Kulturministerens milliard lød næsten for god til at være sand. Det var den også

Joy Mogensen (S) lovede en milliard kroner til hovedstadens idræt, da hun fratrådte som kulturminister. Blot to uger efter er pengene forsvundet, skriver Lasse Marker i denne kulturkommentar.

Lasse Marker er administrerende direktør for rådgivervirksomheden Why Consulting og arbejder primært med strategisk kommunikation og politisk indflydelse. Han er forfatter til flere bøger, sidder i en række bestyrelser og er desuden tidligere radiovært på P1 og vært på DR2, samt ekstern lektor i Art Management ved Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved sin afgang som kulturminister skrev Joy Mogensen (S) sin egen politiske nekrolog i et langt Facebook-opslag. Her fremhævede hun især to politiske resultater som sin ministerkarrieres største sejre.

For det første var det lykkedes hende at afsætte 40 millioner kroner på finansloven over to år til initiativer på musik- og kulturskoler. Joy Mogensen havde gjort det til sin mærkesag at sikre, at alle børn og unge skal have mulighed for at spille et instrument, og de nye midler til området var derfor en tiltrængt sejr for kulturministeren.

Det bør dog bemærkes, at det i forvejen koster staten en lille milliard at give undervisning til 7-8 procent af de danske børn på landets musikskoler. 40 millioner kroner over to år rækker derfor ikke langt i forhold til at nå Joy Mogensens nationale mål om, at alle børn og unge skal spille musik.

For det andet fremhævende Joy Mogensen, at det var lykkedes hende og regeringen at afsætte en milliard kroner »til at rette op på manglende idrætsfaciliteter i hovedstaden«.

Joy Mogensen var først og fremmest idrættens minister, hvilket hun gjorde klart, da hun i Deadline 7. juni 2020 udtalte: »Der er lige så meget kultur i en håndboldhal som i et teater«. Det var således en mærkesag for Joy Mogensen at styrke breddeidrætten. Men en hel milliard til nye sportshaller i København og på Frederiksberg lød næsten for godt til at være sandt. Og det var det også.

Joy Mogensen (S) overdrog kultur- og kirkeministerposten til Ane Halsboe-Jørgensen (S) ved ministerieoverdragelse i Kirkeministeriet i København fredag den 20. august 2021. Forud for overdragelsen skrev hun et Facebook-opslag, hvor hun fremhævede, hvad hun anså som sine største bedrifter som minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Der er nemlig ikke tale om, at regeringen vil tilføre »nye« penge til idrætsfaciliteter i hovedstaden. Regeringen vil blot give København og Frederiksberg lov til at bruge flere penge fra kommunernes egne budgetter til formålet.

Samtidig er der tale om et politisk forslag, der endnu ikke er vedtaget. Det er således ikke engang sikkert, at der er flertal for at hæve det såkaldte anlægsloft for København og Frederiksberg.

Endelig kom det i denne uge frem, at Københavns Kommune står til at skulle betale en milliardregning for at renovere Kødbyen, der er ved at falde fra hinanden. Borgmesterkandidat Cecilia Lonning-Skovgaard (V) vurderer i den sammenhæng, at københavnerne nu kan skyde en hvid pil efter nye fodboldbaner og svømmehaller.

Joy Mogensens milliard til nye idrætsfaciliteter i hovedstaden ser således ud til at være forsvundet. Én ud af blot to politiske sejre, som Joy Mogensen selv fremhæver som sine vigtigste politiske resultater, er med andre ord forvandlet til et luftkastel blot to uger efter hendes aftrædelse.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) udtalte ved sin tiltrædelse som ny kulturminister, at hun ville være minister for omklædningsrummene. Lige nu tyder meget på, at hun bliver minister for omklædningsrum, der ikke eksisterer.