Kulturkommentar: Kulturen går en sort, sort sommer i møde

Vi ser ind i en ændret besøgsadfærd, der vil få fatale konsekvenser for det mangfoldige kulturliv, som så mange af os har savnet i det forgangne år, skriver Jane Sandberg i denne kulturkommentar.

Jane Sandberg er museumsdirektør på Enigma – Museum for post, tele og kommunikation og frygter, at kulturlivet går en mørk sommer i møde som konsekvens af coronasmitten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Morten Abrahamsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hører du til dem, der har sukket efter kulturoplevelser under nedlukningerne? I så fald er det nu, at du skal lægge handling bag længslerne.

Aldrig har vi haft større behov for betalende gæster på vores museer, teatre og spillesteder. Mange måneders nedlukning har sat sig som en bacille i vores økonomier, og vi kæmper med indtægtsefterslæb, men desværre også med en bekymring i befolkningen, som betyder, at mange – selvom museerne atter har åbent – ikke planlægger at besøge os i løbet af de kommende måneder.

En spritny undersøgelse foretaget af Epinion for Netværket af Attraktionsforeninger tegner et dystert billede af kulturinstitutionernes nære fremtid. En tredjedel af danskerne forventer at foretage færre attraktionsbesøg over sommeren, og spørger man blandt børnefamilierne er tallet hele 42 procent. De fleste forklarer, at det er kravet om test, der holder dem tilbage – det er simpelthen for besværligt.

Det bliver en svær, svær sommer, attraktionerne går i møde. For ud over alle de besøgende, som ikke vil komme, fordi de forinden skal testes, vil vi også savne rigtig mange turister. At 27 procent af de adspurgte svarer, at de tror, at et kulturbesøg udgør en øget smitterisiko, spiller selvfølgelig også ind.

Så til trods for hjælpepakker og lønkompensation til kulturens institutioner og generøse fondstilskud, som har betydet, at vi trods alt stadig er i live, ser vi ind i en ændret besøgsadfærd, der vil få fatale konsekvenser for det mangfoldige kulturliv, som så mange af os har savnet i det forgangne år.

De fleste kulturinstitutioner har allerede stramme økonomiske rammer. Vi har ikke penge på bogen, som vi kan tære på. Vi lever af jer – vores gæster. Og hvis I holder jer væk, vil nogle kulturinstitutioner bukke under. For museernes vedkommende har mange måtte sige farvel til skattede og højt specialiserede medarbejdere, og personligt kender jeg ikke institutioner, hvor der ikke allerede er skåret ikke bare til, men i benet.

Ja, det er besværligt at skulle testes, men sværere er det heller ikke. At bekymre sig om, hvorvidt besøg på kulturinstitutioner skulle være forbundet med høj smitterisiko, er simpelthen spildt bekymring.

På mit eget område – museerne – kan jeg forsikre, at vi i den grad har personale, som er rustet til at imødegå præcis den udfordring. Vi arbejder med sikkerhed hver dag, og vi kan skabe rammer for et trygt og sikkert besøg. Vi kan lukke vores gæster ind i små hold, vi kan sikre afstand, og vi har personale, som kan garantere, at retningslinjer bliver overholdt.

Hvis man fra politisk hold vil give kulturlivet en håndsrækning, ville den bedste hjælp være at give tilskud til udvidede åbningstider, så gæsterne kan sprede besøgene over flere timer, samt finansiering af lyntest ved indgangen.

Og så ville det være en stor hjælp, at vi i fællesskab kunne gøre en indsats for at forsikre danskerne om, at kulturbesøg foregår under forhold, som gør, at ingen skal bekymre sig om at udsætte sig selv for unødig smitterisiko, når vi opsøger kulturen i en sommer, hvor de fleste af os vel igen skal holde ferie i Danmark.