Kroppen er en sladrehank

Når vi kommunikerer, betyder kropssprog langt mere end ord. Kroppen sladrer om, hvordan vi virkelig føler. Hvis du lærer at aflæse kropssprog, kan du både få andre til at føle sig godt tilpas og få etforspring i samtalen.

David Denckers tegn for »nu«<br>Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ja, det vil jeg gerne.« Det er da et udsagn, der er til at forstå.

Eller - ?

Faktisk udgør ord kun syv procent af vores kommunikation. Tonelejet giver os 38 procent. Mens kropssproget fortæller os 55 procent af, hvad den egentlige mening er. Så »ja« kan betyde »nej«, »måske« eller »ved ikke«. De fleste af os læser hele tiden kropssprog ubevidst. Men hvis du bliver bevidst om dit eget og andres kropssprog, kan du kommunikere langt mere effektivt.

»Når nogen stiller dig et spørgsmål, kommer det først ind gennem dine ører. Derefter skal din hjerne arbejde med, hvad der er det bedste svar. Så inden svaret kan forlade dine læber, vil din krop have reageret,« siger Jens Jochumsen. Han er partner til coachingfirmaet Acuity World og rådgiver blandt andet sælgere og ledere i, hvordan de bedst bruger deres kropssprog. I dag viser Jens Jochumsen ved hjælp af en testperson, den 27-årige økonomistuderende David Dencker, hvordan man kan lære at aflæse kropssproget.GENERALISERING AF kropssprog som for eksempel, at arme over kors betyder, at personen er tillukket, kan man ikke bruge til meget. De krydsede arme kan være et udtryk for, at personen fryser, at det bare er det mest behagelige eller at personen rent faktisk er lukket. Men det, der er værd at bide mærke i, er kroppens bevægelser i øjeblikket fra et spørgsmål er blevet stillet, og til det verbale svar falder.

I et lokale, hvor der kun er stole og ingen borde, har Jens Jochumsen sat sig omtrent en meter fra David Dencker. De virker begge helt afslappede, da Jens Jochumsen begynder at stille spørgsmål.

»Hvad skal du til at skrive speciale om? Hvor meget fylder sådan et speciale? Hvordan har du det med at skulle til at skrive speciale?«

David Dencker svarer på hvert spørgsmål. Han ser Jens Jochumsen i øjnene, men i ganske korte øjeblikke slipper han øjenkontakten for lige hurtigt at granske sig selv.

»Jeg kan se, at David er en visuel person. Når han taler om specialet, ser han ganske kort op til højre. Det betyder, at han konstruerer et billede af, hvordan rapporten kommer til at se ud. Og når jeg spørger, hvordan han har det med at skulle skrive speciale, så ser han kort ned til højre. Det fortæller mig, at han lige skal føle efter,« siger Jens Jochumsen. Han læser øjenbevægelser ud fra en teori om, at de forskellige retninger, vi vælger at se i, aktiverer forskellige systemer i hjernen (se boks 2). Han understreger samtidig, at det er en forholdsvis forenklet tolkning. Når vi kommunikerer, bruger vi typisk flere af vore centre på samme tid.

Alle mennesker har et individuelt kropssprog, men man kan bruge punkterne som et udgangspunkt for at forstå, hvilke processer, personen gennemgår i løbet af samtalen. Du skal lægge mærke til, hvordan den person, der sidder overfor dig, bevæger sig. Hvis du ser den samme bevægelse knyttet til en bestemt sindstilstand, kan du begynde at forstå personens kropssprogsmønster.

»Er det en lejlighed, du bor i? Har du et vækkeur? Står der andre tandbørster ved siden af din egen på dit badeværelse?«

David Dencker svarer ja og nej til spørgsmålene. Selv om det er simple spørgsmål, der ikke kræver lang tids tænkning, vandrer øjnene ganske kort, inden svaret falder.

»David ser ganske kort op til venstre, når han skal til at svare ja. Nej ligger oppe til højre. Man kan sige, at alle mennesker svarer to gange på et spørgsmål. Først svarer de non-verbalt og derefter verbalt. Når du har fundet ud af, hvad markørerne er for ja og nej hos netop den person, du sidder overfor, så kan du også begynde at se, hvornår et nej i virkeligheden betyder et ja,« forklarer Jens Jochumsen.

»Hvis du i en salgssituation giver en pris, og du kan se, at personens kropssprog indikerer et ja, men ordene ud af munden ikke virker helt begejstrede, jamen, så kan du gribe den i luften og sige, at det bliver den endelige pris. Under alle omstændigheder er du klar over, at du er tæt på, at I begge kan blive tilfredse,« siger Jens Jochumsen.DET ER IKKE KUN egentlige bevægelser, der er værd at lægge mærke til. Se efter, om pupillens størrelse ændrer sig. Og hvad med hudfarven, stiger der en rødmen op i kinderne? Eller kan man se pulsen stige i tempo ved halslinningen? Fælles for det hele er dog, at man må tage sig tiden til at forstå, hvad de forskellige reaktioner betyder for lige præcis det menneske, man står overfor.

»Forestil dig en situation, hvor du føler dig på toppen. Og fortæl mig så om den,« siger Jens Jochumsen. David Dencker fortæller om en samtale med tidligere nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, hvor han endte med at få et stort legat. Mens han taler, bevæger han sine hænder. Overfor ham følger Jens Jochumsen med.

»David har nogle ret karakteristiske bevægelser for nogle begreber eller sindstilstande. Når han forestiller sig en rar situation, sidder han med begge fødderne på gulvet og armene ud fra siden. Og når han smiler eller griner nonverbalt, løfter han begge arme symmetrisk op. Energi viser han ved at slå knytnæverne blødt sammen. Og nuet illustrerer han ved at slå kanten af sin ene hånd ned i fladen på den anden. Når jeg har opfanget det, kan jeg begynde at tale med ham nonverbalt. Jeg sætter mig, som han sidder, når han forestiller sig en rar situation. Det genkender han ubevidst, og så er der lagt et godt fundament for en positiv stemning. Så kan jeg for eksempel spørge, hvornår vi skal indgå en aftale. Og mens jeg spørger, kan jeg lave hans tegn for »nu«. Men det betyder ikke, at jeg kan få ham til at træffe et valg, han ikke selv vil,« understreger Jens Jochumsen.Læs mere om kropssprog, som Jens Jochumsen tolker det på www.acuityworld.com Her kan du også tilmelde dig gratis workshops:

Personlig Ledelse 6. november

Medarbejdersamtaler, der virker, 8. november

Personlig coaching 27. november

Personligt salg 4. decemberAndre sites, hvor du kan læse om kropssprog:

www.nlpforum.dk/artikler/kropssprog.shtml

www.netdoktor.dk/sex_samliv/fakta/kropssprog.htm

www.kropssproget.dk