotekerne er vigtige i kampen mod fake news og stigende polarisering i samfundet, fordi de er med til at sikre en fri og lige adgang til viden, uanset hvilken by man bor i:

»Det er afgørende i en tid, hvor demokratiet er under pres. Vi får vores nyheder på nettet, og en stor del af vores hverdag foregår digitalt. Det sætter også krav til, at bibliotekerne skal bidrage til at uddanne os alle sammen til at begå sig i det nye landskab. Den digitale dannelse og mange andre former for læring skal dog ikke kun foregå nu, men skal følge den enkelte hele livet – uanset alder,« siger Joy Mogensen i pressemeddelelsen.